Jak obnovit ztracené kontakty v Androidu?

Aleš Wagner a panáček Android vědí jak na ztracené kontakty v Android systému.

Ztráta kontaktů, byť i jediného velice důležitého, vždy způsobí majiteli chytrého telefonu horké chvíle. Naštěstí v dnešní době existuje několik způsobů, jak z takové situace ven. Důležité je nepanikařit a postupně zkusit níže uvedené metody záchrany dat.

Když si omylem smažete kontakty, jednejte rychle

Když uživatel zadá smazání kontaktů v telefonu, operační systém je ihned přestane zobrazovat, jakoby již tato data přestala existovat. Ve skutečnosti jsou data v paměťových buňkách až do té doby, než jsou přepsány dalšími daty. Z tohoto důvodu je nutné zachovat chladnou hlavu a neukládat do telefonu žádná data a pokud možno ani žádným jiným způsobem nezasahovat do paměti telefonu – nejlépe telefon okamžitě vypnout. Jedině pak se zvyšují šance na obnovení smazaných kontaktů.

Kontrola zatržení funkce zobrazit všechny kontakty v telefonu

Poté by měla následovat jednoduchá kontrola toho, které skupiny kontaktů se v telefonu zobrazují a které jsou naopak skryté. V aplikaci „Kontakty“ otevřete nabídku menu (tři tečky) a zvolte možnost „Kontakty k zobrazení“ nebo podobně pojmenovanou možnost, neboť na různých zařízeních se může název lišit. Na následující obrazovce by měla být označena možnost „Všechny“. Pokud tomu tak není, označte tuto možnost a znovu zkuste najít chybějící kontakt. Často se totiž stane, že uživatel má nevědomky některé skupiny kontaktů skryté.

Obnova za pomoci Gmailu

Všichni uživatelé telefonů se systémem Android jsou přihlášeni ke svému Google účtu. Ten nabízí promyšlenou synchronizaci dat ze svých serverů. Díky tomu lze smazané kontakty jednoduše obnovovat v prostředí Gmailu na počítači.

Jak na to?

Otevřete svůj Gmail, v levém horním rohu klikněte na „Gmail“ a vyberte možnost kontakty. Nyní se vám otevře databáze vašich kontaktů a to buď v nové, nebo staré verzi. Obě umožňují obnovení starších dat, jen se k nim musíte dostat jinou cestou.

Ve staré verzi se nachází nahoře vlevo tlačítko „Další“. To rozklikněte a vyberte možnost „Obnovit kontakty“. V následujícím vyskakovacím okně zvolíte časový údaj, ke kterému se databáze vašich kontaktů vrátí. Pokud jste tedy smazali nedopatřením někoho před 10 minutami, můžete zadat volbu „před hodinou“.

V nové verzi se na levé straně obrazovky nachází panel nahrazující klasické menu. Pokud panel nevidíte, klikněte na tři čárky v levém horním rohu. V panelu rozklikněte možnost „Více“ a zde klikněte na funkci „Vrátit změny“. Opět se zobrazí vyskakovací okno s volbou časového údaje, ke kterému se databáze vašich kontaktů vrátí.

Využití softwarových nástrojů z internetu

Kromě elegantní synchronizace z Googlu jsou ve hře i aplikace a jiný software, které nabízejí mnohem širší možnosti obnovy dat. Podívejme se tedy na několik osvědčených.

Super Backup & Restore

Jednou z nejoblíbenějších je tato aplikace, dostupná z obchodu Play Store. Aby však byla schopná zachránit omylem smazaný kontakt, nebo klidně i celou databázi kontaktů po nějaké softwarové nehodě, musí ji uživatel instalovat již předtím. Aplikace totiž zálohuje vybraná data do paměti telefonu, nebo na externí paměťovou kartu. Ty pak lze jednoduše kdykoliv obnovit, opět pomocí této aplikace. Hodí se tak výborně nejen na obnovu ztracených dat, ale také na přenos do jiného telefonu právě přes paměťovou kartu.

Obnova dat přes PC s aplikací FoneDog

Další metoda zahrnuje využití PC. Jak již bylo zmíněno na začátku, smazané kontakty jsou v paměti telefonu, dokud je nepřepíšou nová data. Toho využívá program FoneDog, který přesně tyto hodnoty v telefonu vyhledává. Po nainstalování do počítače, připojte telefon přes USB konektor. Ujistěte se, že v telefonu máte povolenu možnost „USB Debugging“ neboli „USB ladění“.

Poté program zkontroluje, zda je telefon připojený v pořádku a následuje volba druhu dat, která program bude vyhledávat. Pokud potřebujete co nejrychleji obnovit jen kontakty, nevybírejte jiná data, aby bylo prohledávání rychlejší. Spusťte prohledávání a počkejte. Jakmile se objeví hláška „Scan Complete“ klikněte vlevo na položku „Contacts“, program zobrazí nalezené položky. Vyberte ze seznamu požadované hodnoty a v následujícím okně klikněte na tlačítko „Recover“.

Co dělat když software selže?

Pokud ani jedna z výše uvedených metod nefunguje a jedná se o vážnější problém, nezbývá, než vyhledat odbornou pomoc. Důležité však je jednat rychle. Čím delší čas uplyne od ztráty dat, tím menší jsou šance na jejich záchranu.

Aby si mohl běžný uživatel udělat představu o tom, kolik „smazaných dat“ dokáží experti obnovit, uvedeme výsledek jednoho testu společnosti Avast z roku 2014. Ta tehdy koupila 11 použitých telefonů, které předchozí majitelé uvedli do továrního nastavení a smazali svá data. Z nich pak odborníci získali více než: 40 000 fotografií, 750 e-mailů a SMS, 250 kontaktů a e-mailových adres, totožnost 4 předchozích vlastníků a 1 dokončenou žádost o úvěr.

Prevence aneb jak si nastavit zálohování kontaktů v telefonu

Nejlepším způsobem jak přecházet nevratným komplikacím je samozřejmě prevence. Zálohovaní dat, zejména kontaktů, je třeba řešit dřív, než o ně přijdeme. První možností je záloha v cloudovém úložišti, tedy pomocí internetu. Je to pohodlná a bleskurychlá možnost.

Obnovení může uživatel provést kdykoliv a odkudkoliv, kde má připojení k internetu. Druhou stranou mince je fakt, že tato data svěřuje třetí straně a pak je na zvážení otázka důvěry. Druhou možností je ruční zálohování do počítače či na externí disk (v minulosti jsme už napsali k tomuto tématu jak ho vybrat). Tato možnost vyžaduje aktivnější přístup uživatele, avšak za cenu maximálního soukromí.

Zálohování přes Google účet? Doporučujeme

Ideální možností je využít služeb Googlu, který tak či onak o svých uživatelích ví první i poslední. Pokud v telefonu zapnete synchronizaci a ujistíte se, že kontakty z ní nebudou vynechány (nastavení/synchronizace/váš účet), máte jistotu, že data budou vždy uložena a propojena s vaším účtem.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies