Tipy, jak nejlépe zabezpečit iPhone před ztrátou dat

Mladá žena s telefonem.

(aktualizováno 12.12. 2019)

Jaké tajnosti ukrývá váš iPhone? Kolik citlivých dat, obrázků, videí, přihlašovacích údajů a dalších osobních informací je potenciálně vystaveno nebezpečí? I když držíte svůj telefon v ruce, máte ho položený na stole nebo ho připojíte ke svému laptopu, může dojít k úniku citlivých dat.

Mějte na paměti, že použitím následujících fíglů zbavíte svůj iPhone některých praktických funkcí. Na druhou stranu ale budou vaše data lépe zabezpečena. A to za to stojí.

Používejte silné heslo nebo otisk prstu pro odemčení obrazovky

Nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak chránit svá data a údaje před zneužitím, je používání silného hesla namísto jednoduchého 4místného kódu. V současnosti je přístupový kód, jenž iOS využívá, šestimístný. Ona dvě „místa“ výrazně snižují riziko zadání každé známé kombinace, tedy riziko použití hrubé síly. Navíc je možno si nastavit vlastní alfanumerický kód či kód obsahující právě tolik číslic, kolik si zapamatujete. Nejlepší je kombinace speciálních znaků, písmen a číslic.

Nepoužívejte výrazy a čísla, které vás jakýmkoliv způsobem identifikují a mohou být jednoduše uhádnuty. Také si můžete nastavit, že po 10 neúspěšných pokusech o přístup do vašeho telefonu budou všechna vaše data smazána. Tuto volbu však doporučujeme pouze v případě, že svá data pravidelně zálohujete, neboť jejich smazání je nevratný proces.


Na vybraných zařízeních se rovněž nabízí možnost Face ID, kdy prostřednictvím speciálního senzoru dojde k oskenování vašeho obličeje a vytvoření jeho 3D modelu, který bude uložen v telefonu. Při každém dalším odemknutí pak dojde ke srovnání aktuálního skenu a toho již dříve uloženého. Možnost falešné shody v případě Face ID je 1 000 000:1.

Nastavte si automatické zamykání obrazovky a vypněte oznámení na zamčené obrazovce

Automatické uzamykání obrazovky se může jevit jako úplná banalita, avšak o to více je na ni potřeba myslet. Tato funkce umožňuje, aby se váš iPhone po určité době nečinnosti sám uzamknul. Dobu, po jejímž uplynutí se iPhone uzamkne, je vhodné nastavit na co nejkratší, a to za účelem maximální ochrany zařízení.

I to nejsilnější heslo vám bude k ničemu, pokud se na zamčené obrazovce vašeho iPhone zobrazují oznámení. Zprávy, e-maily a další informace z aplikací mohou obsahovat citlivá data, jako jsou autorizační kódy, finanční údaje a další. Zkrátka, čím méně toho váš telefon zobrazuje na uzamčené obrazovce, tím lépe.

Povolte Find My iPhone

Pokud iPhone ztratíte nebo vám ho někdo ukradne, aplikace Find My iPhone může být cesta, jak ho získat zpátky. Tato služba, která je součástí iCloud, využívá zabudovanou GPS v telefonu k tomu, aby vám na mapě zobrazila, kde se váš telefon zrovna nachází. Nicméně, k využívání této aplikace se ujistěte, že v Nastavení  iCloud → Find My iPhone (iPad) máte zaškrtnutou možnost Send Last Location. Za zmínku stojí také to, že údaje o poslední poloze vám budou zaslány ještě před tím, než se vás iPhone vybije. 

Zapněte režim USB s omezeným přístupem

Tato obtížně dostupná bezpečnostní funkce byla zavedena v iOS 12. Účinně zabraňuje připojení kteréhokoliv příslušenství USB k zařízení, byl-li váš iPhone déle než hodinu uzamčen. Funkce má zabránit hackerům obcházení přístupového kódu uzamknuté obrazovky a tím i přístup k vašim datům.

Chcete-li se ujistit, že máte režim povolen, postupujte následovně:

  • Přejděte na Nastavení → Touch ID a kódový zámek
  • (je-li potřeba, zadejte přístupový kód)
  • V dolní části nabídky zajistěte, aby byl přepínač USB příslušenství vypnutý (bílý) a aby bylo nutno zadat do telefonu přístupový kód v případě, že se k iPhonu, jenž byl více než hodinu uzamčen, připojí jakékoliv USB příslušenství.

Používejte dvoufaktorovou autentizaci

Užití dvoufaktorové autentizace je jedním z nejlepších způsobů, jak ochránit vaše Apple ID, jež je vstupem k mnoha vašim datům či službám. Je-li tato funkce zapnuta, smíte ke svému účtu přistupovat pouze z důvěryhodných zařízení. Přihlásíte-li se z nového zařízení, budete vyzváni k zadání nejen svého hesla, ale rovněž i šestimístného ověřovacího kódu, jenž se automaticky zobrazí právě na důvěryhodných zařízeních.

Apple iPhone

Umíme i „jablka“ 😊

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Aktualizujte pravidelně software 

Firma Apple vydává pravidelně aktualizace svého software. Doporučujeme vždy instalovat všechny doporučené aktualizace. Tyto updates obsahují dodatečné funkcionality a opravy případných bezpečnostních rizik. Zařízením s iOS obecně příliš nehrozí virová napadení, pokud však nemáte software aktualizovaný, vystavujete se riziku. 

Pravděpodobně se nejedná o úkon, na nějž běžně myslíte. Doporučujeme proto aktivovat funkci Automatické aktualizace. Nemusíte mít obavy, že by se následně instalovaly nechtěné aktualizace, neboť před jejich instalací budete na tuto skutečnost upozorněni.

Jak automatických aktualizací docílit?

  • Otevřete Nastavení  Obecné.
  • Vyberte položku Aktualizace softwaru.
  • Zvolte položku Automatické aktualizace a přepněte přepínač na Zapnuto.

Nestahujte aplikace třetích stran

Instalací neoriginálních aplikací a software zvyšujete riziko napadení telefonu virem či malwarem, tedy škodlivým softwarem. Řada lidí obhajuje instalaci neoriginálního software tím, že jim umožňuje přizpůsobit svůj telefon přesně podle svých potřeb cestami, které ale nejsou společností Apple schváleny.

Pokud chcete mít svůj iPhone v bezpečí, radíme: Držte se od neoficiálního software a aplikací co nejdál. Případy, kdy byly zařízení s iOS napadeny virem, byly vždy spojeny s neautorizovaným software.

Nepřipojujte se automaticky k veřejným WiFi sítím

Přestože je velice praktické a užitečné, že se váš iPhone automaticky připojuje k veřejným WiFi sítím, může to být také kámen úrazu. Kyber zločinci totiž dovedou tyto veřejné WiFi hotspoty zneužít. Vytvoří falešnou síť WiFi se stejným názvem a vy tak vůbec netušíte, že jste právě sedli na lep a vesele posíláte svá data a informace vstříc možnému zneužití.

Proto radíme, vypněte na svém iPhone možnost automatického připojování ke známým sítím a vždy se rozhodujte případ od případu, kde se k veřejnému internetu připojíte.

Zakažte aplikacím přístup ke kontaktům, fotkám, zprávám

Poslední tip je trochu extrémní. Většina aplikací potřebuje přístup k vaší poloze a dalším datům a téměř všichni už jsme si zvykli, že náš telefon o nás ví prakticky všechno a tím nám často usnadňuje život. Možná máte ale instalované aplikace, které již dávno nepoužíváte, a přesto mají stále přístup k citlivým informacím. Projděte si tedy jejich seznam a zakažte přístup k vašim datům všem aplikacím, které právě nutně nepotřebujete.

Pro zvýšení bezpečnosti při používání chytrých zařízení se dá udělat spousta preventivních úkonů. Výše zmíněné tipy představují alespoň základní minimum, které je dobré znát. Pro všechny případy, nezapomeňte svá data také pravidelně zálohovat, ideálně šifrovaně.

Provádějte zálohování dat

Zálohu dat můžete provést prostřednictvím dvou způsobů. Prvním z nich je záloha do iCloud, druhým pak záloha do vašeho Macu či PC (iTunes Backup).

Metoda zálohy do iCloud je velmi jednoduchá a navíc automatická, tudíž nepotřebujete žádný kabel a rovněž není nutné, abyste si pamatovali datum poslední zálohy. Ne všichni však této variantě důvěřují, a využívají proto iTunes Backup. Tento způsob je vhodný pro uživatele, kteří často využívají PC nebo Mac a chtějí si být jisti, že jsou jejich data zálohována i v případě, že nevyužívají iCloud. Jeho nevýhodou je však to, že zálohování je nutno provádět ručně (a tudíž na něj myslet).

Neumíte-li si mezi danými možnostmi zvolit tu „pravou“, je možno využívat oba způsoby současně.

Zdroje:

https://blog.kaspersky.com/iphone-maximum-security-tips/6132/

https://www.lifewire.com/tips-to-improve-iphone-security-2000265

https://www.safegadget.com/51/iphone-security-how-to-securely-use-your-iphone/

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group