Co je spyware? A jak se mu nejlépe bránit?

ninja_text

Přesně na tomto principu funguje i program zvaný spyware. Sleduje počítačovou činnost uživatele a získané informace následně zasílá třetí straně. Kromě toho může zasahovat i do samotného fungování zařízení.

Odkud lze spyware získat?

Spyware do počítače přichází několika způsoby. Nejčastěji jako shareware schován v na první pohled pro vás užitečném programu nebo aplikaci. Po instalaci a spuštění se zařízení infikuje a špehování začíná. Uživatelé o něm nevědí, autoři programu však ano. Spyware může být také umístěn na pochybných webových stránkách (erotika, warez, nelegální stahování hudby a videí) nebo zaslán jako e-mailová příloha.

Jak poznám, že mám spyware?

Projevů infikování zařízení spywarem je hned několik. Zde jsou nejčastější:

  • v hlavním panelu operačního systému se objevují nové nebo neznámé ikony;
  • výsledky vyhledávání se zobrazují v jiném internetovém vyhledávači;
  • pomalý start nebo „zpomalení“ počítače;
  • chybové hlášky, dlouhé načítání stránek, nevyžádaná změna domovské stránky;
  • časté zobrazování reklamních pop-up oken;
  • podezřelá aktivita na pevném disku (zaplnění volného místa), pády systému.

Jaké informace může odesílat?

Tvůrci spyware programů se často brání tím, že využívají pouze data určená k marketingovým účelům, tedy k lepšímu cílení reklamy na vás. Konkrétně však od vás mohou získat:

  • historii prohlížení webových stránek;
  • informace o souborech v počítači;
  • uživatelská hesla, celé dokumenty i seznam otevřených souborů;
  • informace o užívaném softwaru nebo část registru systému.

Jak mu předcházet?

Nikdy neinstalovat do vašeho zařízení nic, co není vydáno od důvěryhodného autora, dále nenavštěvovat stránky pochybného charakteru. Tedy nelegálnímu softwaru, programům z neznámých zdrojů, podezřelým programům a přílohám e-mailů nebo stahování hudby a filmů z nelegálních stránek se vyhýbejte okruhem.

Aktualizovaný operační systém, aktualizovaný prohlížeč Chrome nebo Mozilla, firewall a antivirová ochrana s rozšířením na spyware zde slouží jako proaktivní krok proti infikování zařízení proti jakémukoliv nežádoucímu napadení. Při nedodržování základních pravidel proti spywaru však často ani tato výbava nestačí. 

Jak ho odstranit?

Pokud máte podezření na spyware v počítači, pak prvním krokem je instalace antispywarového programu. Využít můžete z placené i bezplatné nabídky. Patří mezi ně:

Nainstalovat, spustit, nechat identifikovat spyware, odstranit jej a po restartu zařízení test pustit znovu. Často se na poprvé nepodaří identifikovat vše.

Jsem jako uživatel Apple iOS a Mac OS X chráněn proti spyware?

Ne. Zařízení od společnosti Apple mohou být také infikované spywarem. Je zde nižší pravděpodobnost, ale přeci jen je.

Spyware není radno podceňovat. Pokud víte, že jste někdy v minulosti nainstalovali program z neoficiálního zdroje nebo občas zabrouzdáte do různých oblastí internetu, i přes absenci běžných projevů spywaru je dobré udělat si preventivní test jedním z bezplatných verzí antispyware programu. Nikdy nevíte, zda vaši činnost právě nyní někdo nesleduje. 

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies