Kdo vynalezl mobilní telefon?

Kdo vynalezl telefon?

23.11.2021

Mnozí z nás si svůj život bez mobilního telefonu už nedokážou představit a považují jej za úplnou samozřejmost. Je to náš věrný a spolehlivý parťák, kterého máme neustále u sebe. Umožňuje nám nejen volat a „SMSkovat“, ale také fotit, poslouchat hudbu a využívat celou řadu různých aplikací. Věděli jste však, že první mobilní telefon byl představen až v roce 1973, tedy před necelými 50 lety?

První mobilní telefon byl inspirován Star Trekem

První mobilní telefon pocházel z dílny společnosti Motorola a nesl označení Motorola DynaTAC 8000x. Vynalezl jej a sestrojil tehdejší vývojář společnosti, Martin Cooper. Ten se nechal slyšet, že inspirací se mu stalo sledování seriálu Star Trek, v němž kapitán Kirk i všichni členové posádky hvězdné lodi Enterprise používali bezdrátový osobní komunikátor. Tehdy začal Cooper hledat něco podobného, zajisté však netušil, že přijde s vynálezem, který změní svět a který předznamená budoucí zlatý věk mobilních telefonů, ve kterém se nacházíme nyní.

V počátcích vývoje mobilního telefonu se předpokládalo, že i ve vyspělých zemích bude zařízení využívat pouze malá část obyvatelstva. Dnes je tento předpoklad docela úsměvný, neboť mobilní telefon vlastní 61,85 % světové populace.

A nyní zpět k výše zmíněnému modelu. Motorola DynaTAC 8000x byla poprvé představena 3. dubna roku 1973, kdy Cooper provedl zkušební hovor před novináři. Vzhledem k tomu, že v oné době ještě neexistoval internet, stolní počítače, laptopy ani digitální fotoaparáty – tedy žádné technické vymoženosti moderní doby – byl mobilní telefon vnímán spíše jako sci-fi. 

První mobilní telefon byl inspirován Star Trekem

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

První prodeje až roku 1983

Motorola první mobilní telefon nejen vynalezla a představila, ale také jej o deset později začala jako první sériově vyrábět. První prodeje byly zahájeny 21. září 1983 a prodejní cena telefonu činila neuvěřitelných 3 995 USD, což by dnes v přepočtu odpovídalo zhruba 87 tisícům Kč. Určen byl tedy téměř výhradně pro velmi bohaté jedince. 

Důvodem desetileté prodlevy byla především nutnost připravit nezbytnou infrastrukturu, naplánovat vlastní výrobu zařízení a v neposlední řadě také nutnost projít schvalovacím procesem u americké federální telekomunikační komise FCC. Během těchto deseti let si projekt vyžádal okolo sta milionů dolarů.

Nebyl to žádný drobeček

Ač se jednalo o první plně přenosné zařízení, kapesní nebylo ani náhodou. Tento drobek vážil asi 800 gramů (čímž si vysloužil přezdívku „cihlofon“, z angl. „brick phone“) a na výšku měl kolem 33 centimetrů. Na jedno nabití dokázal být na příjmu maximálně 8 hodin, případně zprostředkovat třicetiminutový hovor. Do jeho paměti se vešlo zhruba 30 kontaktů a disponoval malým displejem z červeně svítících diod. Psát textové zprávy či jiné vychytávky v té době ještě neuměl.

První přenosný telefon

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Komerční úspěch provázený dalšími variantami telefonu

Navzdory přemrštěné ceně šla Motorola DynaTAC 8000x poměrně dobře na odbyt. Na tento úspěch výrobce reagoval zaváděním dalších variant mobilního telefonu. V roce 1994 šly do prodeje poslední vylepšené kousky oproti originálu. Současně v té době už Motorola nabízela novou řadu výrazně menších mobilních telefonů zvanou MicroTAC. Ta proslula především použitím tehdy neobvyklého designového prvku – odklápěcího flipu překrývajícího v zavřeném stavu klávesnici.

V letech 2004-2007 zažívala Motorola svůj poslední velký úspěch, kdy se její „véčkový“ model Razr stal nejúspěšnějším mobilem s rozevírací konstrukcí v historii mobilního průmyslu. Od té doby však její tržní podíl klesal, a to především ve prospěch finské Nokie. Ani jedna ze značek ale nedokázala udržet krok s nástupem chytrých telefonů.

Vynalezení mobilního telefonu

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Počátek éry dotykových telefonů

Dotykové telefony jsou v dnešní době naprostým standardem a jen málokdo by se chtěl vrátit ke „starým dobrým tlačítkům“. Ač se o dotykových telefonech začalo hovořit především v souvislosti s iPhony, které byly na trh uvedeny v roce 2007, první „dotykáč“ byl představen podstatně dříve, a to již v roce 1992. Za jeho vznikem stála společnost IBM a telefon nesl název IBM Simon.

IBM Simon je považován za vůbec první chytrý telefon na světě, neboť kromě volání a SMSkování uměl také odesílat e-maily a faxy, měl integrovaný kalendář, plánovač, aplikaci k tvorbě poznámek, kalkulačku či hodiny s budíkem. V té době se těmto aplikacím říkalo funkce. Ty byly dány napevno a nebylo je možné rozšířit. 

Jeho rozměry činily 200 x 64 x 38 mm a vážil asi 510 gramů. Byl tedy mnohem menší a lehčí než výše zmíněná Motorola. Simon měl dokonce i svůj vlastní operační systém, tzv. Navigator.

Ač byl představen už v roce 1992, prodávat se začal až o dva roky později, tedy v roce 1994. S ohledem na to, o jak velkou průkopnickou technologii se jednalo, nebyl ani tak drahý. Pořizovací cena činila buď 900 nebo 1 100 dolarů – záleželo na tom, zda se kupec upsal u operátora (BellSouth) či nikoliv. Nicméně, navzdory relativně nízké prodejní ceně a poměrně velkému množství zabudovaných funkcí, jež byly v oné době nevídané, díru do světa neudělal. Cestu si totiž začaly razit mnohem menší a mobilnější GSM telefony, leč byly funkčně o něco jednodušší.

Předchůdce mobilních telefonů

V předchozích částech jsme se zabývali vývojem mobilních telefonů tak, jak šel kupředu. Není však na škodu zmínit i to, co těmto zařízením předcházelo. Nikoho zajisté nepřekvapí, že předchůdcem námi dobře známého mobilního telefonu byl klasický pevný telefon, jenž byl poprvé představen v roce 1876

Za jeho vynálezce byl dlouho považován skotský vědec Alexander Graham Bell. Později se však ukázalo, že nebyl první, kdo s tímto nápadem přišel. Skutečným objevitelem telefonu byl Ital Antonio Meucci, který jej prvně předvedl již v roce 1860. Jednalo se o elektromagnetický mikrofon, kdy zvuk rozkmital membránu s permanentním magnetem v cívce. Ta pohyb převedla na elektrický proud. Proud byl následně dráty přenesen do stejného zařízení, jež jej opět převedlo zpět na zvuk.

Předchůdce mobilních telefonů

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Meucciho problémem však byla neznalost angličtiny a nedostatek obchodního talentu a financí. Z toho důvodu nebyl schopen dovést svůj objev do komerčně úspěšné podoby. Až do Meucciho smrti probíhal spor o prvenství s Bellem, poté však byla kauza zrušena. Zásluhy byly Meuccimu přiznány až po dalších více než sto letech, kdy jej v roce 2002 uznal jako vynálezce telefonu americký kongres.

Stejně jako telefony mobilní, postupně se vyvíjely i klasické pevné telefony. V počátcích to byly telefony pro manuální ústředny, posléze elektromechanický telefon s otočnou číselnicí pro automatickou volbu. Od druhé poloviny 20. století, kdy se v telefonech začaly používat digitální elektronické prvky, nahradila otočnou číselnici tlačítka. V další etapě následovaly bezšňůrové telefony, a to byl už jen pouhý krok k vývoji telefonů mobilních, o nichž jsme si povídali výše.

Použité informační zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies