Jak neztratit data z USB flash disků?

bigstock--D-Person-Running-With-Usb-Fla-20088998

Největší "strašáci" pro USB disky a jejich data

Podívejme se rovnou na šestici z nich!

#1 Předčasné vypojování zařízení

Nejde ani tak o to, aby se vám objevila kouzelná formulka o tom, že zařízení může být odebráno. Důležité je, aby přenos souborů mezi zařízeními byl již ukončen. Raději se tedy systému zeptejte, zda lze zařízení odpojit a učiňte to až po kladné odezvě (nebo v době, kdy jste si 100% jistí, že přenos už celý proběhl).

#2 Formátování

Může se stát, že po vás zařízení po připojení chce, abyste ho naformátovali. Řeší tak obvykle nějaký problém. Jak se s ním vypořádat?

Často jde o následek zmíněného předčasného vypojení flash disku. Přenos také mohl přerušit výpadek proudu nebo nějaká chyba v komunikaci mezi paměťovým zařízením a operačním systémem počítače. V takových případech se obracejte na odborníky na záchranu dat.

  • K čemu je formátování dobré? O tématu jsme psali zde.

Stává se také, že problém je přímo v paměťovém čipu nebo řadiči disku. To už bývá složitější, ale sofistikované nástroje profesionálů mají i tady velkou šanci na úspěch.

bigstock--148086860

#3 Poškození extrémní teplotou

Samotnou paměť za normálních okolností nezničíte, leda byste ji přiložili do krbu. I když i informace ze zařízení vhozených do ohně se za jistých okolností dají zachránit. V DataHelpu s tím máme zkušenosti. Nepropadejte tedy zoufalství, vylovte zbytky zařízení z plamenů a vydejte se za námi. Problémy může mít také obalový materiál paměti – většinou plast.

Na internetu najdete i testy na opačném pólu teplotního spektra. Vychází z nich, že i když vysekáte čip flash paměti z kostky ledu, není s uchováním dat problém. Takže vzít si „flešku“ na procházku do sněhové vánice klidně můžete.

#4 Poškození magnetem

Ačkoliv sem nepatří, zařadili jsme tento jev sem, jelikož jde o jeden z největších mýtů, co se týká USB flash disků. Pravou „flešku“ magnet poškodit nemůže, něco takového hrozí spíše u externích disků. Flash paměť je obecně odolnější. Nenajdeme v ní žádné pohyblivé části, a tak lépe snáší i přenášení. Externí harddisk je oproti tomu vlastně pevný disk v jiné formě. Je tedy také stejně citlivý jako pevný disk.

#5 Ztráta zařízení

Zní to banálně, ale je to jedna z nejčastějších příčin ztráty dat na USB flash disků. Malé rozměry zařízení představují jeho největší výhodu a zároveň nevýhodu – snadněji ho někde vytrousíte. A tady už vám se záchranou dat nepomůžeme ani my.

bigstock-Black-Flash-Disk-With-Laptop-U-120215672

#6 Mechanické poškození

Celkem hodně rozšířené. Tady jde o to, že lidé často připojí flash disk do předního či postranního USB portu, a když o něj poté nedopatřením zakopnou, tak mohou ulomit konektor, nebo poškodit základní desku. Dalším rizikem může být i na první pohled nenápadné nošení USB disku na svazku klíčů. K ulomení konektoru zde může dojít taktéž velmi snadno, například zanecháním klíčů v zadní kapse u kalhot.

Záchrana dat z USB flash disku

Někdy se i přes veškerou snahu a péči bohužel stane, že se data ztratí, případně si je uživatel nedopatřením sám vymaže. V takové situaci přichází na řadu pomoc ze strany profesionálů.

Kdy se obrátit na odborníky?

  • USB flash disk se v počítači vůbec nenačte.
  • Flash disk jste sice k PC připojili, ale uložená data nevidíte.
  • Počítač chce USB flash disk formátovat.
  • Smazali jste si z flash disku důležitá data.
  • Došlo k mechanickému poškození USB flash disku.

Jakmile zjistíte, že došlo ke ztrátě dat, nepřipojujte zařízení znovu k počítači, ale rovnou vyhledejte odbornou pomoc.

Záchrana dat z USB flash disku - odborníci

Nejčastější závady USB flash disků

Mezi nejčastější závady USB flash disků patří následující:

  • poškození paměťových buněk datové paměti, 
  • poškození řídícího čipu,
  • poničení datové paměti, 
  • smazaná, nečitelná či přeformátovaná data,
  • ohnutý či zlomený USB konektor.

Postup záchrany a obnovy dat z USB flash disku

  1. Diagnostika USB flash disku

V prvním kroku se zjišťuje, k jakému druhu poškození došlo, jaký je rozsah poškození a jaké jsou následně možnosti jeho nápravy, a tedy i záchrany dat.

  1. Záchrana dat z USB flash disku

V dalším kroku dochází k samotné záchraně dat z flash disku. Ta se provádí hlavně z důvodu poškození disku, kde došlo ke zničení některých součástek, především pak řídícího čipu. S pomocí speciálního zařízení jsou však odborníci schopni přístup k daným datům získat. 

  1. Obnova dat z flash disku

Po záchraně dát následuje jejich obnova. Vesměs jde o rekonstrukci souborového systému, adresářové struktury a získání souborů v takové podobě, aby je bylo možno používat pro běžnou práci.

  1. Oprava USB flash disku

V posledním kroku přichází na řadu oprava flash disku, která umožní jeho další běžné používání. Tu však lze provést pouze v případě poškození USB konektoru či zničení běžných elektronických součástek.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies