Obelstěte datovou smrtku. Naučte se odezírat z plotny

datasmrťák

Nejčastější signály, že pevný disk mele z posledního? Hardware a software disku se to nebojí říct naplno.

Pevný disk dokáže klamat plotnami. Jeden den v pořádku a druhý den sbohem a šáteček. A vy můžete žhavit kapesníky, protože data jsou v kopru (zálohujte, zálohujte a ještě jednou zálohujte, např. znáte způsob 3 – 2 – 1?). 

Jak poznat, že disku dochází dech a blíží se konec? Připravili jsme rady, na co se přesně zaměřit a předejít nepříjemnostem.  

V první řadě pomůže pouhé pozorování systému:

#1 Časté zamrzání operačního systému, například při kopírování dat nebo i běžném prohlížení naznačuje problém se zápisem/čtením, což mohou mít na svědomí špatné sektory na disku.

Disk s více špatnými sektory lze stále používat, jak je obvyklé, ale pokud systém začne zapisovat data do chybného sektoru, může dojít k zatuhnutí, nebo restartu operačního systému. Chybné sektory nejrychleji odhalíte kontrolou SMART (Co to přesně je a jak s tím pracovat se dozvíte v tomto článku) dat přes specializovaný program.

#2 Při kopírování dat na disk dochází k prodlevám v přístupu nebo konečné nečitelnosti dat. Opět může být vina chybných sektorů, doporučujeme znovu kontrolu SMART dat.

#3 Disk neúměrně dlouho načítá data a systém je znatelně pomalejší. Toto může signalizovat opět špatné sektory nebo chybu vyrovnávací paměti.

#4 Názvy složek se mohou samovolně změnit ve změť nesrozumitelných znaků nebo při prohlížení fotografií je soubor neúplný, nebo nelze vůbec přečíst. V nejhorším případě dochází k samovolnému mizení dat z disku nebo k celkovému poškození konzistence.

#5 Systém často padá do takzvané modré smrti – BSOD (Blue Screen Of Death). V mnoha případech se nedaří počítač spustit do systému. Na vině jsou opět chybné sektory, nebo v nejhorším případě půjde o chybu řadiče. Závěrem je, že disk se po více zapnutích stane nečitelný, nebo pro systém neviditelný.

Životnost disku lze odhalit sledováním, jak se disk fyzicky chová:

#1 Při zapnutí počítače se disk neúměrně dlouho načítá v BIOSu, popřípadě se nenačte vůbec a je potřeba počítač několikrát restartovat než samotný BIOS (firmware počítače) disk detekuje. Časté problémy s detekováním disku způsobuje chybná řídící logika disku a může vyústit v nemožnost disk načíst v systému a znemožní data zálohovat.

#2 Disk se zahřívá, to lze poznat především v přenosném počítači, kde je disk doslova pod rukama. Teplo nesvědčí žádné komponentě a nadměrné zahřívání znamená velmi rychlý konec. Životnost lze prodloužit lepším chlazením disku, ale je pravděpodobné, že dlouhotrvající vysoké teploty už mohly disk nenávratně poškodit. V takovémto případě raději co nejrychleji zálohujte a kritická data na disk dále neukládejte.

#3 Jakmile disk naběhne, ozývá se klapavý mechanický zvuk a při pokusu o přístup na disk může být systém nestabilní. To může ukazovat na problém se čtením popřípadě řadičem. Konec je nevyhnutelný a je třeba co nejdříve provést zálohu.

#4 Ticho a velmi opožděné spouštění naopak signalizuje selhání vnitřní elektroniky, popřípadě motoru starající se o roztáčení disku. V takovém okamžiku je disk většinou už nespustitelný. Tady pomůže už jedině specialista. Podívejte se radši i na první kroky, které radíme uživatelům podniknout. 

Všechny výše popsané symptomy jsou orientační, protože nikdo nemůže přesně vědět, jak dlouho takový disk ještě vydrží a kdy dojde k jeho totálnímu selhání.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies