Cloudové úložiště Mega: Jak s ním pracovat a zálohovat data

Aleš Wagner z DataHelpu a průvodce cloudovým úložištěm Mega.

Mega je internetová úschovna dat, kde mohou uživatelé rychle a jednoduše nahrávat své soubory a sdílet je se svými přáteli a kolegy. Služba cílí především na soukromí a bezpečnost. Veškerý obsah souborů je šifrován, aby se zamezilo neoprávněnému přístupu k uloženým datům, přičemž provozovatel webu nemá k datům žádný přístup.

  • V rámci našeho mini- průvodce po světě Cloudu už vyšlo – Dropbox a OneDrive.

Jak to všechno začalo?

Službu Mega spustil zakladatel Kim Dotcom z Německa (vlastním jménem Kim Schmitz) dne 19. ledna 2013. Stalo se tak přesně po roce, kdy byl zastaven chod jeho předchozího podobného projektu. Server MegaUpload, jeden z nejpoužívanějších webů pro sdílení dat na internetu, byl zablokován americkou vládou za porušování autorských práv kvůli šíření milionů nelegálních souborů.

Dotcom se však i přes četné problémy nevzdal a vytvořil nové, tentokráte bezpečné, úložiště souborů pod zkráceným názvem Mega.

Výhody

+ Podpora několika desítek jazyků včetně češtiny a slovenštiny
+ Přehledné a intuitivní grafické rozhraní
+ Možnost náhledu do rozhraní služby i bez registrace
+ Maximální velikost souboru není omezena
+ Data jsou šifrována během přenosu i na samotném úložišti
+ Mobilní aplikace Mega je k dispozici pro Android, iOS, Windows Phone a BlackBerry
+ Podporuje verzování souborů

Nevýhody

- Neplacená verze Mega nabízí kapacitu pouze 50 GB
- Placené tarify jsou ve srovnání s konkurencí dražší

Kapacity/ceny

Vytvořením účtu ve službě Mega získáte ihned 50 GB úložného prostoru zdarma a budete moci přijímat zprávy od svých přátel a spolupracovníků. V případě že potřebujete kapacitu cloudu navýšit, můžete si vybrat některý z placených balíčků předplatného.

Dostupné tarify:

  • Mega Pro Lite - 200 GB prostoru a 1 TB přenosu za 4,99 eur/měsíc
  • Mega Pro I - 1 TB prostoru a 2 TB přenosu za 9,99 eur/měsíc
  • Mega Pro II - 4 TB prostoru a 8 TB přenosu za 19,99 eur/měsíc
  • Mega Pro III - 8 TB prostoru a 16 TB přenosu za 29,99 eur/měsíc

Link na stažení

Abyste mohli využívat cloudovou jednotku Mega na svém počítači nebo notebooku, nemusíte mít nainstalovaný žádný program. Mega běží přímo ve webovém prohlížeči. Nicméně pro jednodušší synchronizaci dat mezi více počítači a cloudem si Mega připravil desktopového klienta MEGAsync, který je dostupný pro operační systémy Windows, Mac OS a Linux. Po jeho instalaci můžete zkontrolovat nebo nastavit jeho činnost kliknutím na ikonku zástupce programu v systémové liště.

Do internetových prohlížečů Firefox a Chrome si můžete navíc přidat praktický doplněk, který sníží přístupovou dobu k nahraným souborům, zvýší rychlost stahování souborů a vylepší bezpečnost využívání služby. Pro pohodlnější přístup do cloudového úložiště Mega z vašeho smartphonu nebo tabletu je třeba si nejprve nainstalovat bezplatnou mobilní aplikaci.

Odkazy pro download aplikace Mega:

 

 

Jak si založit účet

1. Přejděte na stránku https://mega.nz a klikněte na tlačítko Vytvořit účet.
2. Objeví se vám krátký registrační formulář, do něhož je třeba zadat své jméno, příjmení, e-mail a zvolit si heslo. Nakonec ještě zaškrtněte políčko, že souhlasíte s obchodními podmínkami služby Mega.
3. Ověřte správnost e-mailu kliknutím na odkaz, který vám přijde do schránky.
4. Přihlaste se do služby Mega na svém počítači a to je vše.

Jestliže si nejste jistí, zda vám bude služba vyhovovat, můžete si ji vyzkoušet i bez registrace. Pro tuto možnost klikněte na hlavní stránce na tlačítko Try without account.

Rady a tipy:

Výběr vhodného hesla – vaše heslo tvoří hlavní dešifrovací klíč, proto by nemělo být příliš krátké nebo jednoduché na uhodnutí. Pozor! Pokud zapomenete heslo ke svému uživatelskému účtu, nebude možné jej z bezpečnostních důvodů žádným způsobem obnovit. Bez hesla už nikdy nebudete mít přístup k souborům v cloudu.

Automatické zálohování – majitelé chytrých mobilních telefonů využívajících aplikaci Mega si mohou nastavit automatické zálohování fotografií a videí. Kvůli případnému uploadování velkého objemu dat se funkci vyplatí aktivovat pouze při internetovém připojení přes Wi-Fi.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies