Proč může být obnova dat z SSD složitější než v případě HDD?

Ikona SSD disku.

Přesně před 4 lety jsme v jednom článku rozebírali téma, proč bude záchrana dat z SSD a HDD stále složitější a zmiňovali jsme v rámci toho technologie HAMR a SMR. V tomto článku tentokrát píšeme optikou, proč může být v některých případech rekonstrukce dat z SSD technologií složitější oproti HDD.

SSD disponují vysokou spolehlivostí a výbornými přenosovými rychlostmi, čehož je dosaženo využitím paměti Flash. Tento typ pamětí nemá žádné pohyblivé součástky, takže při čtení a zápisu dat nemůže dojít k mechanickým poškozením, jak se často stává u pevných disků. Nicméně i solid-state disky mohou selhat a může dojít k poškození uložených dat.

Vhodné argumenty na podporu větší složitosti obnovy dat z SSD oproti HDD:

1. Absence varování před selháním

Než dojde k selhání pevného disku, s největší pravděpodobností nejprve uslyšíte podivné zvuky způsobené otáčením pohyblivých částí hlavy harddisku. Jednotka SSD je vyrobena z elektronických součástek, které neobsahují žádné mechanické komponenty, proto dopředu nepoznáte, že se životnost SSD blíží ke svému konci. Zatímco u pevného disku vás podezřelý zvuk předčasně varuje před selháním disku, takže máte případně ještě čas a možnost přeuložit data na jiné paměťové médium, nefunkčnost solid-state disku zjistíte až ve chvíli, kdy přestane definitivně fungovat. V této situaci je obnovení dat už řádově těžší.

2. Obtížnější lokalizace dat

Data na mechanickém pevném disku prochází řadičem a jednotlivé bity se zapisují na magnetickou vrstvu disku tak, že pomocí cívky a elektrického proudu dochází ke zmagnetizovaní míst. Pro čtení dat stačí jen vrátit elektromagnetickou hlavu harddisku na stejné místo a přečíst magnetickou orientaci bitu. Data na SSD se však ukládají komplexněji. Aby se zamezilo opotřebení flash čipu, umístění uložených dat se pokaždé mění. Tím pádem je při obnově souborů na jednotce SSD obtížnější data vyhledat.

3. Funkce TRIM znesnadňuje obnovu dat

Většina současných disků SSD je vybavena funkcí TRIM. Tato funkce automaticky vymaže všechna data, která jsou určena ke smazání bez ohledu na to, zda byla odstraněna záměrně nebo neúmyslně. To znamená, že když omylem vymažete všechny soubory, funkce TRIM je smaže najednou. Větší šanci budeme mít v případě, že půjde o externí formát SSD disku. Takový disk se v lecčems chová jako vyměnitelné jednotky typu USB flash disku. Záznamy o smazaných souborech na něm budou existovat do té doby, dokud nebudou nově přepsány.

Jak poznat, že je funkce TRIM povolena, nebo zakázaná?

Pro kontrolu se může použít spuštění příkazového řádku (jako správce) a zadejte: fsutil behavior query DisableDeleteNotify [enter]. Zobrazí se vám jeden ze dvou výsledků. Pokud vidíte DisableDeleteNotify = 0, TRIM je aktivní. Jinak, pokud vidíte DisableDeleteNotify = 1, TRIM je zakázán.

4. Méně zkušeností se záchranou dat

Ačkoli jsou v posledních letech SSD stále populárnější, informací o jejich použitých technologiích je stále méně než v případě HDD. Není pochyb o tom, že pevné disky jsou na trhu mnohem déle, takže existuje daleko více nástrojů pro extrakci dat (nedávno jsme o extraci dat překládali z angličtiny pro vás velmi zajímavou studii) z pevných disků než ze solid-state disků. Co se týká záchrany a obnovu dat, specializované odborné firmy mají se starším typem úložného média samozřejmě více zkušeností a znalosti. Obnovení dat z HDD je proto obecně jednodušší než u SSD.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group