7 snadných tipů, jak nejlépe zabezpečit OS Android

Zabezpečení Androidu.

Mobilní telefony se zdají býti sami od sebe poměrně bezpečným zařízením. Běžně se staráme o své počítače, hlídáme si na nich každý krok, ale svá kapesní zařízení necháváme si žít vlastním životem. Velká chyba.

Přitom je to právě mobilní telefon, který s sebou taháme den co den a využíváme jej prakticky k tomu samému, co stolní počítač či notebook, a k lecčemu dalšímu. Za tuto dobu se připojíme k nespočtu bezdrátových sítí, prohlédneme stovky stránek, zadáme nesčetněkrát heslo, vyplníme citlivé údaje a instalujeme jednu aplikaci za druhou. Nemluvě o kapsářích, kteří mají tato cenná data doslova na dosah ruky.

Je nutné míti na paměti, že cokoliv s připojením k internetu ztrácí na bezpečnosti a přesouvá se do nepřátelského území. Čím více těmto zařízením důvěřujeme, tím větší nebezpečí nás na každém rohu čeká. Podívejme se tedy na 7 praktických tipů, se kterými může každý nalézt klid na duši.

#1 Nepřipojujte se na veřejně přístupné sítě!

Dnes je možné téměř na každém kroku narazit na nějakou bezdrátovou síť, z nichž je většina zabezpečena heslem. Stejně tak je ale běžné nacházet zcela nezabezpečené a volně přístupné sítě, které vyzývají k tomu se napojit. Představa, že uživatel nemusí využívat vlastní data ze svého limitu, je až příliš lákavá.

Některé tyto sítě jsou však pastičky, čekající na nic netušící příchozí. Mobilní telefon naštěstí umí lest prokouknout a před nezabezpečenými sítěmi sám varuje. Není tedy radno takovou upomínku ignorovat, vznikla z dobrých důvodů. Na druhé straně se může nacházet nekalá duše, která čeká na to, aby se zmocnila něčích citlivých dat. I ve svém oblíbeném fastfoodu si dávejte pozor (nejen na jídlo).

Nově také začal mnohem důrazněji upozorňovat na nezabezpečené webové stránky webový prohlížeč Chrome od Google. Uživatel si snadněji uvědomí, kdy vstupuje na stránku bez https a pouští se na tenký led. To je nyní ještě důležitější, než dříve. Obzvláště po skandálu s bezpečnostní dírou WPA2 protokolu, který zabezpečuje drtivou většinu Wi-Fi sítí. Zranitelnost vůči útokům typu KRACK umožňuje útočníkovi nejen odposlouchávat, ale také měnit komunikaci koncového uživatele. Výrobci sice vydávají bezpečnostní záplaty, ale kdo vám v kavárně zaručí, že je router aktualizovaný?

#2 Aktualizujte své aplikace

Už to zase něco chce… Takto si povzdychává kdejaký uživatel Androidu. Mějte ovšem na paměti, že to vývojáři se svými zákazníky myslí ve skrytu duše dobře. Každá taková aktualizace je výsledkem zaplácnutí některé systémové či technické chyby.

Obrazovka telefonu s detailem loga Google.

V případě, že se objeví díra v systému, na které by si hackeři mohli smlsnout, snaží se vývojáři problém rychle napravit. Tyto aktualizace tedy přináší jak bezpečnostní opatření, tak lepší optimalizaci, díky které vydrží baterie o něco déle, a další opravy různých neduhů. Více much jednou ranou.

Pokud se nechcete obtěžovat s ruční aktualizací aplikací, využijte možnosti automatické aktualizace. Tu naleznete v Obchodu Play v nabídce Nastavení. Vyberte volbu „aktualizovat aplikace automaticky jen prostřednictvím Wi-Fi“. Předejdete rychlému vyčerpání tarifu mobilních dat. Rovněž nezanedbávejte kontrolu aktualizací pro aplikace, které jste neinstalovali přímo z Obchodu Play. U těch vám nic jiného než ruční kontrola a instalace nezbývá, avšak o to je důležitější.

#3 Zkontrolujte si oprávnění aplikací

Při každé instalace nové aplikace vyjíždí tabulka plná informací, které leckdo odklikne, aniž by věděl, zda se náhodou neupsal k odevzdání pravé ledviny. Některé aplikace jsou přitom natolik vlezlé, že si dovolí číst zprávy, prohlédnout si historii vyhledávání, omrknout soubory uložené na paměťové kartě a další troufalosti.

Před instalací každé aplikace si raději přečtěte, jaké práva ji vlastně umožňujete provádět na svém mobilním telefonu. Nespoléhejte se pouze na to, že byla aplikace k dispozici v oficiálním obchodě Google Play.

V novějších verzích systému Android počínaje 6.0 Marshmallow je navíc funkce „Ochrana soukromí“, kterou naleznete v nastavení. Zde můžete nastavit, aby automaticky všechny nově instalované aplikace měly zakázány přístup k osobním údajům, podobně jako je tomu u iOS. Můžete zde navíc velice podrobně sledovat, jak aplikace využívá různá oprávnění a také jednotlivá oprávnění povolovat a zakazovat.

#4 Nestahujte aplikace třetích stran

Vzhledem k předcházejícímu bodu se taková připomínka zdá téměř zbytečná. Najdou se ovšem případy, kdy některé aplikace nejsou na ten či onen mobilní telefon k dispozici oficiální cestou. Mnoho uživatelů tak volí alternativní řešení, kdy si danou aplikaci najdou na internetu a poté ji přetáhnou do svého mobilního telefonu a nainstalují manuálně.

Přestože taková aplikace může fungovat, nikdy nemá uživatel jistotu, zda si do svého zařízení nepřitáhl i nějakého černého pasažéra. Ohroženi jsou zejména majitelé starších modelů, pro které nové aplikace už nemají oficiální podporu. Ve výsledku záleží na každém, zda se rozhodne pro neoficiální cestu na úkor zabezpečení svých citlivých dat.

Před instalací aplikace třetí stany musíte ručně povolit možnost v nastavení telefonu nazvanou „neznámé zdroje“. V případě, že se rozhodnete pro instalaci z „neznámého zdroje“ jak Google tyto aplikace nazývá, rozhodně dodržte alespoň dvě zásady. Stahujte z ověřeného zdroje (mezi nejznámější patří Amazon a F-Droid) a před instalací vybrané aplikace mějte aktivní antivirový program, který vám pomůže odhalit případnou hrozbu.

#5 Nainstalujte si antivirus

Ať už instalujete aplikace oficiální cestou nebo z třetí strany na vlastní riziko, je vhodné mít vždy k dispozici balíček poslední záchrany. Za tyto produkty není většinou potřeba ani platit. Stačí si projít Obchod Play, zvolit příslušnou kategorii a vybrat si jeden z bezplatných antivirů.

Instalace antiviruse je jedním z tipů na zabezpečení Androidu.

V každém případě doporučujeme se orientovat podle počtu stažení, hodnocení a názorů uživatelů. Placené verze antivirů pochopitelně přinesou telefonu ještě větší bezpečnost, díky pravidelným aktualizacím a maximální podpoře.

Podle aktuálního vyhodnocení společnosti AV-test patří mezi nejlepší a antivirové aplikace pro rok Avast Mobile Security, Bitdefender Antivirus, AVL, nebo Ahn V3 Mobile Security. Výběr je naštěstí pestrý a každý najde to své.

#6 Zašifrujte svůj mobilní telefon

Ať už zabezpečíte svůj mobilní telefon vůči nepříznivým vlivům jakkoliv, stále je tu lidský faktor. Stačí menší nepozornost na přeplněné ulici a kapesní parťák změní vlastníka. Ztráta mobilního telefonu se dá oželet, ale nikdy si nemůžete být jisti, jak s vašimi citlivými daty zloděj naloží. Nejlepší prevencí je zkontrolování si funkce šifrování.

Standardně tuto funkci naleznete v Nastavení > Zabezpečení > Šifrování. Proces zašifrování sice zabere nemalou chvíli, ale každý zodpovědný majitel telefonu by takovou možnost neměl opomíjet. Pro každé spuštění je poté nutné zadat zvolené heslo, kterým data opět dešifrujete. Zloděj se tak k těm citlivým jen tak nedostane.

Zádrhelem v šifrování mobilního telefonu může být menší zpomalení celého systému. Pokud tedy vlastníte starší model, může být výsledek zklamáním. Vrátit jej do předešlého stavu je pak nutné obnovou do továrního nastavení. Z tohoto důvodu si rozhodně zálohujte co nejvíce z citlivých a důležitých dat ještě před zašifrováním telefonu.

#7 Pravidelně zálohujte

Ať už dostanete smůlu na nebezpečné stránky, škodlivé aplikace nebo zmetky všeho druhu, nejlepším způsobem, jak o svá data nepřijít, je pravidelné zálohování. Může se jednat o kopírování souborů na druhé zařízení, médium či cloud, ale vždy budete mít jistotu, že o svá data nepřijdete. V kombinaci s ostatními našimi radami se tak nemusíte bát jak o svá citlivá data, tak o ztrátu souborů.

Pokud neholdujete ukládání svých dat na vzdálené servery, jinými slovy do cizích počítačů, nebo jste prostě tak trochu staromilec, nezbývá nic jiného, než ruční zálohování v telefonu a kopírování do PC nebo na flash disk. Zde jste odkázání na schopnosti nainstalovaných aplikací, zda podporují zálohování svých dat a následně na jejich ruční vyhledávání skrze PC.

Někteří výrobci mobilních telefonů pro kompletní zálohování nabízejí své vlastní nástroje, jako například Samsung Smart Switch. Jsou to programy pro PC, které po připojení telefonu pomocí USB kabelu provedenou požadovanou zálohu dat do počítače. Pro ty, kteří se rozhodli svůj telefon „rootovat“ je zde ještě možnost kompletní zálohy telefonu pomocí nástroje Recovery.

Pakliže dáváte přednost modernějšímu a pohodlnějšímu přístupu nabízí se mnoho cloudových řešení, mezi nejznámější patří například Google disk (znáte jeho výhody?), nově nazvaný Zálohování a synchronizace od Google. Ty jednoduše posílají vybraný okruh souborů a dat do úložiště v cloudu. Data jsou provázána s uživatelským účtem a tedy přístupná po zadání přihlašovacích údajů z jakéhokoliv zařízení.

Pravidelné zálohování na cloud je jedním z tipů zabezpečení dat Androidu

Pokud byste přeci jen o některé cennosti přišli, v důsledku toho, že jste buďto zálohování opomíjeli nebo ztratili soubory, které jste pořídili až po poslední záloze, stále jsou různé cesty, jak se k takovým dokumentům dostat. Stačí se obrátit na některou ze společností specializující se na obnovu dat.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies