Jak správně nabíjet baterii telefonu?

Jak správně nabíjet baterii do telefonu

Zapomeňte na rady starší generace, která se pokouší přenést zkušenosti s tužkovými bateriemi na současnou dobu! Časy se mění, baterie v našich telefonech, tabletech a noteboocích vyžadují jinou péči než ty, které strkáme do ovladačů a jiných zařízení z minulého tisíciletí.

Přestože obecně platí, že bychom měli dbát rad rodičů, v odvětví technologií je tomu naopak. Zkušenosti s takzvanými lithium-iontovými akumulátory mohou být pro mnohé z nás ještě natolik čerstvé, že s nimi neumíme zacházet a snažíme se na ně aplikovat praxi z dříve hojně využívaných tužkových a jiných bateriích neboli NiMH akumulátorů.

Velká chyba, která ohrožuje vaši peněženku, mobil i zdraví. Jak tedy správně nabíjet baterii, abychom se s ni nemuseli loučit předčasně? Připravili jsme si pro vás několik tipů.

#1 Vyvarujte se kompletnímu vybití

Patrně největší mýtus je teorie, že bychom měli baterii vždy nabít dosyta a pokud možno ji následně celou vyčerpat a zbytečně nenabíjet. V dávných legendách se pravilo, že si jinak baterie zapamatují pouze využívanou kapacitu a v ostatních budou zaostávat. Ironií osudu je pravda na druhé straně.

Li-Ion bateriím kompletní vybíjení naopak ubližuje. Dokonce natolik, že při extrémním vybití dochází v jejím vnitřku k vysoké nestabilitě, která může vyústit až v explozi. Věděli jste, proč se mobilní telefon vypíná předčasně, i když je zcela zjevné, že ještě drobet šťávy má? Už víte, seznamte se s ochrannou pojistkou.

Výjimkou je situace, kdy přístroj chybně udává kapacitu baterie. Po úplném vybití a následném nabití baterie se totiž měření kapacity zkalibruje.

#2 Nebojte se nabíjet častěji

Lithium-iontové baterie obecně nemají příliš v lásce nadměrnou hloubku vybíjení, přestože nedosáhnou úplné nuly. Čím hlouběji necháte baterii spadnout, tím rychleji bude degradovat a tím méně nabíjecích cyklů od ní můžete očekávat.

Není třeba řešit konkrétní procenta, kdy hodit mobil do nabíječky. Vězte ovšem, že udržování baterie ve vyšších procentech je výrazně prospěšné, byť se jedná o pouhé doušky šťávy několikrát za den.

#3 Pozor na přebíjení

Druhým extrémem oproti vybíjení je přílišné nabíjení. Baterie v našich telefonech jsou naštěstí relativně chytré a nenechají si zbytečně ubližovat, i když je necháte například přes noc v nabíječce. Dnešní chytré telefony si totiž umí nabíjení řídit samy, a proto se po dosažení plné kapacity baterie nabíjení přeruší (předpokladem je samozřejmě správná funkčnost telefonu). Horší je to ovšem s vyššími teplotami, ke kterým během nabíjení může docházet. 

Pokud zaznamenáváte vyšší teploty svého zařízení během nabíjení, vyjměte jej raději z napájení po kompletním nabití a nenechávejte je v nabíječkách napospas vedru. Při 0°C ztrácí baterie přibližně 6 % své kapacity za rok, ve 25°C už za rok přijdete o 20 % maximální kapacity, a při 40°C dochází ke ztrátě až o bolestných 35 %.

#4 Počet nabíjecích cyklů a četnost nabíjení

Nyní již víme že, Li-Ion a Li-Pol akumulátorům prospívá častější nabíjení po menších dávkách. Někdo by však mohl namítat, že životnost udává výrobce v počtu nabíjecích cyklů. Není to úplný mýtus, jen je třeba správně chápat termín „nabíjecí cyklus.“ Je to nabití akumulátoru z 0% na 100%. Pokud jej tedy nabijete pětkrát z 50% na 70%, bude to dohromady jeden nabíjecí cyklus. Takovéto jednoduché součty jsou jen orientační. Na životnost bude mít vliv také to, zda nabíjíme z 0% na 20% nebo z 80% na 100%. Ideální rozpětí pro nabíjení je od 20% do 70%.

Celkově vzato nás počet nabíjecích cyklů trápit nemusí. Při běžné době používání mobilního telefonu tento počet s vysokou pravděpodobností nepřekročíme, a pokud bude baterie ztrácet kapacitu, bude to nejspíš v důsledku jejího stáří.

#5 Používejte správnou nabíječku

Není nabíječka jako nabíječka. Ačkoliv mají dnešní zařízení většinou stejný konektor (vesměs Micro USB), ne vždy se jedná o tytéž parametry. Pokud se vaše zařízení přehřívá, vyzkoušejte nabíječku s menším napětím. Nejlépe zvolte tu, kterou jste dostali přibalenou ke svému mobilnímu telefonu. Pokud možno se vyvarujte levným variantám, se kterými může baterie vzplanout.

Při volbě napětí nabíječky záleží pouze na tom, zda preferujete životnost či rychlost nabíjení. Vyšší napětí zpravidla nabije vaši baterii rychleji, avšak výrazně zkracuje její životnost. Nejlépe volte nabíječky s menším napětím pro noční nabíjení, a vyšší napětí pro krátkodobé nabíjení.

  • A víte, jak ještě docílit lepší životnosti i v obecné rovině chodu vašeho zařízení (mobil, tablet, notebook nebo PC)? Formátujte!

Dobíjet zařízení lze bezpečně také z počítače. Většina USB výstupů na PC však nabídne maximální proud 500 mA (oproti cca 2 A u výkonnějších nabíječek), a je proto potřeba počítat s poněkud pomalejším nabíjením.

#6 Pozor na revoluční technologie

Výrobci mobilních telefonů se poslední roky předhánějí v metodách rychlého nabíjení, ať už se jedná o funkci Quick Charge, bezdrátové nabíjení nebo jiné. Bohužel se jedná o metody, které baterii mrzačí násilným způsobem. Některé mobilní telefony dokonce touto funkcí oplývají, ale raději nejsou se speciálními nabíječkami ani distribuovány. V případě, že čas od času přece jen budete chtít metodu rychlého nabíjení využít, čiňte tak pouze u přístroje, ke kterému byla rychlonabíječka dodána.

Všechny tyto zvláštní funkce jsou spíše krabičkou poslední záchrany, nikoliv metodou, ke které byste se měli sklánět při každém nabíjení. Důvod je opět stejný: vyšší napětí baterii ubližuje.

#7 Pozor na vysoké teploty a mechanická poškození

Vysoké teploty nejsou škodlivé jen při nabíjení, ale také při používání zařízení. Vyvarujte se přímému žáru ze sluníčka, nenechávejte jej pařit v autě a dopřejte mu chvíli klidu při náročném hraní.

Nechte zařízení chvíli odpočinout, vyhledávejte stíny a nižší teploty. Vypnout telefon pomůže, mávat s ním vzduchem také. Chladnička ovšem není řešení – v extrémních teplotách dojde ke sražení vlhkosti v telefonu, která může poškodit interní komponenty.

Pozor byste si měli dávat i v případě, že došlo k mechanickému poškození baterie, například v důsledku pádu mobilního telefonu. Takto poškozená baterie se totiž může začít přehřívat. 

#8 Nenechte telefon vybitý dlouho

S tímto problémem se nejčastěji můžeme setkat u starších telefonů, které už nikdo nepoužívá. Leží kdesi ve skříni a čekají na krušnější časy. Vězte ovšem, že baterie potřebují určitou energii i v případě, že telefon zrovna nepoužíváte.

Pokud takový telefon necháte bez dozoru dostatečně dlouho, přijde baterie o veškerou svoji šťávu a riskujete její poškození. V horších případech přijde o schopnost pojmout jakoukoliv kapacitu a stane se z ní pouze těkavá zarážka do dveří.

#9 Pořiďte si telefon s vyměnitelnou baterií

Nejedná se zrovna o radu, jak se správně starat o baterii telefonu, ale rozhodně se jedná o skvělé preventivní opatření. Není následně nic jednoduššího, než za pár stovek zakoupit baterii novou a pokračovat s čistým štítem. Bohužel jsou mobilní telefony s vyměnitelnými bateriemi v současné době na ústupu, a jsou stále častěji nahrazovány zařízeními s nevyměnitelnou baterií. K té se uživatelé bez složitějšího rozebrání telefonu nedostanou, a musí se tak uchýlit k návštěvě servisu. 

#10 Jedině originální baterie

Patříte-li do čím dál menší skupiny vlastníků zařízení s vyměnitelnou baterií, čeká na vás jedno úskalí. Při výběru nové baterie je důležité mít na paměti, že úspora několika mála stokorun se prodraží. Někdy se může dokonce majiteli ošklivě vymstít.

Na internetu jsou běžně nabízeny neoriginální baterie původem z Asie, které lákají na nižší cenu nebo vyšší kapacitu, než originál. Pomineme-li fakt, že údaje kapacitě těchto akumulátorů jsou přikrášlené, je potřeba uvědomit si, že pravděpodobně nebudou mít zabudovanou spolehlivou elektroniku pro kontrolu nabíjení, což povede k přehřívání, vytečení či dokonce explozi akumulátoru. Jednoduchá rada tedy zní: Kupujte originální baterie od spolehlivých prodejců!

#11 Správné skladování nepoužívané baterie

Máte-li někde schovanou rezervní baterii a víte, že zde bude ležet velmi dlouho, máme pro vás jednoduchou radu. Rozhodně by měla být uložena na místě, kde teplota nepřekračuje 25°C. Klesnout by naopak neměla pod 5°C. Samozřejmostí je suché prostředí, takže lednička v žádném případě.

Nejčastějším omylem při skladování je však úroveň nabití. Většinu lidí logicky napadne, že na 100% nabitý akumulátor vydrží nejdéle. Je to jen další mýtus. Ano, 100% je lepší než úplně vybitý, avšak pro nejdelší zachování kapacity je ideální hodnota 40-50%. Při této hodnotě je akumulátor nejstabilnější. Zároveň by neměl ležet bez dobíjení věčně. Jednou až dvakrát za rok se se měl částečně dobít, případně částečně vybít, aby po dobití byl opět na 50% nabitý.

Ani při sebevětší péči nevydrží žádná baterie věčně, a o její kapacitu neodvratně přijdete

Za cenu neustálého dohlížení možná její životnost prodloužíte o několik měsíců, v lepším případě i o rok. Přesto budete zanedlouho pociťovat problémy, které jsou nejlépe řešitelné výměnou baterie nebo nového zařízení.

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies