Dropbox: Jak s ním pracovat a zálohovat data

DROPBOX_nalepka

Co je Dropbox?

Webové úložiště, které je založeno na cloudovém řešení. Nahrazuje klasické přenášení souborů na CD, externích discích, flash discích apod. elektronickou cestou. Všechny vaše fotografie, textové materiály a multimediální soubory máte kdykoliv po ruce ve vašem počítači nebo ve sdílené složce na internetu.

Dropbox můžete používat na jakémkoliv běžném operačním systému - Microsoft Windows, Linux a MacOS, i na chytrých mobilních telefonech s platformami Android, iOS nebo BlackBerry.

Jak to všechno začalo?

Historie vzniku služby Dropbox se datuje do roku 2007. Založil jej student Massachusettského technologického institutu (MIT) jménem Drew Houston především pro své potřeby, jelikož se mu často stávalo, že zapomínal svůj USB disk s materiály.

Jiná existující online řešení pro úschovu souborů byla dle jeho soudu nedostatečná z hlediska rychlosti, kapacity a četných chyb, tak se rozhodl vytvořit vlastní systém a zpřístupnit jej i dalším lidem, kteří se potýkali se stejným problémem. O Dropbox byl velký zájem, časem byl doplněn o řadu užitečných funkcí a dnes ho používají miliony uživatelů.

Jak to všechno začalo? Jak začít Dropbox používat?

  1. Na webových stránkách www.dropbox.comsi nejprve vytvořte svůj uživatelský účet.
     
  2. Ověřte svou e-mailovou adresou kliknutím na odkaz ve zprávě, kterou byste měli zanedlouho obdržet.
     
  3. Stáhněte si a nainstalujte aplikaci Dropbox do svého počítače a přihlaste se ke svému učtu.
     
  4. Odkaz ke stažení aplikace: https://www.dropbox.com/downloading
     
  5. V nastavení programu (sekce Advanced settings) si vyberte složku (Dropbox location) pro ukládání dat, která se bude automaticky synchronizovat s vaším diskem na serveru. A dále si zvolte také složky, které se mají synchronizovat s počítačem. Pokud nenastavíte jinou cestu, výchozí umístění složky je C:/Users//Dropbox.
     
  6. Nastavení je kompletní. Nyní když uskutečníte v Dropbox složce jakoukoliv změnu, provede se také ve složce v cloudu. Pokud máte jakékoliv problémy s instalací nebo nastavením služby, zkuste navštívit oficiální nápovědu Dropboxu na stránce: https://www.dropbox.com/help

Jaké jsou možnosti?

Dropbox je možné používat dvěma způsoby - buď bezplatně, nebo jako placenou verzi. U Dropboxu zdarma můžete využívat pro uložení souborů 2 GB prostoru, kterou můžete pomocí pozvánek dalším uživatelům rozšířit až na 16 GB.

Druhou možností je placená verze, v tomto případě máte na výběr ze dvou variant Standard a Advanced. První vychází na 10 € měsíčně, pokud si ji předplatíte na celý rok. V ceně je 2TB kapacita, integrace Office 365, chytrá synchronizace, 56bitové AES a SSL/TLS šifrování dat a mnoho dalšího. Naopak Dropbox Advanced nabízí od 15 € měsíčně neomezené úložiště a další rozšířené funkce.

Vlastnosti verzí můžete porovnat na stránce: https://www.dropbox.com/business/plans-comparison

Výhody

+ Spolehlivé cloudové úložiště pro zálohování a synchronizaci souborů pro soukromé i firemní účely.
+ Možnost sdílení dokumentů mezi další uživatele, kteří pracují například na stejném projektu.
+ Ke svým souborům můžete kromě aplikace na počítači přistupovat také přes desktopové rozhraní nebo smartphone.
+ Díky popularitě službu podporuje stále více aplikací.

Nevýhody

- Bezplatná verze nabízí pouze 2GB úložiště. Poplatek se pohybuje od 10 € za měsíc.
- Rozhraní je sice intuitivní, nicméně nepodporuje český jazyk.

10 rad a tipů pro pokročílé používání Dropboxu

  1. S aplikací 1Password můžete vytvořit silná hesla pro všechny vaše účty, která budou uložena jako zabezpečený soubor v Dropboxu. Aplikace je zdarma pro Android a iOS, za poplatek pro Windows a Mac. Ke stažení zde.https://agilebits.com/store.
     
  2. Posílání velkých souborů, které se nevejdou do e-mailové přílohy, můžete dotyčnému snadno poslat přímo do Dropboxu přes aplikaci DBinbox. Více informací na https://dbinbox.com.
     
  3. Bezplatná aplikace Scanbot pro iOS a Android vám pomůže s naskenováním jakéhokoliv dokumentu přes kamerku vašeho telefonu a jeho upload do cloudu.
    Odkaz ke stažení: https://scanbot.io/en/
     
  4. Fotografie vám mohou v Dropboxu zabírat velkou kapacitu, přesuňte je rychle na Google Disk pomocí služby IFTTT: https://ifttt.com/applets/54687p-automatically-sync-new-files-added-to-dropbox-to-your-google-drive
     
  5. Jestliže potřebujete uložit fotografie z Instagramu do Dropboxu, použijte funkci https://ifttt.com/applets/56p-save-your-instagram-photos-to-dropbox.
     
  6. Uložte si své oblíbené písničky ze Soundcloudu do Dropboxu přes jednoduchý trik https://ifttt.com/applets/15575p-save-favorite-soundcloud-tracks-to-dropbox
     
  7. Ukládejte si screenshoty do svého osobního cloudu. Stačí v nastavení Dropboxu v sekci Preferences - Import zaškrtnout možnost "Share screenshots using Dropbox".
     
  8. V případě krádeže zařízení, které má přístup k vašemu Dropbox účtu, jej odstraňte ze seznamu povolených zařízení v menu Settings - Security - Devices.
     
  9. Připojením vašeho Facebook profilu k Dropboxu získáte 125 MB úložného místa navíc. To samé platí, i když budete sledovat účet @Dropbox na Twitteru.
     
  10. Posílejte jednoduše PDF soubory do čtečky e-knih Kindle přes funkci https://ifttt.com/applets/17578p-send-files-from-dropbox-to-your-kindle

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies