5 důvodů, proč využívat cloud pro efektivní zálohu dat

Mrak v přírodě je symbolem cloudu pro zálohu dat

Určitě se stále najde velká skupina, která si klade otázku, jak funguje Cloud. Princip je ve skutečnosti jednoduchý – soubory jsou uloženy mimo vlastní počítač, na serverech dané služby. Přesunutím souborů někam do oblak ale získává uživatel řadu výhod.

#1 – Vaše soubory budou v bezpečí

Na první pohled by se mohlo zdát využívání Cloudu nepraktické a nebezpečné. Přeci jen se soubory nachází u někoho cizího. Podobným způsobem ale lidé využívají banky, kterým svěřují své peníze. Je jen otázkou času, než si lidé vybudují svoji důvěru i v cloudová úložiště.

Počítače a další zařízení jsou přitom daleko náchylnější na problémy. Nebezpečné viry jsou všude a s poruchami má jistě každý své zkušenosti. Pro cloudová úložiště je ochrana dat maximální prioritou. Nikdo neoprávněný tak na ně nesáhne; ani o ně nepřijdete, když počítač vyhlásí stávku.

#2 – Jeden odkaz káže všem

Znáte to. Potřebujete si přesunout dokument, film či fotky do jiného počítače nebo na mobil. Sáhnete po flashce nebo e-mailu a sáhodlouze kopírujete a posíláte. Díky cloudu je ale takový soubor okamžitě dostupný na všech zařízeních, stačí se přihlásit do svého účtu.

Všechny soubory tak máte uklizené na jedné hromádce, celistvě. Už se nestane, že by jeden a ten samý dokument byl v jedné verzi na domácím PC, předělaný na mobilu a hotový bůhvíkde. S cloudem spravujete jeden a ten samý soubor. Žádné duplikace. 

#3 – Ušetříte

Podstrkování cloudu by se mohlo zdát jako vybízení k úplatě duše. Nikoliv, na internetu naleznete celou řadu cloudových úložišť, které fungují zcela bezplatně. Liší se pouze podmínkami a jinými prémiovými verzemi.

Grafická vizualizace fungování cloudu na zálohu dat z mobilu

Téměř všechny ale nabízejí bezplatnou verzi, která by měla běžnému uživateli bohatě stačit. Placené verze jsou určeny spíš pro náročnější uživatele, větší podnikatele nebo dokonce firmy. Ušetřit tak můžete na pevných discích, flashkách a paměťových kartách.

#4 – O svoji práci nepřijdete

Snad každý zažil nervydrásající chvíle, kdy přišel o rozpracovaný dokument. Takové chvíle dovedou nejen pokazit den, ale v horších případech i kariéru – zejména pokud se jedná o prezentaci, zakázku nebo důležitou zprávu.

Cloudové kancelářské programy, které nabízí například Google, ukládají práci průběžně. Ať už vás tedy potká jakákoliv smůla, se svoji prací se loučit nemusíte. Jen se znovu přihlásíte a pokračujete.

#5 – Spolupracujte

Není efektivnější spolupráce, než ta, která probíhá okamžitě. Zpřístupněte některou svou složku dalším lidem, kteří tak budou moci sbírat důležité materiály a schraňovat je na jednom místě.

Totéž platí o dokumentech, na kterých může spolupracovat několik lidí zároveň. Všechno probíhá v reálném čase. Vyhnete se zbytečnému schůzování a můžete si práci rozdělit kdykoliv jakkoliv.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies