Formátování: Co to je a k čemu se to hodí

bigstock-Working-with-computer-86870837

Formátování disku můžeme charakterizovat jako proces přípravy pevného disku či jiného úložného média pro užívání. Formátování zahrnuje jednak testování disku, jednak zápis nového souborového systému na disk.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se můžeme slovíčku formátování vyhnout, aniž bychom o něj jakkoliv zavadili, ve skutečnosti kolem něj chodíme každý den na svých počítačích. Každý uložený soubor, každá provedená akce, každá otevřená internetová stránka zanechává totiž na našich pevných discích stopu.

Abychom svůj počítač zahltili, není potřeba stahovat kvanta filmů, dokud disku nezačne kručet v krabičce. Stačí jej pravidelně využívat k prohlížení e-mailů, běžné práci a zapsaná data se začnou chovat jako letokruhy na pařezu. S přibývajícím časem se vrství a vrství, dokud se v nich už ani naše umělá příroda nevyzná.

Kdo již někdy řešil otázky, proč je počítač najednou tak pomalý (kor když nebýval) a zda by měla jeho peněženka jít naproti nejbližšímu elektru, už tedy zná odpovědi. Počítač je zahlcen a šrajtofle nikam nemusí.

Proč by se mělo formátovat?

Formátování není pouhý strašák, který smaže uživateli všechna jeho data, ale i užitečný pomocník, který provede důkladný očistec. Je jen potřeba jej využít ve správný čas na správném místě.

Děsivé významy se tomuto slovu přikládají ovšem také z dobrých důvodů. Smazání všech dat za účelem očisty provede opravdu důkladný úklid – veškerá data jsou navždy smetena z povrchu křemíkového, a tak mylná spuštění mohou skončit velmi bolestivě. Takové rány pak mohou vyléčit jen specialisté na záchranu dat.

V opačném slova smyslu, tedy v tom hojněji využívaném, se ale jedná o skvělý nástroj, jak počítači vdechnout druhý život. Ať už se jedná o chvíle, kdy již dosluhuje a jeho rychlost už hraničí s příčetností, nebo o časy, kdy už uživatel přemýšlí o přechodu na nový, modernější systém.

Stejně tak je formátování užitečné v případech, kdy byl počítač napaden virem, a je potřeba jej zachránit. Žádný antivirus totiž nedokáže to, co důkladné zformátování. Nač likvidovat veš antivirem, když formátováním spálíte i její hnidy.

Jak na manuální formátování?

V dnešní době jsou disky, především externí, většinou prodávány již naformátované; k formátování interních disků dochází při instalaci operačním systémem. Nicméně, existují samozřejmě i situace, kdy je nutno provést formátování manuálně, resp. uživatelsky. 

A kdy takovéto manuální formátování provést? Pořídili jste si nový pevný disk a ani po zapojení datového a napájecího konektoru není viditelný mezi ostatními disky na kartě „Počítač“? Právě to je ten případ, kdy budete muset iniciativně zakročit sami. Jednalo se o situaci, kdy jste si pořídili disk nový.

Nutno zmínit, že v případě formátování již existujícího svazku/oddílu (tedy části disku, s níž lze pracovat nezávisle), budou všechna data na něm uložena smazána, což jsme již zmínili výše. Pro svou vlastní bezpečnost berte v potaz zálohování dat; velmi užitečné a hojné je využívání zálohovacího pravidla 3-2-1. Provozujete-li firmu, bude vás možná zajímat zálohování dat specificky právě pro firmy.

Formátování SSD disků

Příchod SSD disků poněkud změnil proces obnovy a mazání dat, neboť v jejich případě řídí zápis bitů a bajtů řadič samotného disku, nikoliv systém Windows.  Řadič sám rozhoduje o tom, jaké paměťové buňky ukládanými daty zaplní. Nemusí tak tedy dojít ke spolehlivému přepisu smazaných dat a nelze omezit proces obnovy dat, což představuje podstatný problém, chcete-li počítač či notebook s SSD prodat.

Situaci lze vyřešit smazáním obsahu disku SSD prostřednictvím příkazu Secure Erase, jenž v některých případech naleznete přímo v nastavení systému BIOS. Nedisponujete-li tímto příkazem, prohledejte stránky výrobce svého SSD, který mívá k dispozici příslušnou aplikaci. Posledním řešením je použití speciálního programu, jako příklad lze uvést software Parted Magic.

Formátuje se všechno, co data může mít

bigstock-Photographer-Desk-Lenses-95119697

Formátování se ovšem netýká pouze pevných disků, ale také ostatních datových médií, kterými mohou být paměťové karty, USB flashky, optické disky, ale i třeba starší diskety. Každý operační systém, ať už ten ve vašem počítači, v mobilu, navigaci či herní konzoli může přitom využívat trochu jiný způsob ukládání dat.

V takovém případě se povětšinou tamější chytrý systém sám šikovně připomene s upozorněním, že je potřeba nové datové médium naformátovat (formátování omylem – to je jedna z hl. uživatelských chyb v kartách, které mají lidé ve fotoaparátech). Předejdete tak možným komplikacím, kdy by se zařízení snažilo marně dorozumět s něčím, co tam zůstalo z předešlého užívání.

 

Formátování externích disků a USB flash disků – souborové systémy

K formátování těchto typů zařízení nejsou ve většině případů potřebné externí programy; poskytne vám je přímo OS Windows. Musíte si však uvědomit, s jakou platformou bude disk spolupracovat a jaká data na něj budou ukládána. Na základě těchto faktorů si následně zvolíte souborový systém:

FAT32

Tento systém zvládne pracovat pouze se soubory o velikosti 4 GB a menšími, což způsobuje určité limitace, kupříkladu při ukládání diskových obrazů a filmů. Limity vycházejí především z toho, že se jedná o starší souborový systém; nicméně, jeho stáří je zároveň i výhodou, neboť se stal jistým standardem.

NTFS

Na rozdíl od FAT32 nepředepisuje maximální velikost souboru; jedná se o časté přednastavení pro pevné (zvláště interní) disky. Důvodem je fakt, že z tohoto souborového systému umí číst pouze OS Windows. Připojujete-li externí disk k počítači s odlišným operačním systémem, není to zrovna nejvhodnější řešení. Existuje i pár výjimek, na něž však není radno se spoléhat. Na rozdíl od FAT32 a exFAT umí podporu oprávnění k souborům a rovněž disponuje vlastním zápisem změn do souborů.

exFAT

Stejně jako v předchozím případě není nutno řešit maximální velikost souboru. Navíc je ideálním řešením v případě přenosu souborů na externím disku mezi OS Windows a MacOS. ExFAT se objevil v roce 2006 a byl Microsoftem navržen speciálně pro externí média (např. právě flash disk).

Jak správně naformátovat disk nebo flashku přímo ve Windows?

Tento „návod“ ocení zejména jedinci, kteří se v dané problematice příliš nevyznají. Formátování přímo v OS Windows je relativně jednoduché. Využívá se k němu standardní okno Průzkumníka Windows, kde na požadovaný disk kliknete pravým tlačítkem myši.

  • Poté z místní nabídky vyberte příkaz „Formátovat…“. Zadáte požadované parametry a poté můžete proces spustit. Co se systému souborů týče, můžete zvolit FAT32 či NTFS. Pro pevné disky v novějších Windows se doporučuje zvolit NTFS, neboť umožňuje rychlejší přístup k datům a vyšší úroveň bezpečnosti.

Nebojte se tedy formátování, jelikož vám při správném zacházení může přinést jedině užitek. Dbejte ovšem na zálohování důležitých souborů. Přestože existují specialisté, kteří vědí, jak zachránit data z naformátovaného disku, tak opatrnost je matka moudrosti.  

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies