Hvězdy z ACE Lab nás naučily další kouzla pro záchranu z SSD a zařízení Cannon a Seagate

V pátek 22. dubna jsme se vypravili do příjemných prostorů Clarion Congress Hotelu na unikátní mezinárodní konferenci BREAKTHROUGH in Recovering Data from Self-Encrypting Drives and Other Advances in PC-3000.

Konference od ACELabu fotka 1.Zdroj: ACE Lab

Na jednom místě se sešlo mnoho inženýrů, znalců a IT profesionálů z Evropy, Ameriky i Asie. Řekněte sami, kdo z naší branže by si mohl vůbec dovolit chybět? A o čem se mluvilo?

Víme, jak lépe vyzrát na Seagate řady F3

Jak rychle a spolehlivě dešifrovat data z poškozených pevných disků F3 od americké společnosti Seagate, to byl jeden z hlavních taháků celé konference. A proč se řešila problematika zrovna řady F3? Protože disky s tímto označením mají zcela odlišnou architekturu ukládání dat a způsob kalibrace a do této chvíle byla obnova dat z nich často i o velkém štěstí.  

Přednáška napověděla, co dělat, v momentě, když se disk zamkne. Společnost Seagate a „spontánní“ zamykání jejich disků, kdy data samozřejmě na disku jsou, ale nedají se systémem nijak detekovat. To je problém, který trápí snad každého odborníka v naší profesi.

Kolegové z ACE Lab na základě dlouholeté praxe vymysleli a nám představili zajímavý způsob nápravy a nové nástroje, které pomůžou data z disku zachránit v chvíli, když s námi disk odmítá spolupracovat.

Jak vlastně k takovému zablokování dochází? Technologické uzamknutí disku se stává např. v případě, že se fyzicky poškodí čtecí hlava nebo povrch disku, což poté vede k vadnému zápisu, kdy na disku neproběhnou správně kalibrační procesy.

Záchrana videí z fotoaparátů Canon a nový horizont v oblasti SSD disků

Dále jsme se díky velmi názorné přednášce dozvěděli o pokrocích při obnově dat z monolitických zařízení (mezi nejvíce rozšířené monolity patří dnes hojně využívané MicroSD karty) a vlivu napájecího napětí na počet chyb v neopraveném čtení dat.

  • Více o problematice a úskalích MicroSD karet se můžete dočíst zde.

Poté nás čekala velmi detailně a podnětně zpracovaná přednáška o záchraně videí z fotoaparátu Canon. Jde o to, že fotoaparáty Canonu ukládají videa trochu odlišným způsobem než klasické fotky, řekněme tak trochu „na přeskáčku“ do jednotlivých datových bloků. Pak se může snadno stát, že na paměťové kartě fotky fungují, ale videa již ne.

Hovořilo se také o nastupujících trendech u SSD disků a o výrazném posunu v záchraně dat z nich.

Konference od ACELabu fotka 2.Zdroj: ACE Lab

  • Přečtěte si také, jak jsme u SSD disků rozebírali hlavní příčiny při komplikací a záchraně na nich nahraných dat a využití moderních technologií.

V současné chvíli se ve světě (i u nás) u SSD disků řeší problém disků, které používaly čipy SandForce (drobná zajímavost: čipy SandForce koupila společnost Seagate, která s nimi plánovala další vývoj, ale nakonec z toho sešlo).

Tyto čipy mají vysokou poruchovost. Aby toho nebylo málo, jejich šifrovací algoritmus je velice těžké prolomit, a to nejen pro nás, ale i další špičkové odborníky ze světa. Naopak u dnešních velkých výrobců SSD disků (např. Intel nebo Samsung) jsme my osobně velmi dobře seznámení s algoritmem pro rychlé dešifrování dat na discích.

V čem vězí potíže s hybridními disky a jak zpětně zjistit konfiguraci RAID pole

Spolu s kolegy jsme se během konference dotkli i kontroverznosti v problematice hybridních SSD/HD disků. Tyto disky si totiž snaží vzít to nejlepší z obou zmiňovaných médií – z SSD rychlost a z HD kapacitu. Jenže sloučení obou médií do jednoho zatím přináší více problémů než užitku.

Načerpali jsme také nové informace o nových metodách záchrany dat z poškozených paměťových zařízení u virtuálních strojích a úložných prostorů Microsoft Windows. A také o tom jak, co nejefektivněji zjistit uživatelskou konfiguraci RAID pole v případě toho, že jsou metadata a file system poškozeny.

 

Rubrika: Naše aktivity

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group