Osvědčené tipy pro fotografy, jak a kam zálohovat fotky

bigstock-Photographer-Holding-Mirrorles-240469207

Profesionál? Nadšený amatér? Mobilem? Zrcadlovkou? Všechno to je super, ale předně se naučte chránit  a zálohovat své fotky. Pak se s námi nebudete muset seznámit.

Tomuto článku má vévodit praktičnost. Takže pojďme na věc.

Rady, které oceníte v procesu zálohování fotek

Podumali jsme ve firmě a výsledkem je soupis vhodných tipů a doplňujících odkazů.

Nastavení automatické zálohy na telefonu nebo tabletu

 

Automatická záloha dat by měla být základ pro každé vaše zařízení. Je to jen na pár kliknutí a dále vše probíhá bez další součinnosti. Každý systém však nabízí jiné možnosti a nastavení. Jako univerzální úložiště může posloužit Google One. V něm si v rámci free verze s 15 GB úložného prostoru můžete synchronizovat zálohy pro váš Gmail, Google Drive nebo Fotky Google. Máte tak všechny dokumenty, videa a fotografie vždy při ruce, i když přecházíte z jednoho operačního systému do druhého. A pokud byste potřebovali více místa, můžete si předplatit tarif se 100 GB a více.Jednotlivé operační systémy však nabízí další možnosti. Pojďme se společně podívat, jak je to se zálohou v Androidu a iOSu.

Rady, které oceníte v procesu zálohování fotek

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Záloha fotografií v systému Android

 

Přední značky výrobců mobilních telefonů nabízí ve svých zařízeních vlastní zálohovací cloudy. Příkladem mohou být:

To znamená, že při pořízení těchto zařízení a vašem schválení nastavení v systému telefonu budou vybrané soubory automaticky ukládané na vzdálených serverech poskytovatele. Jednoznačnou výhodou je, že k nim máte přístup jak z telefonu, tak tabletu nebo počítače. Stačí se přihlásit na svůj účet. Tato služba vám dobře poslouží například při odcizení nebo ztrátě telefonu.Nevýhodou je, že máte k dispozici jen omezené místo a další prostor je nutné si zakoupit za menší poplatek. Stále se však jedná o vhodné řešení pro digitální tvůrce, kteří své telefony nepustí z ruky. 

K dispozici je také úložiště přes Google Drive. Při prvním přihlášení do nového mobilního zařízení se systémem Android jste vyzváni k založení nebo přihlášení na svůj Google profil pomocí emailu. V momentě, kdy potvrdíte přístup a označíte složky, které chcete zálohovat, dojde k automatické synchronizaci. Zde je jednoznačnou výhodou zálohování napříč značkami mobilních telefonů. Pokud váš k tomuto tématu zajímá více, přečtěte si náš článek Jak zálohovat telefon s OS Android, ve kterém se věnujeme záloze dat od A do Z.

Záloha fotografií v systému iOS

 

Stejně, jako ostatní výrobci mobilních telefonů, i společnost Apple nabízí majitelům jablíčkových zařízení cloudové řešení, konkrétně se jedná o iCloud Drive, který automaticky ukládá zálohované soubory z vašeho iPhonu.  Nastavení je snadné, stačí si zvolit soubory a složky, které chcete zálohovat, a je to. V základní verzi budete mít k dispozici 5 GB. Pro rozšíření je nutné využít zpoplatněné tarify. Velkou výhodou tohoto kalifornského velikána je přístup ke cloudu ze všech zařízení Apple. Pokud máte doma tedy MacBook, iPhone i iPad, zálohy si zobrazíte pomocí pár kliknutí na všech zmíněných přístrojích.  Rádi byste využili službu Google? I zde je vám k dispozici, jen ne v plném nasazení. Zálohovat zde totiž nemůžete celý iPhone, pouze vybrané soubory, jako jsou fotky, kalendář nebo kontakty. 

Nastavení automatické zálohy na počítači nebo notebooku

 

Automatické zálohování fotek

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Na internetu najdete spoustu online cloudových úložišť třetích stran, přes která si můžete nastavit automatické zálohy. Mezi nejznámější patří: 

Dále jsou to třeba CrashPlan, Carbonite, Cobian Backup nebo Backblaze. Tyto služby umožňují uživatelům zálohovat data z různých zařízení.  Zajímá vás o těchto cloudech více? Rozepsali jsme to nejdůležitější: 

  • CrashPlan nabízí možnosti zálohování v reálném čase nebo podle plánu a poskytuje mimojiné i ochranu proti ransomwaru. Je vhodný pro jednotlivce i pro podniky, podle čehož lze nastavit i cenový plán (na základě množství dat a počtu licencí). Fotografové při jeho použití ocení snadnou a automatickou zálohu i velkých souborů a bezpečnost a ochranu před ztrátou dat.
    • Carbonite umožňuje zálohovat soubory z počítačů, externích disků a serverů. Je určený pro jednotlivce a malé a střední podniky. Poplatky za používání se mohou lišit v závislosti na množství dat a počtu licencí.
  • Cobian Backup je zdarma dostupný software pro zálohování dat, což je vhodné pro digitální tvůrce s omezeným rozpočtem. Tento software umožňuje uživatelům vytvářet plánované zálohy souborů a složek na různá úložiště, včetně pevných disků, externích disků a síťových úložišť. Nabízí také různé funkce zálohování, jako je komprese, šifrování a plánování záloh.
  • Online služba Backblaze zálohuje všechny soubory v počítači na pozadí bez potřeby ručního výběru nebo nastavení. Soubory jsou zálohovány v reálném čase, díky čemuž jsou data chráněná téměř okamžitě po jejich vytvoření nebo úpravě.

Doporučujeme vám si služby vyzkoušet a porovnat. Jen tak zjistíte, která vám bude nejvíce vyhovovat. 

Záloha fotografií v operačním systému Windows

 

Společnost Microsoft poskytuje online cloudové úložiště OneDrive, jenž je součástí balíku služeb Microsoft 365 a je integrovaný do operačního systému Windows. Umožňuje uživatelům ukládat, spravovat a sdílet své soubory a dokumenty v cloudu mezi různými zařízeními, jako jsou počítače, tablety a chytré telefony.  Pro přístup a správu souborů v OneDrive můžete použít webovou aplikaci na adrese onedrive.live.com nebo nainstalovat aplikaci  přímo na svůj počítač. Zde si pak můžete upravit další možnosti zálohy, jako je časový interval automatické synchronizace nebo omezení přenosové rychlosti.

Pro ty z vás, kterým běží desktop nebo notebook na platformě Windows 7, jsme připravili detailní článek s popisem, jak snadno a rychle zálohovat svá data v tomto systému. A věděli jste, že pokud máte například verzi Windows 10, máte k dispozici funkci File History? Sami si nastavíte zálohování, které budete chtít. Takže právě i třeba všech nahraných fotek. 

Záloha fotografií v operačním systému macOS

 

V systému macOS je možné automaticky zálohovat data pomocí vestavěné funkce Time Machine. Nejedná se však o online úložiště. Při jeho použití se vždy ujistěte, že máte připojený externí disk nebo síťové úložiště.  Pro online zálohu využijete stejně, jako u jiných zařízení Apple, cloudové úložiště iCloud Drive, které nabízí možnost ukládat a synchronizovat soubory a dokumenty mezi vašimi zařízeními.

Více záloh na více zařízení

 

Vy jako fotografové nejčastěji zřejmě ukládáte své fotografie na pevný disk HDD, nebo SSD disk ve svém notebooku/NAS serveru/PC. Ano, je to pohodlné a rychlé. Samozřejmě, že je to tak v pořádku, ale neměli byste se spoléhat jen na tuto formu zálohy jako jedinou spásonosnou. Jednoho dne se stane (Murphyho zákony říkají, že to bude zrovna v ten nejvíce nechtěný moment viz jak jsme zachraňovali data bloggerkám), že disk vypoví služby a vy zůstanete jako opaření. Buďte na to připraveni a naučte se poznat základní příznaky, že disk nešlape, tak jak by šlapat měl.  

Dalším bodem začněte pomalu zálohovat na vícero paměťových médii souběžně. Například znáte tohle? 3 kopie fotek – 2 kopie fotek, ale každá u vás doma na odlišném paměťovém médiu (např. jedna na USB flash disku a druhá na externím disku) – 1 kopie fotek uložená na paměťovém médiu někde mimo váš domov. Tomuhle se říká pravidlo 3 – 2 – 1. Je to velmi oblíbené a hlavně dobře funkční v praxi.

V jakém formátu zálohovat fotky?

Pokud se řadíte mezi hobby fotografy, nejspíš jste si už někdy položili otázku, v jakém formátu je vhodné své fotky zálohovat. To dokáže zamotat hlavu nejednomu tvůrci. Možností máte totiž hned několik.

Záloha fotografií je nejlepší ve formátu RAW nebo ve vysoce kvalitním formátu JPEG. Každý formát má své vlastnosti a použití, a je důležité vybrat takový, který nejlépe poslouží konkrétním účelu a preferencím.

Ve formátu RAW uchováte všechny údaje a informace snímku, což je ideální pro postproces, tedy následné editování fotografie. Jenže to přináší nevýhodu v podobě potřeby většího úložného prostoru a delšího času pro přenos. Navíc ne každý program či prohlížeč zvládne tento formát otevřít.

Formát JPEG redukuje velikost souboru snížením kvality obrazu. Je však kompatibilní se širokou škálou zařízení a webových platforem. Hodí se pro snadné sdílení a publikování fotografií například na sociálních sítích, neboť nabízí přiměřenou kvalitu obrazu při menší velikosti souboru. Nicméně při opakovaném ukládání tohoto souboru může docházet ke ztrátě kvality obrazu, tedy k takzvané. ztrátové kompresi.

Dalším formátem je TIFF, který uchovává všechny údaje snímku. Je často používán pro profesionální tisk, zpracování ve specializovaných softwarových nástrojích a ukládání archivních kopií fotografií.

Formát PNG se často používá pro obrázky s průhledností, jako jsou loga, ikony a grafika. Nabízejí lepší kompresi než TIFF, ale mají větší velikost než JPEG.

Fotky které nearchivujete, průběžně mažte

Jakmile si takto vhodně podchytíte proces vědomého mazání fotek, tak jste na foto koni. Ono totiž ruku na srdce – ke všem fotkám se za svého života pravděpodobně stejně nevrátíte, takže průběžné promazávání rozhodně na škodu není. To platí i pro vaši galerii v mobilu, ve které se vám může stát, že budete mít duplikované fotografie v paměti telefonu, které vám budou zbytečně zabírat místo.

A doporučujeme si k tomuto tématu mazání fotek přečíst velmi zdařilý praktický příspěvek fotografa Ondřeje Prosického z jeho stránek Naturephoto.cz  

Na problematiku promazávání fotek, a to konkrétně v mobilním telefonu, jsme se vás ptali v jednom z příspěvků na sociálních sítích. Jak to dopadlo?

Průběžné mazání fotek z mobilního telefonu

Mobil = nejméně spolehlivé zařízení pro vaše fotografie

Fotíte často mobilním telefonem (což asi v dnešní době je každý druhý)? Tak se schválně podívejte, jakými způsoby si lidé nejčastěji ničí své telefony. Mnohdy se jedná o malé detaily, o kterých se vyplatí vědět, aby se jich člověk dokázal dobře vyvarovat. Ale i když o nich budete vědět, můžete zaručit na 100 %, že nenastanou? Nemůžete.

Nenechávejte fotky, na kterých vám záleží jen čistě v interní paměti mobilního telefonu, ale ani je nenechávejte na SD paměťových kartách. Mimochodem, víte, jak fungují a jaké jsou jejich typy? A taky si dejte pozor, když vám zařízení zahlásí „neviditelnou“ kartu.  Zase zde nejlépe platí tip – automaticky z telefonu zálohovat a synchronizovat někam dále.  

Seřazujte fotky do přehledných archívů

Toto se sice přísně vzato k samotné metodice zálohování nevztahuje, ale i tak si tím velmi pomůžete a je to cenná rada. Řádně vytvořené archívy a alba vám umožní se lehce během pár vteřin vyznat v celé té vaší fotografické říši. A není nic horšího, než když např. soubor s názvem 157.jpg se synchronizuje přes několik zařízení do alba Hory IX.

Chraňte disky před otřesy 

Dnešní externí/pevné disky sice něco z té fyzické stránky celkově vydrží (samozřejmě ta samotná 1 mm plotna z hliníku se do toho nemůže moc započítávat), ale není radno s tím vědomě špásovat. Nejvíce citlivý moment na poškození je disk v momentě, když na něm probíhá čtení nebo zápis dat z PC/notebooku.

Proto byste si hlavně v tento okamžik měli pohlídat, aby disk stál/ležel na pevném základě a nehrozilo žádné zbytečné mechanické poškození média (jako jsou např. poškození motoru, záznamové vrstvy nebo utržení čtecí hlavy).

A kam fotky zálohovat?

Tady si povíme o příhodnosti a úskalích jednotlivých typů paměťových médii pro zálohování. Přeskočíme diskety, protože ty jsou k našemu tématu fotek irelevantní a stejně tak magnetické pásky (i když ty i dnes překvapivě zažívají renesanci ve firemním prostředí v otázce zálohování dat).

A jen pro zajímavost z letmého průzkumu 4Foto z roku 2015 – 50 % jejich respondentů zálohuje fotky na HD nebo SSD a 45 % respondentů využívají cloud. Aspoň že tak. Ještě než si vše zdárně rozebereme, podívejte se i na velmi zajímavý článek z minulého roku na téma – jak správně zálohovat digitální fotografie z pohledu IT na Digineffu. Zkušený autor níže i uvádí svůj zálohovací work-flow pro fotky, téma na které i my později v tomto článku natrefíme.

CD/DVD

Někdo na ně i dnes nedá dopustit, někomu se při pomyšlení na zálohu na CD formát dělají mžitky před očima. Objektivně vzato je toto paměťové médium bráno jako zastaralé a nemoderní, ale samozřejmě stále funkční, i když je už dávno na ústupu. Dříve nebo později se povrch těchto optických médií poškrábe a jste tam, kde jste byli.

Z hlediska zálohování fotek je náš tip používat toto médium až jako např. třetí či čtvrtou alternativu – po pevném disku, cloudu a USB flash disku. Minusem je malá kapacita CD, ale pro „další zálohu“ např. vašich skutečně top fotografií za poslední rok se to prostě pořád hodí. Proč ne.    

Flash disk

Flešky“ jsou populární, protože jsou skladné, relativně levné a s dobrou paměťovou kapacitou (počítejte v řádových desítkách GB). Takže ideální pomocník pro videa v rozlišení 4K a mraky fotek v RAW formátu.

Ale mají i své mouchy -  ano, skladnost dobrá, ale zároveň se může USB disk dost lehce ztratit, či je snadné ho někde zapomenout. A fyzická odolnost média také není bůhvíjaká. Ulomený či ukopnutý konektor je častým jevem. Poslední nevýhodou, co nás napadlo je, že v jejich případě jde jen o čistě manuální metodiku zálohování.   

Pro fotografa je ideální scénářem jich hodně nakoupit a zálohovat co to jde a poschovat doma a na dalších místech. A víte, jaké mohou nastat v praxi problémy s USB diskem a co ovlivňuje životnost USB disku?

Externí disk

Koupili jste si externí disk? To je dobrý způsob, jak své fotky a videa pohodlně shromažďovat či archivovat, navíc ve velkém množství a v pohodlí „malé šedé krabičky“, která se všude vejde a lze ji mít pořád s sebou. I s externím diskem je ale potřeba zacházet opatrně, byť může mít trochu robustnější konstrukci. Pořád totiž jde o mechanické zařízení s velice citlivou technologií záznamu dat. Své by vám o tom mohla říct česká vodní slalomářka a kajakářka Štěpánka Hilgertová, které jsme zachránili 200 GB.

V jednoduchosti; jde o magnetický princip záznamu, který používá čtecí a záznamovou hlavu, jež kmitá nad obrovskou rychlostí se točícími diskovými záznamovými plotnami. Zejména proto externí disk chraňte před působením silného magnetického pole, náhlými pády, otřesy a údery, pravidelnými mikrovibracemi, politím vodou atd. Může dojít k vážným poškození ložiska, utržení čtecí hlavy, poškrábání záznamové plotny a jiným defektům. A taktéž se vám může hodit vědět, co dělat když disk nereaguje.

Vybrat ten pravý disk pro vaše potřeby nemusí být zrovna snadné. Sestavili jsme proto 5 rad, které mohou pomoci. Externí disky se primárně rozdělují na HDD a SSD (psali jsme už také – jak maximalizovat jejich výkon). Hl. výhoda je snadná přenositelnost a jde zřejmě o nejrychlejší možnost procesu zálohy (hlavně v momentě, kdy se bavíme o technologii SSD, která umí kopírovat dat až kolem rychlosti 500 MB/s) a jejich kapacita je samozřejmě ještě vyšší než USB disků.

Některé řady externích disků nabízejí i plně automatizovaný software zálohy dat, v našem případě fotek. Pro amatérské foto nadšence je vlastnictví externího disku jasnou volbou číslo 1.

V angličtině nedávno na internetu vyšel pěkný a konkrétní článek pro cestovní fotografy, o tipech, co za pevné či přenosné disky si pořídit. Doporučujeme pročíst. A když už jsme u toho cestování, pokud byste si v zahraničí plánovali zakoupit nový externí disk, dejte si pozor, abyste nenalítli na špek podvodníkům. O tom, jak rozpoznat fake paměťové zařízení jsme pro vás napsali článek, ve kterém zmiňujeme i tipy na softwary pro jejich detekci

NAS server

O NAS serveru jsme v minulosti napsali velmi podrobně laděný článek. Tak vás rovnou k němu od navigujeme, dle bodů, které vás zřejmě budou nejvíce zajímat.

Tady proto můžete okamžitě přeskočit na konkrétní praktické tipy pro práci s tímto úložištěm. Jak si správně nastavit NAS server je další užitečnou informací pro každého fotografa.

A jistě chcete i preventivně znát všechny možné příčiny poruchy, které mohou u vašeho NASu nastat. Nakonec se bude hodit také mít povědomí o tom, co i takovou cenu záchrany dat z NAS serveru podmiňuje.

RAID

Pozor, RAID neslouží jako záloha před náhodným smazáním dat, RAID chrání pouze proti fyzickým výpadkům. V případě, že chcete RAID používat pro vaše fotografie, tak zase to dělejte samozřejmě ve spolupráci s dalším médiem, které budete mít i na jiném geografickém místě (i 130 km od sebe není nic neobvyklým), aby bylo zabráněno možné infekci nebo smazání fotek.

RAID je ideálním tipem zálohovacího média pro polo-profesionály (těm může stačit i RAID 1) a profesionální fotografy (ti často používají i konkrétně RAID 5). Tady je vhodně i upozornit, že RAID je určen už trochu technicky více pokročilým uživatelům.

Dobrým tipem je i u RAIDu podívat se po každých 6 měsících na jednotlivé disky a provést nějakým vhodným nástrojem kontrolu disku, jestli nehrozí nebezpečí vadných sektorů.

Internetová úložiště

Online úložišť jsme se již dotkli při popisu automatického zálohování vašich zařízení, využijete je ale i pro manuální zálohu. Níže jsme pro vás připravili rozcestník, ve kterém najdete námi podrobně sepsané články, které obsahují detailní informace o výhodách a nevýhodách jednotlivých cloudových služeb.

Ale protože informace z našich článků o cloudových úložištích jsou laděny na obecné uživatelské povědomí, tak nám přijde velmi vhodně vás v tento moment odkázat na aktualizovaný (naposled září 2017) přehled FotoGuru – jak vybrat cloudové úložiště fotek. Je to informačně nadmíru hodnotný a praktický obsah.

Jestli fotíte a jste ze staré školy a o cloudu se stále rozhodujete, jestli ho zkusit, či nikoliv. Možná by vám mohl pomoci v rozhodování nás starší článek o 5 důvodech, proč pro vás může být cloud fajn.

Služby typu Rajče, Flickr, Facebook, Instagram apod.

Uveďme nejdříve vše na pravou míru. Technicky vzato nejde o žádné zálohovací služby pro vaše fotografie. Nejde se na to vůbec spoléhat. Navíc kvalita fotografií, které vkládáte na tyto sociální sítě je v 9 z 10 případů prachmizerná (rapidní snížení oproti originálu, možná jen Flickr vám dovolí nahrát z profi hlediska dostačující kvalitu).

Abychom ale byli k těmto službám féroví, tak zmiňme, že nakousnutý Flickr se mezi tím výčtem v titulku přeci jen trochu vyjímá. To proto, že např. nereguluje maximální velikosti vaší schránky, tudíž tam můžete nahrát fotek, kolik budete chtít. A druhá věc, že příslušná alba lze nastavit tak, aby se ukazovaly jako soukromé. Berte to tak, že Flickr je přeci je hlavně o sdílení fotek a bokem funguje jako takové svébytná cloudová služba.

Na závěr přikládáme hodnotný odkaz na návod, jak si rychle a bezpečně zálohovat všechny nahrané fotky z Flickru.

Fyzické fotobanky na cesty

Jedná se o fyzické přístroje, kam se vloží SD karta a přetáhnou se fotky a videa. Jako rychlá záloha na cestách po safari, horách, lesích apod. je to dobré. Navíc můžete s tím nalehko bez notebooků či laptopů, to je další výhoda.

A nevýhody fyzických fotobank? Za prvé vyšší cena a za druhé dnes se na českém trhu špatně shánějí.

Odkazy na pár příkladů zálohovacích work-flow, jak ukládají fotografové v praxi

A takový obecný nastavený work-flow může klidně mít tento scénář:

  • fotky se zkopírují z karty na primární zálohovací jednotku (např. lokální disk o kapacitě 4TB)
  • fotky se zároveň s tím zkopírují na sekundární zálohovací jednotku, a to externí disk
  • fotky se z karty dále nahrají např. na váš web, nebo do vašeho cloudu – to můžeme nazvat terciární zálohovací jednotkou
  • fotky se nakonec přemístí z karty na USB disk a SD karta se vyčistí a koloběh může začít znova

Ale i přes sebelépe nastavený work-flow to prostě z principu nemůže být vždy 100% ochrana, jako v případě profesionálního fotografa Ondřeje Pýchy, kterému jsme úspěšně zachránili fotky.

A jak zálohuje Aleš Wagner, jeden ze spolumajitelů DataHelpu?

Aleš Wagner

Náš Aleš, specialista na záchranu dat, velmi rád fotí, což už poodhalil v tomto článku pro technologický portál CDR.cz, ale nyní jsme se ho zeptali, aby nám blíže řekl, jak také své fotky zálohuje.

„Já osobně mám všechny fotky doma v iMacu odkud se automaticky zálohují na iCloud. Samotný iMac ještě zálohuji na externí disk.

Na cestách fotím vždy na dvě karty najednou (dovolují to ale obecně dražší profi přístroje) a po každém focení fotky stahuji do notebooku. Pokud nemám notebook s sebou, tak po každém focení karty vyměním za jiné. Vše raději pro jistotu nechám na obou kartách.“

Další konkrétní postupy pro fotografy, jak zálohovat

Zjistěte, jak zálohují data profesionálové ve svém oboru nebo se inspirujte procesem zálohy od známých fotografů.

Pokud jste majitelem firmy, i vy byste měli při záloze dat zbystřit. Máme pro vás několik rad a tipů, jak na to!

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies