Jak poznat falešná úložiště a softwarové tipy pro jejich detekci

USB flash disky a jak poznat falešné paměťové médium.

Falzifikovat na poli disků a karet není ničím novým pod sluncem, viz tento cca 2 měsíce starý článek na Novinky.cz o činnostech jednoho organizovaného gangu. Pro úplnou informaci ještě úvodem zmiňme, že se padělá vše od flash pamětí až po klasické HDD. Falešné paměťové zařízení (taky se používá označení „přeflashovaní“) je na první pohled těžké od normálního zařízení rozeznat. Padělek má identický obal, stejné rozložení grafických prvků i druh balení. Ale i tak na sebe překvapivé odhalení nemusí nechat dlouho čekat.

Jak je rozpoznat?

Fake paměťové zařízení se často tváří, že má větší úložnou kapacitu, než jakou ve skutečnosti disponuje. Parametry říkají, že USB disk má 32 GB, i když ve skutečnosti je to přetaktovaná 4 GB fleška.

  • Připojíte zařízení k počítači a vše se zdá být v pořádku. Operační systém paměťové médium rozpozná a zobrazuje se deklarovaná (ale zde už pozor falešná) kapacita. Jakmile se však pokusíte např. na takový 32 GB disk zapsat soubor větší, než je 4 GB (reálná kapacita média), systém vás varuje, že pro zápis souboru na disku není dostatek paměti.
  • Dále padělek od skutečného produktu poznáte dle přenosové rychlosti, která je nižší, než by měla být.
  • A když už budete vědět, na co se dívat, tak se samozřejmě šetřilo i po vizuální stránce (k tomu je dobré video na informačně nabité české stránce věnované fake problematice). Použité materiály vypadají lacině a dají se od sebe snadno oddělit i bez zásahu speciálních nástrojů. Tělo falzifikátu je vyrobeno z levného plastu a vnitřní součástky jsou taktéž nevalné kvality.

Software pro analýzu falešných paměťových zařízení

Pokud si nejste jisti, zda držíte v ruce originální produkt, nebo padělané zařízení, můžete vyzkoušet software určený k analýze zařízení pro ukládání dat. Existuje několik různých nástrojů, které vám pomohou rychle a snadno odhalit pravost pevného disku, flash disku, SSD nebo paměťové karty.

Důležitá doporučení při testování:

Než začnete s testováním zařízení, proveďte zálohu všech důležitých dat, která se nachází na podezřelém zařízení. Úložné zařízení by se mělo otestovat alespoň dvakrát, pro jistotu raději použijte dva různé programy. Paměťové médium můžete vyzkoušet sami tím, že ho zaplníte velkými soubory, abyste zjistili, zda inzerovaná velikost odpovídá realitě.

Check Flash

Bezplatný program pro kontrolu rychlosti čtení a zápisu připojených disků. Software vám pomůže s odhalením upravených vlastností diskových oddílů nebo s uložením a obnovou hlavního zaváděcího záznamu MBR (Master Boot Record). Dále dokáže spustit povrchové skenování nebo vyčistit celý disk a diskové oddíly. Všude ve světě se dočtete, že tento program patří mezi nejrychlejší ze všech, budiž.

ChipGenius

Jednoduchá aplikace (není nutná instalace), která uživateli zobrazí všechny dostupné informace o připojeném USB zařízení. Program je určen ke zjištění detailů, které jsou potřebné k opravě poškozených flash disků, nicméně dobře poslouží i pro zobrazení detailních vlastností hardwaru - verze USB protokolu, aktuální rychlost, čísla VID a PID (identifikační číslo výrobce a identifikační číslo zařízení), sériové číslo, model zařízení a další, včetně dodavatele čipu, čísla čipu CPU a flash ID kódu.

H2testw

Program dokáže vyhodnotit, zda jsou data na disku přepsána bezpečně, což se může hodit například při prodeji zařízení. Rychlost softwaru bohužel není příliš vysoká – může to trvat i několik hodin.

RMPrepUSB

Nástroj pro vytvoření bootovacího (zaváděcího) USB zařízení. Obsahuje praktický rychlý test, který ověří kapacitu připojeného zařízení. Provedením testu odstraníte všechna data uložená na disku – záloha je tedy nutná.

BurnIn Test

Program otestuje skutečnou kapacitu USB jednotky a navíc vám řekne, zda má disk schopnost ukládat a obnovovat data bez poškození. Dále jej lze použít k ověření správnosti zápisu a čtení velkého množství dat s detekováním nadměrné kapacity či nevyhovující rychlosti procesu.

USB Memory Stick Tester

Malá open source aplikace určená pro testování vyměnitelných paměťových médií (například USB flash disků) a zjištění případných závad. Appku je možné využít k zapsání dat na zařízení a ověření správnosti operace.

Zajímavé odkazy k dalšímu prostudování

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group