Kolečko rotuje a hodiny přesýpají, to mě ale už vážně…

bigstock--123309275_1

Expresivní výrazy tady nepomohou. Za to našich 10 osvědčených rad, jak na zrychlit počítač, by mohlo. Přesvědčte se sami.

V první části se budeme věnovat softwarovým nastavením, která jsou zadarmo, avšak nedosahují takových výsledků. V druhé části uvedeme možnosti poskytované investicí do hardwaru, které přináší výrazné zlepšení.

1. Čistka v programech a aplikacích

Proč je počítač pomalejší? Velké množství nainstalovaných programů. Ty jednak zabírají místo v úložišti, často se automaticky spouštějí na pozadí již při startu systému a také se velice rády samy aktualizují.

To má dopad na kapacitu operační paměti a procesoru. Vývojáři se snaží tyto neblahé jevy eliminovat kvalitní optimalizací. Stačí však jeden nebo dva špatně optimalizované programy a počítači začne docházet dech.

Nejjednodušší je otevřít seznam nainstalovaných programů a aplikací, pečlivě jej prohlédnout včetně popisů jednotlivých programů a za kamaráda „ajťáka“, nebo pomoci Googlu zjistit, k čemu v počítači jsou. Ty, které se Vám nainstalovaly „nedopatřením“ nebo je již nehodláte používat, odinstalujte.

Jsou však také programy, které si potřebujete ponechat a občas používat, avšak jejich služby se samy spouštějí při startu Windows a prodlužují tak naběhnutí plochy. To lze zakázat v konfiguraci systému.

  • Jestliže používáte Windows 7, stiskněte klávesy „Win“ a „R“ současně, do okna Spustit napište msconfig a potvrďte. V záložce „po spuštění“ pak ručně zakážete programy, které nechcete po zapnutí automaticky spouštět.
  • Ve Windows 10 (radíme také, jak na zálohu a obnovu dat v tomto systému) je postup podobný. Klávesami „Ctrl“ „Shift“ „Esc“ otevřete správce úloh a opět v záložce „po spuštění“ můžete zakázat nechtěné programy.

Toto řešení je určeno spíše pro uživatele, kteří dokáží posoudit jednotlivé programy a jejich funkce. Citelný dopad na chod systému má takováto čistka jen v případě, že je v počítači nainstalovaný opravdu bezohledný program, který nebere ohled na pomalejší hardware.

2. Vypnutí grafických prvků

Na starších počítačích může být onou příslovečnou kotvou táhnoucí počítač ke dnu grafické prostředí Windows. To je v „sedmičkách“ i nových „desítkách“ plné efektní grafiky a animací, což není pro některé slabé stroje prospěšné.

Abychom je vypnuli, je třeba otevřít Ovládací panely, modul Systém. Vlevo je možnost Upřesnit nastavení systému. V následujícím okně otevřít nastavení výkonu a vybrat možnost „optimalizovat pro výkon“. Tím se vypnou všechny níže uvedené efekty. Lze je také zakázat či povolit jednotlivě.

Toto nastavení se znatelně projeví pouze u velmi slabých či starých notebooků a jde spíše o takovou poslední možnost z nouze.

3. Údržba úložiště

Windows potřebuje určitou volnou kapacitu pevného disku. Obecně alespoň 10-15 GB. Pokud se u ikony pevného disku zobrazuje červená hodnota volného místa, je nejvyšší čas udělat na disku pořádek. Nejjednodušším řešením je například:

  • přesunout fotky a videa na externí disk, flashdisk, nebo cloudové úložiště (o těch mimochodem píšeme seriál na pokračování – podívejte např. na Dropbox nebo Google Disk.
  • promazat nepožívané soubory ze složky „stahování“, kde se často hromadí zbytečné gigabajty dat
  • provést vyčištění disku kliknutím pravým tlačítkem na ikonu disku, a ve vlastnostech vybrat funkci „vyčistit“.

Další je na řadě defragmentace. Ta se týká jen klasických magnetických disků. Opět otevřeme „vlastnosti“ pevného disku a v záložce „nástroje“ vybereme funkci defragmentovat.

4. Nenáročný antivirový program

Není výjimkou, že podobně, jako jsme psali v první kapitole o automaticky spouštěných programech, je jedním takovým samotný antivirový program. Některé počítače se prodávají již s nainstalovaným antivirem, který nehledí na výkon PC a bere si tolik výpočetního výkonu, kolik chce. Antivir bychom však neměli rušit úplně, ale raději jej nahradit jiným, úspornějším.

Například na webu AV comparatives, lze najít aktualizované žebříčky antivirových programů podle různých aspektů. Pak si stačí vybrat jeden z mnoha, který vyhovuje našim požadavkům.

5. Pokročilé možnosti systému

Pro ty, kdo chtějí využít pokročilejších funkcí systému Windows, máme 4 tipy na zrychlení.

Vypnutí stránkování

Funkce, která umožňuje vyčlenit určité místo na pevném disku, se kterým systém zachází jako s operační pamětí RAM. Toto řešení je ale efektivní pouze ve spojení s rychlým SSD diskem a nikoliv s klasickým magnetickým.

Pokud tedy máte v počítači klasický disk, otevřete „Ovládací panely“, modul „systém“ a vlevo možnost „upřesnit nastavení systému“. Vyberte záložku „upřesnit“ a „nastavení“ výkonu. Zde znovu záložku „upřesnit“. Dole klikněte na nastavení virtuální paměti.

V následujícím okně vyberte možnost „nepoužívat stránkovací soubor“ a pak „nastavit“. Dejte si však pozor na možné riziko. Pokud počítač nedisponuje dostatečně velkou operační pamětí RAM, může se stát, že ta dojde, systém se ukončí chybou a uživatel přijde o všechna neuložená data.

Ukládání do mezipaměti

Toto je opět přínosem pouze při použití na SSD disku. Otevřete „tento počítač“, pravým tlačítkem klikněte na SSD disk a vyberte vlastnosti. V záložce „hardware“ klikněte na „vlastnosti“ a dalším okně v záložce „obecné“ klikněte na „změnit nastavení“. V následujícím okně vyberte záložku „zásady“ a zaškrtněte možnost ukládání do mezipaměti.

Indexování

Jedná se o funkci, která urychluje vyhledávání v počítači. Pokud uživatel vyhledávání nepoužívá a ani nehodlá používat, může klidně tuto funkci vypnout. To lze provést jednoduše ve vlastnostech pevného disku, kde stačí odškrtnout možnost „indexovat“. 

Šifrování

To, jak již název napovídá, zabezpečuje obsah počítače. K jeho vypnutí se dostanete v Ovládacích panelech, v modulu Nástroj Bitlocker

Výše uvedené čtyři funkce pomohou trochu vylepšit svižnost systému na starších PC, avšak je nutné, aby uživatel věděl, co dělá. Tyto funkce totiž s sebou mohou nést jistá rizika, především vypnutí stránkování a šifrování.

6. Nastavení režimu napájení notebooku

Systém Windows myslí také na notebooky a jejich baterie. Proto obsahuje takzvaná schémata napájení. Ty slouží k tomu, aby vyvažovala výkon a spotřebu notebooku. Ve výchozím nastavení jsou nastavena tak, aby poskytovala vyvážený stav.

Nic však nedáte za to, když své nastavení zkontrolujete. Stačí v oznamovací oblasti hlavního panelu (spodní lišty) rozkliknete ikonku baterie. V následující nabídce můžete rovnou přepínat mezi jednotlivými schématy. Kliknete-li na odkaz „možnosti“ můžete v dalším okně nastavit pokročilé možnosti jednotlivých schémat.

7. Nastavení bootovací sekvence

Opustíme-li prostředí Windows, máme určité možnosti pro zrychlení počítače, především pak jeho spouštění. Bude to ale vyžadovat změnu hodnot v BIOS nebo UEFI, což není rozhodně prostředí pro běžného uživatele. Chybné nastavení by mohlo znamenat nefunkční PC až do doby návštěvy odborníka.

Zkrácení času od okamžiku zapnutí PC do okamžiku, kdy se objeví animace spouštění Windows lze docílit tak, až v prostředí BIOS nebo UEFI upravíme nastavení pořadí bootování tak, aby na prvním místě byl pevný disk s instalací Windows a až za ním USB konektor či DVD mechanika. Univerzální návod na tento postup není, protože každý BIOS či UEFI má trochu jiné prostředí.

8. Navýšení RAM

Nyní se dostáváme k vylepšení hardwaru, tedy fyzických součástí uvnitř PC. Jako první volíme operační paměť neboli RAM. Jedná se o nejjednodušší a nerychlejší vylepšení. Jeho hlavním přínosem je to, že dovolí operačnímu systém uložit si zde více programů a jejich dat, se kterými pak může pracovat mnohonásobně rychleji, než kdybychom je museli neustále načítat z pevného disku. Navíc, jak jsme uvedli výše, dostatek RAM může uživateli dovolit vypnutí stránkování.

Výhodou navýšení kapacity RAM je také to, že je do počítače stačí vložit a ihned je systém připraven k použití bez nutnosti jakýchkoliv úprav softwaru. Po finanční stránce se také jedná o nejlevnější investici.

9. SSD disk

Jedním z nejlepších technologických pokroků v oblasti PC je masové rozšíření pevných disků typu SSD. Ty oproti klasickým magnetickým neobsahují žádné pohyblivé součásti a data se v nich ukládají podobně jako třeba ve známých flash discích. Hlavní výhodou je krom energetické úspornosti také jejich rychlost. Jsou mnohonásobně rychlejší než HDD, úspěšně se na nich dají využívat pokročilé funkce.

V současnosti se investice o SSD pohybuje průměrně okolo 3 000 Kč, podle kapacity i více, ale na výkon má vynikající vliv. Nevýhodou je, že uživatel musí dostat data, potažmo celý systém ze starého disku na nový. K tomu jsou však často SSD vybaveny nějakým softwarem od výrobce, který má přechod usnadnit

10. Procesor

Poslední úpravou vnitřností PC, která pozvedne jeho výkon, je samozřejmě výměna procesoru. Zde by běžný uživatel měl dát velký pozor. Jednak při výběru musí sehnat procesor kompatibilní s paticí své základní desky, tak zvaný „socket“ a jednak musí počítat s tím, že musí systém Windows na tuto změnu připravit. Znamená to, že než před plánovanou výměnou procesoru naposledy vypnete PC, proveďte „sysprep“ neboli The System Preparation Tool v příkazovém řádku. Pro přesný postup doporučujeme najít si podrobný návod na webu, mimo jiné i na oficiálních stránkách Microsoftu.

Výměna procesoru za rychlejší může v některých případech přinést výrazné navýšení výkonu, například při přechodu z úsporného dvoujádrového na výkonný čtyřjádrový s dvakrát vyšším taktováním. Pokud by se však mělo jednat o procesor s taktováním vyšším jen o pár desítek procent, nebude přínos tak citelný.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies