Technologie HAMR: Co to je a jak to funguje

seagate-build-16tb-hard-drive-hamr-920x533

V červnu tohoto roku na oficiálním blogu výrobce HDD Seagatu vyšel článek s názvem HAMR: the Next Leap Forward is Now a to nás inspirovalo k našemu článku věnovanému technologii HAMR. Začíná tím nová etapa práce s daty? Svým způsobem ano a k tomu je zajímavé si uvědomit, že vnímání tématu „data“ se skutečně ve světě mění. Jak se píše např. v článku na Backblaze pojednávající o nastupující roli HAMR, že je tu 5 indicií, proč tomu tak je. Je to díky vestavěným systémům, internetu věcí (IoT), okamžitou dostupností mobilních dat v reálném čase, umělé inteligenci (AI) a zvýšený požadavek o zabezpečení dat.

Co to je?

HAMR je zkratka anglických slov Heat-Assisted Magnetic Recording, což přeloženo do češtiny znamená tepelně asistovaný magnetický záznam. Jedná se o technologii magnetického ukládání dat založenou na metodě kolmého zápisu Perpendicular Magnetic Recording (PMR), která je doplněna o miniaturní laserovou diodu na každé zapisovací hlavičce. Dioda požadované místo na disku zahřeje, aby byl zajištěn zápis dat s požadovanou kvalitou, polaritou a stabilitou.

Jak to funguje?

Technologie HAMR umožňuje zapisovat stejně velká data na menší oblasti, čímž se řádově zvyšuje hustota zápisu. Na paměťové médium je tak možné uložit mnohem více informací. Konkrétní místo se před zápisem dat zahřívá laserem zhruba na 650 °C a zase se rychle ochlazuje. Tento proces trvá jen necelou nanosekundu a opakuje se s každým zapisovacím cyklem. Plotny disku jsou vyrobeny ze skla, které poměrně spolehlivě zvládá teplotní změny. Jednotky s technologií HAMR disponují současnými standardy klasických 3,5“ disků, takže není potřeba nic měnit v počítači, nebo na jiném zařízení, ke kterému jsou připojeny. Disky typu HAMR jsou plně kompatibilní a používají se stejným způsobem jako stávající HDD.

Kdy budou pevné disky s HAMR v prodeji?

První demonstrace energeticky asistované technologie zápisu proběhly již v roce 2013. Zpočátku se zdálo, že HAMR nebude mít budoucnost, neboť miniaturizace prostoru pro zapisování dat byla pro výrobce hodně náročná úloha. Letos v únoru však společnost Seagate Technology oznámila, že první zařízení s technologií HAMR budou komerčně dostupné ještě v roce 2019. Firma od roku 2017 společně s vybranými partnery testovala zkušební disky, které byly podrobeny důkladným zkouškám v ostrém provozu. Seagate sází na HAMR i z toho důvodu, aby získal navrch nad svým technologickým rivalem Western Digital, které se teď hodně spíše soustředí na SSD technologie.

Společnost Seagate se pochlubila se svými úspěchy v testování nové technologie zápisu na oficiálních webových stránkách, kde uvádí, že sestavila více než 40 000 disků HAMR na stejné automatizované montážní lince jako jiné dosavadní produkty. Testy prokázaly spolehlivost přenosu dat a jednoduchost použití pro koncového uživatele.

Na trhu se mají nejdříve objevit 16TB pevné disky Seagate Exos, které mají spatřit světlo světa ještě v letošním roce. Modelová řada HDD Seagate Exos by měla být dále v roce 2020 doplněna o 20TB a 24TB jednotky a o tři roky později v roce 2023 se možná dočkáme až 40TB modelů. Předpokládá se, že v té době by se již mohlo jednat o zařízení s vylepšenou technologií HDMR (Heated-Dot Magnetic Recording) dosahující kapacity až 100 TB. Přesná dostupnost, včetně pořizovacích cen, zatím nebyla zveřejněna. Zařízení vybavena technologií HAMR budou s největší pravděpodobností o něco dražší než zařízení harddisky s konkurenční technologií MAMR (Microwave-Assisted Magnetic Recording), jejíž výrobní postup není tak technicky náročný.

Továrny na skleněný substrát

Technologie HAMR a MAMR by měly být brzy velmi populární, což dokazuje výstavba továren, které se zaměřují na výrobu skleněných substrátů pro pevné disky. Japonská společnost Hoya plánuje za 270 milionů dolarů postavit již třetí závod se skleněným substrátem v Laosu. Produkce by měla být zahájena na začátku roku 2020. Hoya vlastní další dvě továrny v Thajsku a ve Vietnamu.

Firma dodává materiál především pro výrobce Seagate, Western Digital a Showa Denko, jež skleněný substrát využívají zejména pro 2,5palcové disky. V nedaleké budoucnosti se očekává navýšení odbytu. Výrobci by mohli materiál využít na výrobu ploten nových 3,5palcové disků spolupracujících s technologiemi HAMR a MAMR.

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group