Šifrování dat na Androidu: Ano, nebo ne?

Lidé využívají svá Android zařízení k různým aktivitám. Kromě zábavy (focení), telefonování a komunikace s přáteli, se chytré telefony s Androidem staly pracovním nástrojem, do nichž ukládáme nejrůznější soubory a mnohdy také citlivé informace.

Bezpečnost a ochrana technických zařízení by měla z těchto důvodů patřit mezi základní otázky, na které bychom neměli zapomínat. Aby se zprávy, kontakty, konverzace, e-maily a další materiály nedostaly do nepovolených rukou, je třeba zvážit zabezpečení všech důležitých souborů přímo ve smartphonu.

Je šifrování nějak složitým procesem?

Lze zašifrovat vaše osobní účty, nastavení telefonu, nainstalované aplikace, multimediální obsah a jiné soubory. Šifrování soukromých elektronických informací by mělo být nutností zpravidla na firemních telefonech a tabletech. Celý postup se skládá pouze z několika jednoduchých kroků.

Jak správně Android zašifrovat?

V nastavení mobilního telefonu nebo tabletu s OS Android přejděte do Nastavení - sekce Osobní - Zabezpečení a zvolte možnost Šifrovat telefon/tablet. Budete informováni o průběhu procesu a vyzváni k připojení nabíječky.

Následně si budete muset zvolit heslo, bezpečnostní gesto nebo PIN kód pro zpětné dešifrování, které musí obsahovat specifický počet znaků a číslic. Potvrzením volby se zařízení začne šifrovat. Smartphone či tablet se bude několikrát restartovat a v průběhu operace ho nebudete moci používat.

  • Když se mobil zasekne při nahrávání aktualizace, to je k vzteku. Umíme s tím pomoci. Jak to děláme, čtěte v našem článku o odblokování mobilu.

Jakmile je šifrování dokončeno, automaticky se vygeneruje dešifrovací klíč, který je bezpečně uložen v Androidu. V případě potřeby můžete zašifrovat také připojenou SD kartu, aby z ní nebylo možné číst ani kopírovat data. Stačí v sekci Zabezpečení zvolit tuto možnost.

Před samotným šifrováním dat je vhodné pro prevenci nečekaných problémů uskutečnit kompletní zálohu. Nikdy nevíte, co se může stát, a určitě nechcete o své soukromé soubory zcela přijít.

Šifrování instant messaging aplikací – soukromé chatování

Někomu šifrování celého telefonu kvůli jeho povaze nemusí vyhovovat, přesto by chtěl některé z výhod šifrování využít. Například šifrování konverzací v různých kecálcích, typu Messenger, Whatsapp či Viber. Takzvané end-to-end encryption, neboli koncové šifrování je za poslední rok ve většině z nejčastěji používaných aplikací již implementováno. O co se jedná? Ve zkratce o to, že obsah konverzace se může zobrazit jen na straně odesílatele a adresáta, neboť jsou odesílaná data zašifrována a případný špeh, je bez správného klíče nedokáže rozluštit. Klíč k odšifrování je uložen pouze v koncových zařízeních, tedy v mobilu odesílatele a adresáta.

Často vydavatel aplikace doplňuje, že šifrované zprávy neukládá na svých serverech, nebo je v krátkém časovém období nenávratně maže. Tento další stupeň ochrany soukromí nabízí například Signal, Telegram, LINE, klasická verze Facebook Messengeru, Viber a další. Aplikace Whatsapp funkci také nabízí, avšak na webu se objevili více či méně pobouřené zprávy o jistých zadních vrátkách, které jsou v ní ukryté (zdroj "root.cz").

Šifrované brouzdání – s Torem velmi pomalu ale soukromě

Někteří uživatelé PC se již možná setkali s webovým prohlížečem Tor, většina pravděpodobně ne. V kostce se jedná o speciální prohlížeč, který komunikuje s internetem pomocí protokolu Tor. Ten zaručuje, že data paketu putující z jednoho počítače jsou zašifrována tak, že každý router po cestě dokáže rozšifrovat pouze jednu vrstvu šifrování a tím zjistit jen adresu následujícího routeru. Nikdo kromě cílového serveru nemá klíč k rozšifrování samotného obsahu putujícího paketu. A cílový router zase nemá informaci o původním odesílateli paketu, pouze posledního routeru.

Tento prohlížeč se nyní objevil pro pilotní provoz také na platformě Android. Časem by však měl být vyvinut do plné verze. Nevýhodou, která se se však s torem spojuje, je pomalá odezva, která plyne z výše uvedeného principu.

Národní bezpečnost vs. naše soukromí

Následující odstavec bude pojednávat o platformě iOS, nikoliv Android. Vzniknul střet zájmů, který obecně může ovlivnit jakoukoliv platformu zprostředkující soukromou komunikaci, nebo data. Jde o debatu mezi národními bezpečnostními složkami a technologickými korporacemi na téma ochrany soukromí a je stále aktuální.

Po střeleckých útocích v Americkém Texasu v roce 2017 a Kalifornii v roce 2015 se do sebe pustili FBI a Apple. FBI nedokázala prolomit zabezpečení iPhonů, které patřili útočníkům, a požadovala po společnosti Apple, aby jim otevřeli zadní vrátka. Ten to zcela odmítnul. Vzniká tedy spor mezi zájmy národní bezpečnosti a vyšetřovatelů a právem na soukromí samotných občanů.

Jak tato soudní válka nakonec dopadne, si netroufáme předpovídat, ale mohlo by se stát, že soukromí ve formě šifrování by se mohlo stát za určitých okolností nelegálním. To nás nutí k zamyšlení. (zdroj "FBI vs Apple")

Výhody šifrování

  • zajištění bezpečnosti vašich dat, bez přístupového kódu se k nim nedostanou nepovolané osoby.
  • vhodný způsob ochrany souborů v případě ztráty nebo krádeže zařízení (psali jsme také, ztráta či krádež iPhonu a co dělat).
  • šifrování a dešifrování dat je funkce integrovaná přímo v operačním systému Android.
  • nemusíte si stahovat žádnou jinou aplikaci.
  • je možné šifrovat jak telefon/tablet, tak SD kartu.
  • běží neustále na pozadí, takže se šifrují i nejnověji používané soubory.

Nevýhody šifrování

  • při každé aktivaci zařízení je vyžadováno heslo pro dešifrování. Pokud si nastavíte složitý kód, může být neustálé odemykání poněkud zdlouhavé.
  • prvotní šifrování dat u déle používaného přístroje může trvat až několik hodin dle počtu souborů a nainstalovaných aplikací, telefon je třeba v tuto dobu mít celou dobu v nabíječce (jak správně nabíjet baterii).
  • šifrování/dešifrování je nevratné, při přerušení procesu kódování může dojít ke ztrátě dat.
  • při testování zařízení se zapnutým šifrováním souborů se prokázalo, že se jedná o zabezpečení, které výrazně zpomaluje systém. Procesor je při šifrování a dešifrování dat mnohem více zatěžován (u čtení dat až o 70 %), a proto je třeba počítat s ochranou osobních údajů na úkor rychlosti zařízení.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies