Jak jednoduše chránit data v chytrém telefonu: II. díl – aplikace a útoky zevnitř

útok zevnitř chytrého telefonu

Víte, co dělají mobilní aplikace za vašimi zády, respektive ve vaší kapse? Jak jsme zmínili v článku Jak jednoduše chránit data v chytrém telefonu: I. díl – phishing, malware a další hrozby, mobilní telefony jsou v dnešní době velmi přístupným zbožím. Skoro každý vlastní chytrý telefon a stejně tak může většina z nás získat přístup k vytvoření vlastní mobilní aplikace. Na jednu stranu jsme obklopeni nepřeberným množstvím různých aplikací, na druhou stranu může v neoficiálních aplikacích číhat zlo. Počet infikovaných smartphonů v uplynulém desetiletí donutil společnosti Google a Apple, jakožto zástupce nejpoužívanějších mobilních platforem Android a iOS, se zaměřit na bezpečnost přidávaných aplikací do svých online obchodů. I přes to se objevují další případy smartphonů nakažených viry (malware, ransomware a další) a hackeři neustále vymýšlejí nové a nové finty, jak uživatele obalamutit a ukrást jejich hesla k účtům anebo přístupové údaje do internetového bankovnictví.

Ať už používáte jakýkoliv operační systém na svém telefonu či tabletu, mějte na paměti, že bugy a bezpečnostní chyby se budou v mobilních aplikacích objevovat i nadále. Abyste co nejvíce snížili riziko infekce, vždy do svého zařízení instalujte software pouze z ověřených zdrojů, jako jsou oficiální internetové obchody s aplikacemi apod. V nastavení přístroje zakažte instalaci aplikací třetích stran, které obvykle obsahují škodlivý malware. U operačního systému Android najdete tuto možnost v nastavení - sekce Osobní - Zabezpečení - Správa zařízení - Neznámé zdroje a odškrtnete položku "Povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů".

Podezřelou aplikaci často poznáte také podle toho, jaká požaduje oprávnění při instalaci. Vždy si tedy pečlivě rozmyslete, jakým aplikacím dovolíte do systému přistupovat. Aktuální oprávnění nainstalovaných aplikací si můžete zkontrolovat v zařízeních Android v sekci nastavení - Zařízení - Aplikace. Nebojte se editovat stávající volby nebo smazat nepoužívané appky. Když se pustíte do čistky, můžete se podívat i na to, které aplikace vám v telefonu zabírají nejvíce místa v paměti a které nejvíce vybíjejí baterii. Mobilní aplikace pravidelně aktualizujte, protože pouze nejnovější verze je nejméně náchylná k hackerským útokům.

Hrozby se týkají zařízení uživatelů i firem

Velké množství podvodů se v roce 2016 odehrálo na zařízeních s operačním systémem Android. Lidé si sami stahovali aplikace obsahující škodlivý software přímo z oficiálního obchodu Google Play, neboť Google neměl správně ošetřenou bezpečnostní otázku uploadu nových aplikací. Google se ze své chyby poučil a zaměřil se na odstranění tzv. fakeových aplikací, jež pod rouškou důvěryhodného nástroje vykrádali přihlašovací hesla a platební údaje uživatelů.

Vzdálený vyhledávač zařízení

Aplikace mohou být sice zlým pánem, ale i dobrým sluhou. Mějte zadní vrátka, i kdyby došlo k nejhoršímu - ke ztrátě nebo odcizení vašeho smartphonu - pro jistotu si nainstalujte doplňkovou aplikaci pro vzdálené vyhledání vašeho přístroje. Nezapomeňte, že abyste mohli tuto technologii v případě nutnosti použít, zařízení musí mít zapnuté sledování polohy. Pro chytré telefony iOS je určena sledovací aplikace "Find my iPhone", Microsoft má "Find my phone” s pro platformu Android můžete použít “Android Device Manager”.

Antivir

Základ zabezpečení je pochopitelně antivir. Instalací důvěryhodného antivirového programu nic nezkazíte. Stejně jako byste ho měli mít nainstalován na svém PC, je vhodné jej mít aktivní i ve svém smartphonu.

Kdyby byl váš počítač zavirován a nevěděli byste o tom, připojením mobilního zařízení přes USB konektor by se infekce mohla snadno přenést i na něj.

Jak jsme psali v minulém díle, není nutné zříkat se komfortu, stačí jen dbát na základy prevence.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies