Android vs. iOS – souboj velikánů a podrobné srovnání

Android vs Apple a velké porovnání.

(Aktualizace 29. 8. 2019) Od roku 2007 kdy se objevil první iPhone s operačním systémem iOS panuje nekonečný souboj mezi smartphony od Apple a těmi ostatními. Po dekádě vývoje se trh s chytrými telefony ustálil ve stavu, kdy „ty ostatní“ představuje operační systém Android od Google

Svým podílem na trhu dokonce téměř vše kromě iOS převálcoval. A tak vznikly tři tábory - jeden s jablkem na zádech, druhý s robotem ve znaku a třetí si klade otázku „Mít, či nemít“.

A právě pro ty je určen následující článek, kde najdou stručný souhrn nejzásadnějších rozdílů obou platforem. Jelikož jsou však oba ekosystémy zcela rozdílné, budeme při srovnávání vycházet z modelů, které jsou ve stejné cenové relaci, pokud nebude uvedeno jinak.

Pokud čtenáře zajímá jaká je oblíbenost těchto svou systémů v našich zeměpisných polohách, anketa na našem Facebookovém profilu ukázala následující: 69 % hlasů pro Android, 31 % hlasů pro Apple.

Začněme softwarem

Bezpečnost 

Otázka bezpečnosti by měla být při výběru operačního sytému pro uživatele jednou z hlavních priorit. Zde není třeba zdlouhavě diskutovat o vítězi. iOS v iPhonech je vyvíjen pro úzký okruh zařízení. Operační systém se vším všudy i samotný telefon pochází od stejného výrobce, který tak updaty s bezpečnostními záplatami vypouští mnohem rychleji, než jeho konkurent Google.

Naopak Android (už jsme také psali, co dělat, když si smažete v Androidu kontakty) je k dispozici ostatním výrobcům telefonů a ti si jej upravují k obrazu svému. Výsledkem je prodleva, kdy tento výrobce musí zapracovat bezpečnostní update od Googlu do své verze Androida. Všeobecný omyl pak panuje ohledně otevřenosti systému po stránce bezpečnosti.

Podle článku[1] Satishe Shetty z The Enterprise Mobilty Blog není Android více zranitelný, protože je otevřený, ale kvůli jeho „roztříštění“. To znamená, že ve světě je současně mnoho různých verzí systému Android a navíc je každá spravována někým jiným. Výsledkem je jednoznačně větší množství bezpečnostních hrozeb.

Představu o jakém roztříštění je řeč, si uděláte z tabulky 1 a 2[2].

Verze operačního systému iOS

Zastoupení ve všech zařízeních

iOS 11

87,33%

iOS 10

  8,90%

starší

  3,77%

 

Verze operačního systému Android

Zastoupení ve všech zařízeních

Android 8.1 Oreo

  0,50%

Android 8.0 Oreo

  4,10%

Android 7.1 Nougat

  7,80%

Android 7.0 Nougat

23,00%

Android 6.0 Marshmallow

26,00%

Android 5.1 Lollipop

18,00%

Android 5.0 Lollipop

  4,90%

 

Dalším faktorem je atraktivita pro hackery a jiné podvrtané živly. V roce 2016 patřilo přes 86 % trhu právě Androidu a necelých 13 % iOS[3]. Je tedy jasné, na koho budou většinou mířeny hackerské útoky a viry. V této bitvě proto jasně vítězí iOS.

Dostupnost

Co se týká ceny, Apple patří mezi nejdražší značky na trhu. Pokud si chcete pořídit nejnovější iPhone XS s operačním systémem iOS, připravte si alespoň 21 tisíc korun. Samozřejmě přes inzerát si můžete pořídit starší typy smartphonu iPhone za lepší cenu, ale finančně jsou obecně na tom zařízení s platformou Android o poznání lépe. Android sice není tak prestižní záležitost jako iOS, nicméně při nákupu nejste omezeni nabídkou několika aktuálních přístrojů, ale máte velký výběr z nepřeberné škály značek od různých výrobců.

Nový chytrý mobilní telefon s Androidem a podobnou výbavou jako iPhone XS seženete za zlomek ceny. Například telefony Samsung Galaxy Note 9 nebo Huawei P20 Pro stojí nové o více než 7 tisíc korun méně. Z hlediska dostupnosti má tedy navrch OS Android.

Uživatelské prostředí

Druhým zásadním krokem při výběru iOS nebo Androidu je filozofie uživatelského prostředí. Apple nedává svému uživateli téměř žádnou možnost volby a sám mu diktuje, co je pro něj nejlepší. Prostě ikony v pevném rastru a hotovo. Po několika letech, kdy si uživatelé Androidu užívali na svých plochách widgety, přidal Apple také jednu stránku pro widgety. A to je vše.

Podobně tomu je s grafickým designem systému. Ten je daný, jednoduchý a neměnný. Apple sice klade velký důraz na design a estetiku, ale vkus je stále velmi subjektivní záležitost.

Na druhou stranu je takto jednoduché uživatelské prostředí vhodné opravdu pro každého, lidi s diagnózou křemíkového handicapu nevyjímaje. Budete-li vybírat telefon pro babičku, myslete na to.

U Androidu má uživatel mnohem větší volnost. Může si vzhled systému měnit nainstalovanými motivy a domovské plochy upravovat k obrazu svému (a dokonce si můžete pomocí speciálních spouštěčů tzv. launcherů změnit vzhled celého uživatelského rozhraní) ať už rozložením ikon, widgety nebo aplikacemi třetích stran. Poslední verze Androidu navíc po estetické stránce začínají dotahovat iOS. V této disciplíně proto opět jasného vítěze určit nemůžeme.

Aplikace

Alfou i Omegou smartphonů jsou aplikace. Obě platformy mají vychytané obchody s aplikacemi - App Store a Google Play. Každý má trochu jiný přístup k vývojářům a kritéria pro přidávání nových aplikací, ale oba fungují perfektně. Na App Store je o dost méně aplikací než v Google Play. 2,2 miliony proti 3,5 milionům[4]. Zde však platí poučka o tom, že méně je někdy více.

Na Google Play je mnoho aplikací často podobných jako vejce vejci a navíc není tak přísně kontrolována jejich optimalizace ze strany Google. Zato Apple si kvalitu aplikací hlídá mnohem pečlivěji a dávám vývojářům pevné mantinely. Druhá strana této mince je cena.

V App Store jsou aplikace dražší, kdežto u Googlu jsou zdarma, sponzorované reklamou nebo levnější. V minulosti se proto vývojáři více soustředili na aplikace pro iOS a pro Android vydávali aplikace později nebo vůbec. Dnes je však situace vyrovnanější. Nicméně kvalitou vyhrává iOS.

Android má však jedno eso v rukávu. Uživatel totiž může docela jednoduše instalovat aplikace i z jiných zdrojů, než pouze z Google Play. Přináší to jisté bezpečnostní riziko, ale mají uživatelé iOS co závidět.

Obchod s aplikacemi - uživatelské prostředí

Jak již bylo zmíněno, každý operační systém má svůj oficiální internetový obchod s aplikacemi určený pro danou platformu. Android má Google Play a iOS má App Store. Který z nich je lepší? To je poměrně záludná otázka, neboť nezáleží pouze na celkovém počtu mobilních aplikací. I když pro Android je dostupný širší výběr softwaru, Apple jej umí mnohem lépe uspořádat. Příjemnější prohlížení aplikací v telefonu a relevantnější doporučené aplikace nabídne App Store. Na druhou stranu lepším vyhledáváním disponuje obchod Google Play. Navíc dokáže appky instalované přes webový prohlížeč na vašem počítači nebo notebooku řadit do fronty.

Na telefonech iPhone je možné snadno nakupovat software otiskem prstu přes službu Touch ID, podobně to lze nastavit také na Android zařízeních. Plusové body mají oba obchody za možnost vrácení peněz zpět, pokud se vám hra nebo aplikace nezamlouvá. V Google Play je tato možnost aktivní 2 hodiny po nákupu, zato v App Store můžete u některých aplikací zažádat o vrácení peněz dokonce až po 90 dnech od data nákupu. Sečteno, podtrženo, o malý chloupek v tomto klání vítězí Apple App Store, jenž má mimo jiné přísnější pravidla pro schvalování nového obsahu, a tudíž i menší počet pochybných aplikací.

Hlasový asistent

Menší revoluce ve světě smartphonů  přišla spolu s paní/slečnou Siri. Apple opět dokázal být o krok napřed a uvedl hlasovou asistentku, která nejen rozumí tomu, co uživatel říká, ale také reaguje. Tím umožňuje skutečné ovládání telefonu hlasem. Vytočit telefonní číslo, zapnout navigaci, spustit hudbu, přečíst zprávu nebo vyhledávat na webu.

Google sice záhy reagoval funkcí Google Now, avšak skutečný kontr zasadil Applu až nyní. Jeho nový Google Asistent přináší skutečné schopnosti umělé inteligence. Zde Siri „o prsa“ prohrává a vítězí Google. Abychom však byli objektivní, Google Assistent je k dispozici také pro iOS.

Mapy

Navigační aplikace obou systémů obsahují podobné funkce. Google Mapy i Apple Mapy je možné využívat offline. Uživatelé v nich mohou hledat trasy v závislosti na aktuální dopravní situaci a mohou se nechat hlasově navigovat přímo na stanovené místo, ať už jdou pěšky, jedou v autě, nebo chtějí využít spoje městské hromadné dopravy. Google Mapy nabídnou navíc ještě plánovač tras pro jízdní kola, včetně cyklostezek.

Rozsahem a kvalitou celkově vítězí Google Mapy, neboť obsahují mnohem více zajímavých míst, jsou detailnější a přesnější. Pokud mají uživatelé možnost si při vyhledávání trasy vybrat, většina z nich si na mobilním telefonu otevře Google Mapy. A tím myslíme i majitele smartphonů iPhone, kteří si mohou Google Mapy pro iOS dodatečně stáhnout. V tomto srovnání je jasným favoritem Android, který má Google Mapy nastavené jako výchozí navigační aplikaci.

Zprávy a volání

Základní funkce pro volání a odesílání zpráv jsou uspokojivé na obou platformách, avšak jejich organizace je v Androidu trochu matoucí. Společnost Google shlukuje veškerou komunikaci do služby Hangouts, kam spadají SMS, videochaty, skupinové konverzace a další zprávy obdržené prostřednictvím Wi-Fi nebo vaší mobilní sítě. K dispozici jsou dále klasické Zprávy a existuje také řada instant messengerů (Skype, Snapchat, WhatsApp, Viber, Slack,...). Aby toho nebylo málo, skoro každý výrobce si vymýšlí vlastní alternativy aplikací pro zasílání zpráv a volání, kterými nahrazuje standardní Google software.

Apple v tom má jasno už od začátku. Na každém iPhonu a iPadu jsou pro příjem zpráv a volání předinstalovány aplikace FaceTime a iMessage, takže je teoreticky velmi jednoduché se spojit se svou rodinou a přáteli. iMessage nabízí integraci aplikací třetích stran, vtipné smajlíky, GIF animace a mnoho dalšího. I když se tato aplikace používá velmi intuitivně, nejlépe funguje při komunikaci s jiným uživatelem smartphonu iPhone. Pro jednoduchost použití a konzistentní rozhraní připadá vítězství v kategorii zprávy a volání systému iOS.

Cloudové služby

Společnost Google nabízí službu Google Disk zdarma. Uživatelé Android zařízení získají 15 GB pro uložení libovolných souborů napříč platformami. S iCloudem od firmy Apple dostanete bezplatně jen 5GB úložiště, které funguje pouze na operačních systémech Windows, Mac a iOS.

Měsíční poplatek úložiště na Google One dle prostoru:

  • 100 GB - 60 Kč
  • 200 GB - 80 Kč
  • 2 TB - 300 Kč
  • 10 TB - 3000 Kč
  • 20 TB - 6000 Kč
  • 30 TB - 9000 Kč

Měsíční poplatek úložiště na iCloudu dle prostoru:

  • 50 GB - 25 Kč
  • 200 GB - 79 Kč
  • 2 TB - 249 Kč

Cloudové úložiště Androidu se snadněji používá a je efektivnější než iCloud. Google Disk je navíc kompatibilní s iPhonem, zatímco iCloud je funguje pouze pro iOS, proto vyhrává Google a jeho zelený robot.

Kompatibilita s další elektronikou a příslušenstvím

Jedna z věcí, která výrazně zvyšuje užitnou hodnotu smartphonu je jeho příslušenství. A to ať už se jedná o obyčejné kryty či pouzdra, nebo elektroniku od hodinek počínaje po domácí spotřebiče konče. Zde vítězí ekosystém Apple. Úzký sortiment aktuálních iPhonů, uzavřený operační systém a tendence majitelů jablečných produktů více utrácet jsou lákadlem pro ostatní výrobce. Na trhu je tak vždy více příslušenství pro iPhony, než pro bambiliony různých Androidů.

Dalším plusem pro iOS je dokonalá provázanost s ostatními výrobky Apple, od hodinek, tabletů až po MacBooky. Zajišťuje ji funkce zvaná Kontinuita, díky které lze činnosti jako psaní zpráv, mailů, telefonování, prohlížení webu, vytváření dokumentů a podobně začít na jednom zařízení a pokračovat na druhém. Pro Android sice existují alternativy v podobě aplikací třetích stran, ale plynulost a intuitivnost v podání Apple zachází mnohem dál. Tady iPhony vyhrávají.

V čem však jednoznačně vedou Androidy je pak natolik obyčejná věc jako USB konektor. USB je prostě všude a mít možnost zacházet se soubory v telefonu stejně jednoduše jako se soubory na flash disku je prostá, leč neocenitelná výhoda.

Soukromí

Poslední dobou čím dál častěji skloňované slovo. V moderním světě internetu, cílené reklamy, sociálních sítí a chytrých telefonů už téměř žádné soukromí neexistuje. Přesto se však tu a tam může najít někdo, kdo se o své soukromí zajímá. Pak je volba jasná. IPhony patří mezi nejdražší telefony právě proto, že chrání soukromí svého majitele.

Od vydání iPhonu 5S zavedla Apple takzvanou „bezpečnou enklávu“ (Secure Enclave), která uchovává data z otisků prstů a hesla v samostatném mikročipu odděleně od operačního systému. Data uvnitř každého iPhonu chráněného heslem jsou tak zašifrována a nelze je se k nim nabourat zvenku bez přístupového hesla uchovaného právě v bezpečné enklávě.

Mike Ash, americký programátor, který se o zabezpečení iPhonů snažil zjistit maximum informací po kauze FBI vs. Apple z roku 2016, napsal: „bezpečná enkláva používá zabezpečený spouštěcí systém a šifrovanou paměť, aby zbytek systému nemohl číst ani manipulovat s jeho daty, což efektivně vytváří malý počítač v počítači, který je těžké napadnout.“[5] To znamená, že ani samotný Apple se nedostane do takto šifrovaného iPhonu.

Systém Android od verze 5.0 také nabízí šifrování celého zařízení, které bez klíče nelze přečíst, takže uživatelova data jsou v bezpečí. Avšak Google přesto určitá data ze zařízení získává, většinou s nevědomým souhlasem majitele. Používá je pro cílenou reklamu a jinou monetizaci, což je daň za to, že Android a služby od Googlu jsou zdarma. Boj o uživatelovo soukromí proto vyhrává iOS

Pokračujme přes hardware

Výkon

S výkonem iPhonů je to poměrně jednoduché. Jsou prostě výborně optimalizované, a byť mají často papírově slabší hardware než Androidí konkurenti, jsou vždy rychlé a plynulé. Také díky tomu byly v minulosti mnohé nadupané mobilní hry vydávány jen na iPhone. V současnosti jsou i vlajkové lodi s Androidem natolik výkonné, že se rozdíly stírají.

Pokud budeme navzájem srovnávat konkurenty ve stejné cenové kategorii, nenajdeme žádné propastné rozdíly. Dokonce se čím dál častěji objevují high-end smartphony dravých čínských výrobců, kteří dokáží nabídnout stejný výkon za poloviční cenu.

V současnosti je hardware již natolik výkonný, že se ani Android nezadýchá. Jedinou slabinou iPhonů je absence slotu pro paměťové karty a cenová politika pro volbu vnitřní paměti. Zohledníme-li tedy poměr ceny a výkonu, je výhodnější Android

Kamera

Dříve platilo, že iPhone udával laťku, co se týkalo kvality fotografií. Poslední vlajkové lodě konkurence, především Google Pixel 2, iPhone těsně poráží. Ovšem s klesající cenou telefonů s Androidem klesá i kvalita fotoaparátu. Zájemci o nejlepší fotomobil na trhu musí rozbít prasátko tak jako tak. Před rokem vedl Apple, dnes Google. A příští rok? Kdo ví.

Výbava

Zde přicházíme na bojiště, kde jasně dominuje Android. Existuje dost technologií a vychytávek, které u Apple nenajdeme. Od zmíněných paměťových karet, přes USB OTG, dnes už dokonce ani 3,5 mm jack. NFC nebo dvě SM karty jsou také běžný standart i u levných Androidů.

Dále třeba IR senzor, laserem zaostřovaný fotoaparát nebo vysoce odolné tělo. V sortimentu telefonů s Androidem lze ještě dneska najít ty, kterým lze jednoduše sundat zadní kryt a vyměnit baterii. Něco o čem si Jablka mohou nechat jenom zdát. Zde zkrátka vyhrává Android, protože každý si může najít to svoje.

Výdrž baterie

S novým iPhonem není problém zůstat bez nabíječky více než celý den. Optimalizace hardwaru i softwaru jde ruku v ruce a telefony umějí šetřit s energií. Avšak vlastnost Li-Ion akumulátorů je, že s přibývajícím počtem vybití a nabitý slábnou.

A to jak u Androidu tak u iOS. Výhodou některých Androidích maratonců je to, že mají buď obrovskou baterii s dvojnásobnou kapacitou oproti iPhonům a nebo, jak zmíněno v předchozím odstavci, mají vyměnitelnou baterii. Platí zde tedy stejně jako u výbavy, že zájemce o iPhone se prostě musí spokojit s tím, co v Cupertinu rozhodli, že je dostačující.

Nabíjení

Mobilní operační systém Android měl dlouhou dobu v nabíjení navrch. Mnoho telefonů s Androidem nabízelo funkci rychlého a bezdrátového nabíjení mnohem dříve, než se objevilo u přístrojů s platformou iOS. Bezdrátové nabíjení a rychlé nabíjení se nejprve objevilo u smartphonů iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X a od té doby ho můžete najít také u všech novějších modelů mobilních telefonů Apple.

Stojí za zmínku, že dobíjecí adaptér pro iPhone je nutné zakoupit zvlášť, zatímco při nákupu Android telefonu je většinou už součástí balení. Rozhodnutí v této kategorii není až tak jednoduché, ale porovnáme-li mobilní telefony Android a iPhone za podobnou cenu, Android zařízení nabízí delší životnost baterie, a proto zelený robot vyhrává nad nakousnutým jablkem.

Konečný verdikt

Určit jasného vítěze není tak jednoduché. Výše uvedená kritéria nemají stejnou váhu pro každého. Proto si každý musí určit, na čem mu záleží u smartphonu nejvíc. Jestli je to ochrana soukromí a jednoduché ovládání, pak můžeme doporučit iPhone.

Pokud je to maximální vybavenost nebo obrovská baterie, pak volte Android. Oba systémy ušly velký kus cesty, dospěly a přitom si zachovaly svou vlastní filozofii. Telefony s Androidem nabízí nekonečné možnosti volby, iOS zase neotřesitelné zdi uzavřeného systému.   

[1] Enterprise Android Vs iOS: Which is More Secure? (https://blog.codeproof.com/2017/01/30/enterprise-android-vs-ios-which-is-more-secure)

[2] Android vs. iOS: Which smartphone platform is the best? (https://www.digitaltrends.com/mobile/android-vs-ios)

[3] Apple Vs Android – A comparative study 2017 (https://www.moontechnolabs.com/apple-vs-android-comparative-study-2017)

[4] Android vs. iOS: Which smartphone platform is the best? (https://www.digitaltrends.com/mobile/android-vs-ios)

[5] Friday Q&A 2016-02-19: What Is the Secure Enclave? (https://www.mikeash.com/pyblog/friday-qa-2016-02-19-what-is-the-secure-enclave.html)

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies