Jak předejít případnému přepětí v síti?

bigstock--128817647

Když je venku pochmurně, lije jako z konve a příroda hřmí, stahujeme se do bezpečí. Komu by se ovšem chtělo dnes vypnout počítač, vyvarovat se nabíjení telefonu a vypojit ze zásuvky všechno, co se jakkoliv rýmuje se slovem elektronika?

Sledování seriálů a hraní her je přeci jen lákavé, práce také nepočká a mobil už zvoní s baterií na poplach. Že se ovšem doposud nic nestalo, neznamená, že právě dnešek či zítřek nebude osudným. Krom toho není bouřka jediným nebezpečím, které může vyřadit zbylou elektroniku z provozu až do skonání světa.

Přepěťová ochrana je chytrým tahem

Jistě každý zažil případy, kdy stačilo nahození ledničky, pračky, špatné žárovky, aby se pojistky rozhodly obrátit vzhůru nohama. I takové situace mohou být smrtelné pro některá zařízení, od mobilních telefonů, přes televizory až po drahé počítačové sestavy a notebooky.

bigstock-Personal-Computer-burnt-92187464

Reklamace jsou většinou smeteny pod stůl, vinou majitele, který se tak dočká pouze smradu plastu v pokoji.

Řešením není žádné obalení hromosvodu do gumáků nebo párátka v pojistkách. Ochranu však nabízejí přepěťové ochrany, které fungují jako běžné prodlužovačky či rozdvojky. Komu by nevyhovovala zbytečná kabeláž, může se ohlédnout i po adaptérech, které se rafinovaně skryjí před zásuvkou ve zdi.

Výměna počítačového zdroje 

Častou příčinou jsou také samotné spotřebiče, zejména počítačové zdroje se setkávají s kritickými stavy. Pokud máte podezření, že právě zde je zakopaný pes, nechte si vyměnit zdroj dříve, než s sebou vezme zbytek počítače nebo čehokoliv dalšího.

Výměna počítačového zdroje není drahá záležitost, zvláště pokud nejste náruživí hráči počítačových her. Pro maximální jistotu se můžete poohlédnout po takovém modelu, který je vybaven OVP, neboli přepěťovou ochranou – lepší být připraven, než plakat nad desítkami tisíc korun.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies