Smartphony, MicroSD karty, SSD disky: Kde jdou data zachránit, kde ne a jaký je problém s Apple?

Štěpán Mikeš pracující v laboratoři

Žijeme ve velice zajímavé době. V několika málo posledních letech nastal velice rychlý celosvětový technologický pokrok u paměťových nosičů a obecně i v rámci funkcionalit celých přístrojů. Pro nás, záchranáře dat, se tímto hodně mění. Těžiště objemu naší práce se z desktopů a velkých hardwarových zařízení přeneslo k chytrým telefonům, iPadům, tabletům, USB flash diskům a především monolitickým MicroSD kartám. Právě ty jsou základním stavebním kamenem mnoha v současnosti používaných moderních zařízení.

Věk monolitů: MicroSD karty činí až 25 % ze všech zařízení, která zachraňujeme

Ale co to vlastně je? Monolitem nazýváme datový nosič, který má tzv. monolitické jádro. To zjednodušeně znamená, že všechny operace a data na nosiči se vzájemně sdílejí a běží v jediném paměťovém prostoru. A jaký typ monolitu se dnes nejčastěji používá? Především oblíbená MicroSD karta (prostorově nejmenší masově využívaná karta), a to díky vysoké kompatibilitě s různými typy přístrojů.  

bigstock-Micro-Sd-Memory-Card-With-Fing-112809131

„V minulých letech byla záchrana dat z těchto monolitů dost o štěstí, protože dlouho nikde ve světě neexistovala žádná pořádná hardwarová ani softwarová podpora”, říká Aleš Wagner ze společnosti Datahelp. Nyní se situace hodně zlepšila.

A jaké jsou vlastně nejčastější závady u MicroSD karet? Z 80 % se v DataHelpu setkáváme s tím, že odchází paměťový řadič. Jde o klasickou hardwarovou poruchu, přičítat ji můžeme průběžnému stárnutí karty. Zbylých 20 % můžeme označit za softwarové přehmaty zbrklých uživatelů. Ti např. omylem smažou fotky, nenechají správně dokončit zápis či si nechtěně nastaví přístroj do továrního nastavení.

„Každý typ SD karty má unikátní flash paměť, a proto je při záchraně dat z těchto zařízení nejlepším krokem se nejprve přesvědčit, jestli už někdo ve světě neřešil problém s obdobným typem karty. To může při řešení potíží hodně pomoci. Abyste ovšem takto mohli postupovat, musíte nějakou dobu spolupracovat s předními světovými vývojářskými společnostmi”, pokračuje Aleš Wagner, odborník na obnovu a záchranu dat. Ale i tak lze problém s rozluštěním konfigurace unikátní paměti u karty označit za ten méně závažný.  Daleko složitější je mít s nimi dostatek trpělivosti. Zní to úsměvně, ale v praxi musíte MicroSD kartu nejdříve fyzicky zbrousit, což v případě předmětu o velikosti lidského nehtu nejde opravdu nijak snadno.

Je to hodinářská práce, při níž se musíte trefit na kontakt. Jde o to, že monolity nemají standardní datové výstupy, proto je třeba kartu nejdříve fyzicky zbrousit. Tím se očistí vlastní čip a spoje. Musíte se u toho obrnit opravdu velkou dávkou trpělivosti,” usmívá se Aleš Wagner. „Kvůli těmto náročným operacím jsme si museli pořídit velice drahé speciální mikroskopy a pájecí stanice.” I díky těmto průběžným inovacím naší technické laboratoře jsme v Datahelpu rázně pokročili v záchraně dat z MicroSD karet a dalších nosičů s monolitickým jádrem. Přes veškerý pokrok nicméně existuje případ, kdy vám data nezachrání nikdo na světě - obnova dat ze zlomené karty je zatím utopií. A jak vlastně vypadá situace u chytrých telefonů?

Na smartphony a tablety se musí chytře

Smartphone dnes vlastní skoro 4 miliony obyvatel České republiky. Díky chytrým funkcím a aplikacím dokáže telefon velmi snadno suplovat činnost fotoaparátu, kamery, hudebního přehrávače či – bez nadsázky – i PC.  To vysvětluje, proč jsou chytré telefony tak „trendy“, a proč si je lidé tak často berou na dovolenou jako jediné záznamové zařízení. Výhoda více funkcí v jedné krabičce má i odvrácenou stránku - smartphony a tablety obecně nemají příliš silnou konstrukční rezistenci proti fyzickým pádům z velké výšky. „Stává se, že smartphone při dovolené utrpí nějaký nepříjemný fyzický otřes, po kterém už systém nenaběhne. Nebo telefon spadne do vody. Takové zakázky máme velmi často.”

bigstock-love-wedding-summer-dating--91411577

„U těchto moderních přístrojů je spolehlivé odstranění závad nedostatečně probádaná oblast, do které se některé společnosti ani nechtějí moc pouštět. Při práci se smartphony si totiž dost často lámou hlavu i přední světové firmy specializující se na záchranu dat. Rozluštit správně a rychle unikátní metodu šifrování daného přístroje, to je hlavní zádrhel, který brání úspěšnému konci. Je sice pravda, že čínská společnost SalvationData před časem na svém webu proklamovala, že vyvinula speciální hardware pro záchranu, ale otázka je, jak jsou doopravdy daleko,“ pokračuje Aleš Wagner. Ovšem i tak se na poli datových nosičů u nás můžeme pochlubit velkým zlepšením. „Největší úspěšnost máme zatím u smartphonů s vestavěným operačním systémem Android, a to díky metodě tzv. reverzního inženýrství. Není to nic snadného, a proto také musí všichni naši odborní technici na toto téma projít několika vícedenními certifikovanými školeními v zahraničí”, říká jeden z našich předních specialistů na záchranné práce s daty.

Reverzní inženýrství (RE neboli reverse engineering) je speciální metoda, při níž jde o to přijít na samotný princip fungování zkoumaných předmětů. Potom lze lépe analyzovat a identifikovat jeho strukturovanost, vzájemnou provázanost jednotlivých komponentů a samotnou činnost. Stupeň požadované odbornosti je zde opravdu velmi vysoký, bez průběžných školení to vážně nejde a nějaké pokroky můžete sotva kdy čekat. A to je přesně to, co rozděluje nadšence do moderních technologií od opravdových odborníků.

Co z toho vyvodit ohledně nejlepší možné prevence proti ztrátě dat z tabletů a smartphonů? My radíme zálohovat pravidelně (znáte metodu 3 - 2 - 1?) a na vícero druhů datových médií (CD, USB disky, PC, NAS, externí disky apod.) a samozřejmě se neostýchat využít některé cloudové služby (Např. Dropbox). Do jistého limitu (15GB) jednu nabízí i společnost Google zadarmo k vytvoření e-mailového uživatelského účtu. Také společnost Apple má vlastní cloud pro své uživatele. Jmenuje se iCloud a funguje na úplně stejném principu jako Google disk. Jako prevence pro zálohování dat z přístrojů značky Apple je to velká a hlavně rychlá pomoc. Ale v momentě nějakého vážně poškozeného či zablokovaného iPhonu (vzpomeňme si na chybu 53) či iPadu už společnost Apple tak moc a tak rychle nepomáhá.

Apple je těžké jablko k rozlousknutí. I když…

Přístroje od společnosti Apple jsou pro každého záchranáře dat tak trochu noční můrou. Dosud se nikomu na světě nepodařilo prolomit a rozklíčovat jejich zabezpečení,” přiznává Aleš Wagner. Otevírá tak ožehavou otázku, jak že to vypadá s bezpečím dat na mobilech od Apple. Výše zmíněná kauza chybové hlášky 53, která nejednomu překvapenému uživateli IPhonu6 de facto nenávratně zničila všechna uložená data v přístroji, v nedávné době toto téma připomněla.

bigstock-Woman-Holding-Iphone--Space-G-75660055

Chyba 53 nastala při oficiální softwarové aktualizaci na novější verzi operačního systému. Nejčastěji nastala u přístrojů, u nichž byla v minulosti vyměněna součástka v neznačkovém servisu. Zjednodušeně řečeno telefon to při aktualizaci bral jako rušivý zásah do své bezpečnostní složky. To by ještě šlo pochopit, jenže chyba postihovala i přístroje, které v servisu ani nikdy nebyly, a to už moc pochopit nejde. Naštěstí Apple pohotově zareagoval a vydal patřičný update, který by měl od hlášky s chybou 53 přístroj úspěšně ochránit.

Ovšem ani tento vstřícný krok k uživatelům přístrojů Apple nemění nic na tom, že samotnou společnost obestírá kolem otázky supportu jejich produktů neprostupná mlha. Na poli vývoje záchrany dat se zatím neblíží urychlení procesů nutných k obnovení osobních dat. „Ani applovské MacBooky nejsou osazeny standardními SSD disky. Místo toho mají vlastní nestandardní patice a zalité paměťové čipy a řadič,” objasňuje odborník. Softwarově se to tedy zatím moc řešit nedá. Ale pokud bychom nyní opustili Apple a zaměřili se celkově na problematiku záchrany dat z SSD disků, narazíme na jednu funkci, u níž vám žádná specializovaná společnost nepomůže s obnovou – TRIM.

U SSD disků pozor na funkci TRIM

Funkce se jmenuje TRIM a jedná se o podporu pro delší životnost paměťových buněk v SSD disku. Dnes je zabudovaná téměř u každého SSD disku na trhu. Zařizuje v praxi to, aby paměťový disk snáze rozlišil skutečně volné buňky, které jsou připravené k novému zápisu dat. Jenže zapnutá funkce TRIM má i svou nevýhodu. Všechna data smazaná v jejím aktivovaném režimu v SSD disku jsou zničená už navždy. Záchrana dat je tedy v tomto případě zhola nemožná.

„Proto by uživatelé měli dát pozor na to, co na disku mažou, a v první řadě by si také měli zjistit více o funkci TRIM. Tady jde o to, že výkon a spolehlivost SSD disků po nějakém čase klesá, konkrétně když je třeba dále zapisovat data tzv. podruhé do informačních buněk, protože slábne komunikace mezi paměťovým řadičem a operačním systémem. Funkce TRIM má právě tuto komunikaci podpořit a najít skutečně volné paměťové buňky k zápisu”, vysvětluje Aleš Wagner. Proces mazání souborů na SSD disku s aktivovanou funkcí TRIM vydává vždy příkaz k trvalému smazání a jasně řadič disku informuje, že datové bloky už neobsahují platná data.

bigstock-Holding-New-Flash-Ssd-93172559
Ale jinak u záchrany dat ze SSD disků si už dlouhou dobu držíme dost vysoký standard. Byli jsme první  v České republice, komu se podařilo zachránit data z disků Intel 320 series. I v tomto případě se nám vyplatilo vzdělávání v oblasti reverzního inženýrství”, uzavírá téma SSD disků Aleš Wagner ze společnosti Datahelp. Tím se konečně dostáváme k tématu, jak se snažíme držet krok s vývojem ve světě.

Kooperace s předními světovými společnostmi a certifikovaná školení jsou nutností

U světoznámé polské společnosti RuSolut necháváme vždy průběžně v roce naše techniky absolvovat školení, které je plně vybaví pro praxi. Mimo jiné je to také dobrá možnost, jak mohou získat kontakty a vyměnit si zkušenosti s ostatními specialisty z celého světa. To je dle nás i znakem skutečně důvěryhodné společnosti na obnovu dat - neustálý rozvoj zaměstnanců a úzký kontakt se světovými specialisty na poli hardwarového i softwarového vývoje pro záchranu dat.

Když řešíme opravdu složitý proces záchrany dat, se kterým jsme ještě neměli předtím žádnou velkou zkušenost, cenný poznatek od jiných se rozhodně hodí. Proto je tak nesmírně důležité, aby se mohli naši specialisté potkat i se zahraničními kolegy, kteří mají v našem oboru co říct,” říká závěrem Aleš Wagner.

 

Rubrika: Naše aktivity

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group