Jak vyčistit mobil od prachu, virů a bakterií?

Jak vyčistit mobil od virů, prachu a bakterií.

19.7.2021

Stejně jako čas od času věnujete očistu své domácnosti, věnujte ji i svému mobilnímu telefonu. Odvděčí se vám nejen lepším vzhledem, ale také delší životností. Jak na to? To si povíme v následujících řádcích.

Čištění krok po kroku

Ještě, než s očistnou kúrou začnete, mobil odpojte z nabíječky, vysuňte z něj další kabely (např. sluchátka) a vypněte jej.

1. Začínáme displejem

Chcete-li displej (včetně čočky fotoaparátu), a celkově mobilní telefon, očistit od prachu, postačí jej otřít suchým hadříkem z mikrovlákna. Tím se ale nezbavíte případné mastnoty, virů či bakterií. K tomu dokonale poslouží speciální dezinfekční ubrousky, které vašeho „parťáka“ jednak zbaví nečistot, a jednak jej díky své šetrnosti nepoškrábou.

Při větším znečištění můžete použít hadřík mírně navlhčený ve vodě, případně speciální přípravky primárně určené k péči o PC monitory a televizory.

Na co si dát pozor

V každém případě dbejte na to, aby se do telefonu skrze otvory nedostala vlhkost.

2. Pokračujeme tlačítky

Máte-li telefon vybavený navigačními (ale třeba i klasickými) tlačítky, věnujte pozornost i jim. Po okrajích tlačítek se totiž postupem času začne usazovat špína, a tlačítka pak mohou hůře reagovat na dotyk. Vyčistíte je buď kouskem vaty nebo tyčinkou na čištění uší, kterou předem namočíte ve vodě či isopropylalkoholu, který koupíte například v drogerii.

3. Na řadě jsou připojovací porty

Ač se to na první pohled nemusí zdát, v připojovacích portech se postupně hromadí opravdu velké množství nečistot. Ty jsou navíc s každým dalším připojením sluchátek či nabíječky více vtlačovány dovnitř. Není proto na škodu porty, resp. konektory, čas od času vyčistit.

K čištění lze použít třeba jehlu nebo párátko obalené kouskem vaty (nebo lépe kouskem kosmetického tamponu, neboť z vaty mohou v otvorech uvíznout nepatrné chloupky) či oboustrannou lepící páskou. Někdy ale stačí zdířky profouknout nebo použít sprej se stlačeným vzduchem, který je k dostání ve specializovaných prodejnách.

4. Slyšte a buďte slyšeni, aneb nevynechávejte reproduktor a mikrofon

Máte pocit, že svou oblíbenou hudbu z telefonu už téměř neslyšíte? Pravděpodobně máte zanesený reproduktor, k čemuž vlivem neustálé manipulace s mobilem, dochází docela snadno. Pokud jej nevyčistíte, budete při poslechu hudby či přehrávání videí zbytečně zvyšovat hlasitost a tím i spotřebu energie.

Malé nečistoty

V případě malých nečistot a prachových částeček mnohdy stačí do reproduktoru fouknout s je hotovo. Jindy se hodí spíše stlačený vzduch v plechovce. Ten ale používejte opatrně a z větší vzdálenosti, jinak vy mohlo dojít k poškození citlivé membrány reproduktoru.

Větší nečistoty

V případě větších nečistot s pouhým vzduchem pravděpodobně nepochodíte. Pomoct si ale můžete klasickým či jednosvazkovým zubním kartáčkem. Volte však takové, které mají měkké štětiny. Stejným způsobem vyčistíte i mikrofon.

5. Nezapomínejte na obal či pouzdro

Používáte-li k ochraně svého telefonu obal či pouzdro, nezapomeňte vyčistit i to. Stačí jej na několik minut namočit do teplé mýdlové vody, případně ještě otřít vlhkou mikroutěrkou.

  • Chytré telefony je třeba chránit nejen zvenčí, ale i zevnitř. Přečtěte si proto také naše články o tom, jak jednoduše chránit data v chytrém telefonu, a to jak před útoky zvenku, tak před aplikacemi a útoky zevnitř.

6. Nechejte vše vyschnout

Jak mobilní telefon, tak očištěné pouzdro, je třeba nechat pořádně vyschnout. U mobilu je to nejméně 15 minut. Po uplynutí této doby můžete svého společníka vesele používat dál.

7. Sumarizace vybavení, co se bude hodit

  • Suchý hadřík z mikrovlákna
  • Dezinfekční ubrousky
  • Hadřík s vodou
  • Jehla nebo párátko obalené vatou
  • Sprej se stlačeným vzduchem

Kdy jít do servisu?

Než se rozhodnete pro návštěvu servisu, v každém případě nejprve vyzkoušejte předchozí kroky, kterými určitě nic nezkazíte.

Často se totiž stává, že ač je telefon a jeho součásti funkční, ale je třeba jen zanesena krycí mřížka, servisy této skutečnosti využijí a danou součást zbytečně zcela vymění, případně ji vyčistí, ale naúčtují zákazníkovi plnou cenu.

Návštěva servisu je nezbytná tehdy, nachází-li se znečištění uvnitř telefonu. Za těchto okolností je potřeba zařízení rozebrat, což je u dnešních smartphonů pro běžné uživatele takřka nemožné, a servisu se tak nejspíš nevyhnou.

Kdy jít k nám?

V momentě, když se vám telefon nemůže zapnout, nebo přijdete o data (fotky apod.) a kontakty.

Další informační zdroje k tématu:

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group