Jak jsme zachraňovali cenná data Check Czech Fashion

Check Czech Fashion - hl. foto

Představte si, že 6 let píšete články, točíte videa, děláte fotky a vše si poctivě zálohujete na externí disk, aby tyto cenné materiály byly v bezpečí. Při jedné z rutinních operací s diskem se však něco pokazí a najednou máte o to celé přijít?

Když tahle myšlenka prolítla hlavou třem redaktorkám (Barbora, Marieta a Aneta) z originálního lifestylového portálu Check Czech Fashion, tak v redakci nastalo hrobové ticho.

Zachovaly však chladnou hlavu a díky doporučení od kamarádů se obrátily na nás s prosbou, abychom našli způsob, jak jejich cenná data zachránit a přišli vůbec na to, co se s jejich diskem stalo, aby chybu neopakovaly.

Jaké datové médium se zachraňovalo?

1TB externí mechanický plotnový disk značky ADATA, který používá jako médium 2,5“ dvoj-plotnový disk od výrobce Toshiba.

Co se přesně stalo?


Externí disk přestal náhle fungovat. Po připojení k počítači nebyla dostupná na něm uložená důležitá data.

Diagnostika poškození

CCF - Anet

Těžší hardwarová závada, při které poškozená čtecí hlava fyzicky narušila povrch plotny obsahující servisní data. Protože jsou důležitá pro standardní fungování disku a práci s daty na něm uloženými, disk přestal fungovat. 

Příčina poruchy disku

Pravděpodobně náhlý jednorázový (nebo i opakovaný) otřes/klepnutí/náraz, kterému byl disk vystaven během aktivního zapojení při práci s daty způsobil, že se jedna ze čtecích hlav fyzicky otřela o záznamovou plotnu s daty. Disk tak nemusel přestat fungovat okamžitě, ale poškození plotny se mohlo ještě nějakou dobu dál zhoršovat za chodu. Až došlo k situaci, kdy už poškozené místo na plotně čtecí hlava nedokázala dále přečíst.

Plotnové pevné disky jsou mechanicky složitá zařízení, která pracují s velmi rychle se otáčejícími záznamovými plotnami. Ve velmi malé vzdálenosti nad plotnami kmitají čtecí hlavy, které data čtou a zaznamenávají. Disk je proto velmi křehké zařízení, které vyžaduje při práci s daty absolutní klid z pohledu možných otřesů, vibrací, nárazů“, upřesňuje Aleš Wagner, majitel společnosti Data Help.

U externích disků to platí také, byť může uživatel mylně nabýt dojmu, že např. díky bytelnějšímu gumovému nebo plastovému vnějšímu obalu je disk dobře chráněn.

Postup záchrany dat

CCF - Barb

Poškozený disk bylo třeba rozebrat a fyzicky se dostat k plotnám obsahujícím data. Data z ploten se musela samostatně přečíst a opravit poškozenou servisní/kalibrační část dat. A následně dle kalibračních pokynů poskládat uživatelská data ze zbylé části záznamových ploten dohromady a překopírovat na jiné datové médium.

Podařilo se to díky tomu, že naštěstí nedošlo k fatálnímu poškození celé servisní/kalibrační části dat (vyskytují se na disku ve více záložních kopiích). Pro finální složení dat jsme jednu ze záložních kopií servisních dat použili.  

Po hotovém kopírovacím maratonu jsme okamžitě sdělily bloggerkám z Check Czech Fashion tu radostnou novinu, a zároveň jsme si i my velmi ulevili. Dle diagnózy to vypadalo na hororový scénář, který nemusí dopadnout dvakrát dobře. Takže nic pro nezkušená ucha“, říká závěrem k celé zakázce Aleš Wagner, majitel společnosti DataHelp.

Ponaučení, prevence

  • Při aktivní práci s daty na externím pevném disku (poznáte dle toho, že disk jemně vibruje, hučí a slyšíte pravidelné i občasné cvakání dané pohybem čtecích hlav nad záznamovou plotnou) se vyvarovat jakýchkoliv náhlých (ale i pravidelných) otřesů, nárazů. Jakýkoliv takový náraz/ťuknutí muže způsobit fyzické porušení čtecí hlavy nebo záznamové plotny. „Nezapomeňte, že externí disk je v provozu i tehdy, když na něj zrovna nic nekopírujete. Stačí, že je kabelem připojený k počítači. Jeho plotny se stále aktivně točí a může náhodným nárazem dojít k jejich poškození“, vysvětluje Aleš Wagner. 
  • Pokud můžete, pravidelně data zálohujte. Zvlášť cenná a jedinečná data, o které nechcete přijít. Žádné datové médium nemá neomezenou životnost.
  • Dobré je externí disky pro zálohu používat 2 – jeden pracovní, který používáte dennodenně. A druhý záložní, který je uložený na nějakém bezpečném místě. Na něj v pravidelných intervalech zálohujte data z prvního externího disku.
     
  • Vše pojistěte ještě zálohováním dat na virtuální cloudové uložiště (např. Google Drive, Dropbox atp.).

 

 

Rubrika: Naše aktivity

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies