Nebezpečí levných čínských smartphonů?

Cubot Rainbow

Všechno něco stojí

Čínské značky chytrých telefonů mohou být na první pohled cool a levné. Ale bacha na to. 

Na první pohled je každému jasné, že výkon hardwaru by měl být přímo úměrný ceně. Každý megabyte RAM a každý GB úložiště, stejně jako každé jádro procesoru výrobce něco stojí. Jak je tedy možné, že papírová výbava telefonů nových čínských značek šlape na paty renomovaným značkám, a přesto je cena poloviční, někdy až čtvrtinová?

Vzbuzuje to zvědavost. Kde se výrobci podařilo tolik ušetřit? Inu druhá stránka věci je softwarová podpora. Tyto telefony se většinou vždy prodávají s mírně zastaralým Androidem. Následná podpora a vydávání aktualizací v podstatě neexistují. Tímto jsme ušetřili za početný tým IT inženýrů.

Nechtěné bonusy

Na trhu se objevilo také pár „povedených“ modelů. Tyto telefony přišly už z výroby s drobným bonusem, o kterém uživatel nemohl nic tušit. Jednalo se o virus trojan Triada.231, jenž byl obsažen v základním systémovém procesu Zygote.

Skrz něj pak mohl ohrožovat všechny další aplikace. V tomto případě tedy nebylo řešení ani obnovení do továrního nastavení, neboť vir byl implementován ještě před prvním spuštěním. Odhalili to bezpečnostní experti z ruského portálu Dr.Web., kde je uveden výčet více než 40 infikovaných telefonů. Mezi nimi byly například telefony Cubot Rainbow, Doogee Shoot 1 a 2, Doogee X5 Max a Pro, 10 modelů značky Leagoo, myPhone Hammer Energy, Prestigio Grace M5 LTE, Zopo Speed 7 Plus.

U levných čínských smartphonů se objevily také jiné neduhy podobného charakteru. Když už výrobce vydal OTA aktualizaci, začaly uživatelům vyskakovat nepožadované reklamní stránky, nebo se samovolně instalovat aplikace.

I čínské telefony mohou zazářit – doslova

Reputaci čínských telefonů nepřispěl ani poslední výzkum německého Spolkového úřadu pro ochranu před zářením. Ten změřil hodnotu SAR, tedy údaj vypovídající o množství energie, které je absorbováno živou tkání v elektromagnetickém poli. Množství záření je sledovaným parametrem telefonů, i když zatím výzkumy neprokázaly jeho nebezpečnost pro lidský organismus. Nejhůře v žebříčku dopadly právě telefony čínských značek a obsadili hned 10 předních pozic. Více se můžete dočíst na webu Svět Androida.

Velmi drahá sleva

Pokud tedy budeme uvažovat s důsledky takového chování výrobců, kteří se neštítí podsouvat uživatelům agresivní software, aby si vykompenzovali nízkou cenu produktu, není tedy zas tak těžké představit si, jaké bezpečnostní hrozby by mohly následovat.

O zabezpečení dat se dá taky pochybovat a scénář, kdy se uživateli sama od sebe nainstaluje aplikace, která mu osobní data zablokuje a požaduje výkupné za navrácení dat, není žádné přehnané sci-fi.

V takových případech naštěstí lze vyhledat odbornou pomoc se záchranou dat, ale o výhodném nákupu levného telefonu už nejspíš nepadne ani slovo.

Zajímavé odkazy na užitečný a doplňující obsah na internetu

A na závěr něco úsměvného…protože se to také z velké části tematicky dotýká Číny a chytrých telefonů.

Appleee

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group