Cloudové úložiště Google Disk: Jak s ním pracovat a zálohovat data

180111_GoogleDrive

Google Disk (v anglickém jazyce Google Drive) je bezpečné internetové úložiště, které provozuje americká společnost Google. Umožňuje jak soubory nahrávat do cloudu, tak je synchronizovat napříč různými zařízeními. Služba Google Disk byla spuštěna dne 24. dubna 2012 a v současné době ji využívá přes 800 milionů aktivních uživatelů.

  • V rámci našeho mini- průvodce po světě Cloudu už vyšlo – Dropbox a OneDrive a také Mega.

Co všechno v něm najdete?

Součástí Disku jsou kancelářské aplikace Google Docs, které vám pomáhají upravovat vaše textové soubory, dokumenty, tabulky, formuláře, obrázky nebo prezentace v online prostředí. Všechny soubory editované pomocí kancelářského balíku se automaticky ukládají do cloudu.

Google Disk podporuje verzování většiny typů souborů, takže se v případě potřeby můžete pohodlně vrátit k dřívější verzi.

V historii najdete sto posledních revizí včetně informace, kdo soubor změnil, a to po dobu maximálně 30 dnů. Úložiště je propojené s dalšími službami, které Google nabízí - poštovní klient Gmail, Fotky Google či kalendář, což vám výrazně usnadní zálohování (znáte zálohovací princip 3 – 2 – 1?).

Praktickou funkcí je možnost sdílení specifického obsahu s vašimi přáteli nebo kolegy, což se hodí například pro jednodušší spolupráci více uživatelů na stejném projektu bez nutnosti zasílání e-mailových zpráv s přílohami.

Jak začít Google Disk používat?


Pro zahájení práce s Google Diskem je zapotřebí se nejprve zaregistrovat. Na webové stránce https://drive.google.com klikněte na tlačítko "Přejít na Google Disk" a založte si uživatelský účet dle pokynů na obrazovce.

Jakmile se do účtu přihlásíte, v menu v levé části obrazovky uvidíte jednotlivé položky Google Drive - Můj disk, Počítače, Sdíleno se mnou, Nedávné atd. Kliknutím na tlačítko Přidat nad základním menu můžete na Disku vytvořit nové složky, soubory nebo dokumenty. Služba podporuje uploadování pomocí funkce Drag and Drop, tedy přesunování souborů do úložiště přetahováním myší.

Link na stažení

Disk Google můžete používat online ve webovém rozhraní, nicméně je dostupný rovněž jako klient pro desktopy a laptopy s operačními systémy Windows (čtěte také, jak zálohovat ve Windows 10 rozhraní) nebo Mac OS. Dále existují bezplatné mobilní aplikace pro smartphony a tablety s platformami Android a iOS.

Odkazy pro download aplikace Google Disk:

Windows/Mac OS - https://www.google.com/intl/cs_ALL/drive/download
Android - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.docs
iOS - https://itunes.apple.com/app/google-drive/id507874739

Tarify a ceny

Registrací do cloudového úložiště Google Disk automaticky získáte zdarma 15 GB úložného prostoru na serverech Googlu pro ukládání vašich dat - fotografií, videí, nákresů, diagramů, poznámek, dynamických tabulek, hudby a dalších. Kapacitu bezplatné verze je možné za měsíční poplatek rozšířit pomocí předplatného na 100 GB, 1 TB, 2 TB, 10 TB, 20 TB či 30 TB.

Přehled Google Disk tarifů s cenami:

  • 100 GB - 59,99 Kč měsíčně/599,99 Kč ročně se slevou 17 %
  • 1 TB - 299,99 Kč měsíčně/2 999,99 Kč ročně se slevou 17 %
  • 2 TB - 599,99 Kč měsíčně
  • 10 TB - 2 999,99 Kč měsíčně
  • 20 TB - 5 999,99 Kč měsíčně
  • 30 TB - 8 999,99 Kč měsíčně

Výhody

+ Spolehlivé a rychlé cloudové úložiště pro zálohování a synchronizaci souborů k soukromým i firemním účelům.
+ Bezplatná verze nabízí slušnou startovací velikost úložiště 15 GB.
+ Neomezený přístup k dokumentům z počítače, chytrého mobilního telefonu či tabletu, ať jste kdekoliv.
+ Možnost sdílení vybraných souborů s dalšími uživateli. Nastavení práv pro zobrazení, komentování a úpravu souborů.
+ Dbá na bezpečnost, data jsou šifrována pomocí protokolu SSL.
+ Offline režim umožňuje zpřístupnit soubory bez nutnosti připojení k internetu.
+ Vyhledávání podle názvu nebo obsahu, funkce sledování historie souborů.
+ Bezplatné pokročilé nástroje a mobilní aplikace pro Android a iOS.
+ Je k dispozici ve všech jazycích, které Google podporuje.

Nevýhody

- Maximální velikost nahraného souboru je 5 TB.
- Předplatné s vyšší kapacitou úložiště je poměrně drahé.
- Chybí možnost pro streamování médií a ochrana souborů heslem.
- Zdlouhavé nastavování různých práv k rozdílnému obsahu pro větší množství uživatelů.

5 rad a tipů pro pokročilé používání Google Disku:


Google Keep - Zaznamenejte si hlasové poznámky pomocí jednoduchého doplňku zdarma pro internetový prohlížeč Google Chrome. Aplikace vám pomocí štítků usnadní organizaci všech poznámek, seznamů, vyfocených obrázků a videí, na které aktuálně nemáte čas, ale chcete se k nim později vrátit. Rozšíření Keep funguje v počítači, notebooku i na chytrých mobilních zařízeních a veškeré soubory jsou neustále synchronizovány.

Quickoffice - Mobilní aplikace od Google, která vám umožní rychle a jednoduše otevírat a editovat dokumenty, tabulky anebo prezentace vytvořené v systému Microsoft Office. Odkaz ke stažení aplikace pro Android a iOS najdete na stránce https://support.google.com/quickoffice/answer/3381968?hl=cs.

Doplňky pro Google Chrome - V internetovém obchodě Chrome (https://chrome.google.com/webstore/category/collection/drive_apps?hl=cs=cs-cz) najdete přes 100 různých aplikací, které vám pomohou rozšířit hranice vaší práce s dokumenty v Google Disku. Instalace do prohlížeče Chrome je snadná a nic nestojí, takže můžete vyzkoušet, který nástroj vám bude nejlépe vyhovovat.

Sdílení z aplikací - Do Google Disku můžete uploadovat soubory z mnoha různých mobilních aplikací třetích stran. V dnešní době je funkce sdílení téměř samozřejmostí, která vám urychlí práci s kopírováním z mobilních zařízení do cloudu.

Hierarchie - Pro nastavování přístupových práv k jednotlivým souborům využívejte hierarchii adresářové struktury. Oprávnění se vždy dědí směrem dolů, takže pokud má nějaký uživatel povoleno upravovat danou složku, může upravovat i podložky umístěné v ní. Dávejte však pozor na situaci, kdy si uživatel vytvoří v nějaké složce vlastní složku s vlastními právy.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies