Přišli jste o cenné fotky a videa z dovolené? Poradíme vám, jak je dostat zpět!

 

 

bigstock-Tourist-Woman-Takes-Photograph-78283877

 

Nepodceňujte prevenci a zálohování

Vaše fotky a videa z dovolené se při vytváření ukládají do fotoaparátů, mobilních telefonů, kamer, na paměťové karty a další možná zařízení. Tyto technologie se čím dál více minimalizují a roste jim kapacita. Výrobci si kladou za cíl udělat výrobek menší, komfortnější, lepší atd. Jenže díky tomu jsou produkty často také křehčí, náchylnější k náhlých poruchám a musíme s nimi zacházet opatrně.

Zároveň není dobré spoléhat na uložení fotek a videí pouze na jedno místo (nejčastěji tomu bývá paměť telefonu či paměťová karta, v lepším případě si je aspoň překopírujete do svého počítače). Zálohujte svá alba raději co nejdřív na více úložných míst (externí disky, cloudová uložiště, jednorázové paměťové karty). To je dobrá příprava na situaci, kdyby se váš hardware rozhodl z ničeho nic odporoučet.

Základní prevence u elektronických zařízení

  • Nošení ve tvrzeném a vodotěsném pouzdře nebo obalu. Pouzdro ochrání vaši kartu proti mechanickému poškožení, statické elektřine a také vlhkosti.
  • Zamezení pádů z výšky.
  • Ochrana před politím, prachem, skřípnutím do dveří, přejetím automobilem.
  • Zálohování dat na vícero zařízení.
  • Když už paměťovou kartu chcete formátovat, tak raději ve fotoaparátu.

Rizikových situací může být celá řada

Znáte to: půjčíte fotoaparát kamarádovi a za pár okamžiků uslyšíte ránu. Otočíte se a svoji zrcadlovku vidíte na zemi s malými součástkami všude kolem. Paměťová karta s fotkami by s velkou pravděpodobností tuto nehodu měla přežít, ale 100% jisté to není. Pád takového foťáku do rokle nebo setkání s autobusem už jsou vážnější a přitom zase ne až tak nepravděpodobné. Samozřejmě může jít i o jiná zařízení a pro ně specificky nebezpečné situace: CD/DVD, externí disky, paměťové karty, telefony, kamery, flash disky atd.

Externí disk nereaguje

bigstock-External-HDD-Hard-Disk-Drive-88770677

Pokud váš disk nereaguje a přitom víte, že nikam nespadnul ani mu nehrozilo jiné mechanické nebezpečí, mohlo dojít i k poškození elektrickým proudem, náhlým přepětím, zkratem. V takovém případě bývá často poškozena řídící elektronika disku, případně elektromotor nebo samotný souborový systém. Existují i další příčiny poškození pevného disku.

Myslete na to zejména v situacích, kdy s externím diskem pracujete (tehdy je nejzranitelnější). Není rozhodně od věci si externí disky pořídit dva. Jeden menší, pracovní, který budete mít u sebe a budete ho často používat pro sběr nových dat. A druhý s větší kapacitou, který bude uložen na bezpečném místě, do kterého budete čas od času nová data z pracovního disku archivovat.

Velký pozor dejte na následné aktivity s diskem poté, co poruchu objevíte. Disk samotný opatrně odebírejte ze systému a nic dalšího se s diskem nesnažte dělat. Pokud jde o mechanický problém, další snahy o spouštění nebo rozebrání (třeba u známého ajťáka) mohou poškození dat zhoršovat. Roste tím riziko, že data nepůjde vůbec obnovit a prodraží se tím následná záchrana dat u specialisty na externí disky.

Neviditelná SD Karta

Ukládání fotek na SD kartu (nebo jinou paměťovou kartu) by mělo proběhnout hned při pořízení fotek nebo videí. Kartě sice nehrozí vážné mechanické poškození způsobené pády či otřesy jako u pevných disků (využívají k ukládání dat místo mechanicky točících se ploten čipy flash paměti), je ale rozhodně dobré fotky z karty při nejbližší příležitosti překopírovat na nějaké další úložné zařízení. SD karty (byť se výrobci předhánějí, jak zrovna jeho karta je dokonalá), bohužel díky flash technologii záznamu dat zdaleka bezchybné nejsou, jen trpí jiným typem poruch, obzvláště těch náhlých a nečekaných. Více o fungování a příčinách poruch paměťových karet.

bigstock-Sd-Memory-Card-3694350

Není vůbec nic neobvyklého, když karta v telefonu či foťáku vyhodí chybu, požaduje z ničeho nic formát nebo zkrátka jeden den funguje a druhý den se bez jakéhokoliv varování v zařízení již nepřihlásí. Člověk přitom ani nemusel nic udělat špatně. Paměťový čip karty obsahuje obrovské množství paměťových buněk, které mají omezenou životnost (množství jednotlivých záznamů). Mohly selhat některé důležité paměťové sekce čipu, mohly fyzicky odejít nějaké důležité datové propojení čipu atp.

V takovém případě zkuste nejdřív kartu v jiném telefonu/zařízení. Nejlépe v několika zařízeních, abyste vyloučili příčinu vadného telefonu. I zde přitom ale dbejte na opatrnost. Díky integraci paměťového čipu do těla karty je obnovení dat kupříkladu při nalomení málo pravděpodobné. Zamezte také dalšímu používání karty a pokusům o záznamy dat na ni. Mohly byste totiž nechtěně přepsat původní cenná data.

Vzhledem k neustále klesající ceně paměťových karet se nabízí ještě jedno preventivní řešení – nakoupit místo jedné karty s velkou kapacitou více levných karet o velikosti jen několika málo GB a používat je pro focení jednorázově (jako jsme to dříve dělali s běžným filmem do foťáku). Po zaplnění kapacity karty si fotky zkopírujte na jiné médium a kartu si přidáte k ostatním někde do šuplíku. Získáte tím automaticky i další zálohu.

Poškozené CD/DVD

Jde o jedno z nejrozšířenějších médií, které i dnes využívá mnoho uživatelů pro zálohu svých fotek. Na co si dát pozor? Nejčastější příčinou poškození/nedostupnosti dat je poškrábání datové stopy. Mechanika ji pak nemůže přečíst, a proto se ke svým fotkám nedostanete. Dbejte tedy na ochranu spodní strany CD/DVD (té bez potisku), kde jsou data zapsána. Ideálně poslouží pouzdro. Média neohýbejte ani nelámejte.

bigstock-CD-DVD-bag-83940929

Pozor také na vhodné uskladnění a celkovou dobu uskladnění. Jde o optická média, která k záznamu dat používají chemickou vrstvu. Ta bývá často citlivá na ostřejší a trvaleji působící sluneční paprsky, nenechte tedy disky válet někde na poličce. Počítejte také s omezenou životností. Obsah vypálený na CD/DVD tam nezůstane věčně, v praxi se udává max. cca 10 – 15 let podle kvality média, záznamové vrstvy, stabilnosti podmínek skladování atp. Je tedy dobré na to myslet a data na discích preventivně co 10 let vypálit na nově zakoupené disky (pokud ještě budou k dispozici) či zálohovat na jiný datový zdroj. 

Telefon ani kamera nejsou nerozbitné

Dnešní uživatel smartphonu má malou kamerku a foťák prakticky neustále u sebe. Kvalita materiálu, ze kterého je smartphone vyroben (pokud nemáte nějaký odolný speciál), ale nebývá příliš dobrá. Chraňte je proto před vlhkostí, pády, vysokými teplotami a dalšími nepříznivými vlivy.

Současně si dávejte pozor, co si do svého telefonu instalujete. Zavirovaná aplikace dnes není nic neobvyklého. Základem by měl být dobrý antivir. Jako vždy ale záleží spíš na chování samotného uživatele. A pokud fandíte „hloupým“ telefonům, na jednu stranu dobře děláte – nepřijdete díky němu o své fotky jen tak. Leda když selže paměťová karta, viz výše v tomto článku.

bigstock-Digital-Video-Camera-1819737

Podobně byste měli být opatrní i u kamery nebo fotoaparátu. Ty po připojení k počítači fungují jako „velký flash disk“. Jednoduše připojíte, nahraje se vám složka, kde vidíte své fotografie a videa a můžete s nimi pracovat. Případně můžete využít i nějaký software od výrobce zařízení.

Díky jejich křehkosti ovšem může dojít díky otřesům a pádům k poškození hardwaru, kdy může pevný disk nebo samotné zařízení přestat reagovat.

Co udělat v případě vážné poruchy

  • Ihned vypněte počítač/systém/elektronické zařízení, které s daty pracovalo.
  • Nerestartujte a nijak jinak se nepokoušejte datové médium "vzkřísit".
  • Zamezte jakémukoliv dalšímu zápisu dat na médium.
  • Neobnovujte data (např. pomocí programů ScanDisk, chkdsk, defragmentace disku atd.).
  • S médiem dál nijak nepracujte ani jej nezapínejte
  • Obraťte se na specialisty na záchranu dat 

Problém s flash diskem

U flash disku dávejte pozor na oblast zápisu dat (USB). Pokud se po připojení disku do počítače disk nahraje, ale objeví se hláška „disk musí být před použitím naformátován“, počítač o něm ví, ale nerozpoznává žádný souborový systém (FAT, FAT32, exFAT). Příčinou je poškození tohoto souborového systému.

K tomu dochází např. po výpadku proudu připojeného disku, při nesprávném odebrání nebo chybou v operačním systému. Pokud jste na disku měli nahraná svá alba, formát rozhodně nespouštějte. Chyba hrozí i co se týká hardwaru, kdy může být poškozen řadič disku nebo chyba paměťového čipu. Zde je poměrně velká šance na úspěch záchrany dat. Ale jen při správném postupu. 

Fotky jste jen omylem smazali? Zkuste program pro obnovu

Ztracené fotky

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Někdy se člověk omylem „uklikne“ a smaže dokumenty, které nechce. Pokud se ale jedná o pouhé odstranění souborů, lze data zkusit obnovit pomocí volně dostupných programů. Těch existuje hned několik (např. Panda Recovery, Puran File Recovery, EASEUS či CDCheck). Ale nejrozšířenějšími jsou bezpochyby PhotoRec a Recuva (pod odkazy najdete návod, jak programy fungují a jak provést proces obnovy).

Obecně ale doporučujeme k obnově přistupovat trochu s rezervou a neočekávat kladný výsledek automaticky. Pravděpodobnost úspěchu zkrátka nikdy není čistých 100 %. Hlavně musíme rozlišovat, zda se jedná o smazání souborů, a kdy jde naopak o závažnou poruchu, s níž je potřeba obrátit se na odborníky. V takovém případě se vyplatí nevyčkávat a zasáhnout včas.

Obraťte se na profesionály  

Pokud dojde k poškození vašeho datového média, je lepší se do ničeho nepouštět, zachovat chladnou hlavu a přenechat záchranu dat profesionálům. Jestliže jde o fyzické poškození, free software na obnovu smazaných dat nepomůže a vzhledem k složitosti dnešních médií s tím doma (ani váš IT znalý soused) nic moc nesvedete. Odborníci řeší takové případy neustále, mají veliké zkušenosti a disponují potřebnými a účinnými nástroji pro obnovu.

„Denně se setkáváme s případy, kdy klienti přinesou poškozené médium, na němž mají své fotky a videa z dovolené. Pomocí speciálních nástrojů provedeme pečlivou analýzu poškození a vyhodnotíme, co přesně je možné obnovit a za jakou cenu. Obecně se naše úspěšnost záchrany pohybuje mezi 90 – 100 %,“ uvádí Štěpán Mikeš, specialista na záchranu dat ze společnosti Datahelp.

Bojíte se ceny? Zeptejte se

Důvodem, proč lidé nechtějí využívat služeb odborníků, bývá mylné povědomí o vysoké ceně. Ta se v jednotlivých případech liší (záleží na velikosti média a typu poškození) a přesně vám cenu za záchranu dat specialista stanoví vždy po úvodní diagnostice. „Úvodní diagnostiku provádíme v DataHelpu zdarma, stejně tak jako dopravu a vyzvednutí zařízení kdekoliv v rámci ČR. Dále se pak ceny liší v závislosti na typu úkonu a závažnosti poškození. Pokud se ale záchrana nezdaří, neplatí klient nic,“ dodává Mikeš.

bigstock-Czech-korunas-106673072

Například při hardwarovém problému u flash disku nebo paměťové karty vyjde záchrana dat zhruba na 1 500 - 5 000 Kč. U závažnějších mechanických problémů s externím diskem se cena může pohybovat od 5 000 - 12 000 Kč. Nebojte se vždy dopředu ověřit přesný ceník záchrany dat a na začátku si nechat provést diagnostiku.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group