Poškozený HDD nebo SSD do lednice?

HDD v lednici

  • Moderní pevný disk do ledničky nedávejte/ani SSD ani HDD! Do ní můžete dát nefunkční disk, jen pokud vlastníte několik desítek let starý model, jehož maximální kapacita činí několik MB nebo GB dat.

Zběhlí uživatelé svěří své poškozené zařízení do rukou profesionálů. Lidé mají u firem, jež se specializují na záchranu a obnovu dat z pevných disků jakékoliv značky, velkou pravděpodobnost úspěchu obnovy.

Méně zkušení lidé, kteří nemají ani mezi známými počítačové nadšence, začnou panikařit. Než aby se obrátili na odborníky ve svém oboru, tak se s vidinou úspory peněz pustí do vyhledávání rad na internetu. A to bývá většinou problém.

Internet je plný „zaručených“ odpovědí

Zoufalí uživatelé na mnoha webových stránkách najdou jednoduché řešení, jak zachránit poškozený HDD. Návody uvádějí, že zaseknutý harddisk stačí zchladit, tedy umístit na nějakou dobu do lednice. „Proč ne?“ řekne si nezasvěcený jedinec a vloží pevný disk do lednice, nebo ještě hůře do mrazáku. A to je chyba. Nefunguje to, elektroniku ještě více poškodíte.

Kdy (teoreticky) může pomoci dát disk do lednice?

Abychom uvedli informaci na pravou míru, zmrazení pevných disků fungovalo... kdysi dávno. Staré typy pevných disků trpěly mechanickou závadou, kdy se čtecí hlava při přehřátí zasekávala na čtecím obvodu. Ochlazením zařízení se čtecí hlava uvolnila, jinými slovy se odlepila od plotny, na níž se zasekla. Takže ano, nefunkční pevný disk můžete umístit do lednice, ale jen pokud vlastníte několik desítek let starý model, jehož maximální kapacita činí několik MB nebo GB dat. 

Zchlazení „archaického“ elektromechanického zařízení se doporučuje využít pouze jako poslední možnost v nevyhnutelných situacích, kdy nemáte k dispozici žádnou zálohu dat, které jsou uloženy na onom nefunkčním harddisku. Pokud tak učiníte, vložte disk nejprve do vodotěsného obalu, jinak se s ním můžete rovnou rozloučit. Disk vložte na několik hodin do ledničky, čímž na chvíli obnovíte jeho funkčnost. Tento krátký čas rychle využijte ke zkopírování všech souborů, než disk zcela odejde na věčné časy.

Zálohování je klíčem k úspěchu 

Novodobé disky do ledničky nevkládejte. U moderních pevných disků se totiž nemůže stát, že by se čtecí hlava (přečtete si, jak se nám podařilo zachránit data krásných mladých fashion bloggerek, které měli také problém se čtecí hlavou na disku) na plotně zasekla. Stejně tak to nezkoušejte ani u jednotek SSD, neboť neobsahují žádné pohyblivé součásti. Žádná elektronika nefunguje 100% napořád, a proto předcházejte podobným problémům pravidelnou zálohou souborů.

Další zajímavé zdroje k tématu:

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies