Amazon Cloud Drive: Jak s ním pracovat a zálohovat data

180322_AmazonCloudDrive

Od roku 2015 funguje Amazon Drive jako další cloudová platforma. Výhody a nevýhody? Deme na to. Internetové úložiště dat známé americké společnosti si zakládá na zabezpečených soukromých serverech, které umožňují data udržovat neustále v maximálním bezpečí.

Kapacity/ceny

Do Amazon Cloud Drive bylo dříve možné díky jednomu z předplacených tarifů ukládat neomezené množství dat. Jednalo se o promyšlenou marketingovou strategii firmy, aby dokázala obstát ve velké konkurenci podobných služeb a nalákala tak co nejvíce zákazníků. 8. června 2017 Amazon tuto výhodnou nabídku zrušil a pro cloudovou službu představil nový ceník.

Bezplatná verze úložiště Amazon vám poskytne 5 GB prostoru na libovolná data a k tomu, pokud jste členem služby Amazon Prime, můžete ukládat do služby Prime Photos neomezené množství fotografií + získáte až 5 GB pro upload videí a dalších multimediálních souborů.

Amazon dále nabízí dva různé placené tarify

U prvního z nich si můžete za 12 dolarů ročně předplatit balíček, který obsahuje 100GB cloud pro vaše digitální soubory.

Navíc jestli jste členem služby Amazon Prime, do oněch 100 GB se vám nebudou započítávat fotografie. Součástí balíčku je rovněž možnost zálohování dat z vašeho chytrého telefonu, tabletu nebo počítače prostřednictvím mobilních aplikací Amazon Drive a Prime Photos, což se může hodit pro obnovu dat v případě ztráty, poškození nebo odcizení vašeho zařízení.

  • 5 důvodů, proč se vyhnout práci s bezplatnými aplikacemi na obnovu dat.

Druhý tarif vám za 60 dolarů přinese možnost uploadu až 1 TB dat na cloudové úložiště ročně, přičemž maximální kapacita může dosáhnout 30 TB dat. Stejně jako u předchozí varianty, když jste členem Amazon Prime, můžete si nahrávat libovolný počet fotografií a obrázků nad rámec 1TB prostoru.

Výhody

- 5 GB pro uložení souborů zdarma + nahrávání nekonečného množství fotek
- Bezplatné aplikace pro počítače s operačními systémy Windows/Macintosh a smartphony s Androidem a IOS - Možnost zálohování souborů z cloudu do mobilního zařízení
- Volba, změna nebo zrušení předplatného kdykoliv chcete

Nevýhody

- Není možné ukládat data bez limitu ani v placené verzi
- Neomezený upload fotografií pouze pro členy Amazon Prime
- Chybí podpora pro rozpoznání RAW souborů s příponami ARW (Sony), CRW (některé fotoaparáty Canon) a ORF (Olympus) 
- Po skončení předplatného dojde za 180 dní k automatickému smazání digitální obsahu, který převyšuje maximální kapacitu zdarma (počínaje naposledy uploadovanými soubory).

Link na stažení

Se službou Amazon Drive máte neomezený přístup k datům, ať jste kdekoliv. Pokud nechcete s uploadovanými soubory pracovat pouze online přes webové rozhraní Amazon Drive skrze internetový prohlížeč, můžete si stáhnout a nainstalovat některou z bezplatných aplikací.

Software Amazon Drive je dostupný jednak pro počítače s operačními systémy Windows a Mac OS a navíc také jako mobilní aplikace pro chytré telefony s platformami Android nebo iOS.

Odkazy pro stažení aplikací Amazon Cloud Drive (pro Windows, Macintosh, Android, iOS) najdete na stránce https://www.amazon.com/b/?_encoding=UTF8&%2AVersion%2A=1&%2Aentries%2A=0&node=16409408011

Jak to vypadá v praxi


Mobilní i desktopové aplikace Amazon Drive vám umožní jednoduše přistupovat ke všem uloženým dokumentům, hudbě, multimédiím nebo videím. Po prvotním nastavení aplikace můžete ve svém cloudu vytvářet nové složky nebo přesouvat data mezi stávajícími.

Samozřejmostí je také možnost prohlížení fotografií, videí, PDF či textových souborů přímo na serveru. Vybraný obsah můžete sdílet s vašimi kamarády, kolegy či rodinou prostřednictvím odkazů, s nimiž můžete dále pracovat v textových zprávách, e-mailech apod.

Praktickou vychytávkou v mobilní verzi aplikace je ukládání souborů z cloudového úložiště Amazon do chytrého telefonu nebo tabletu.

Jak si založit účet

Vytvoření účtu pro službu Amazon Cloud Drive je velice jednoduché. Stačí přejít na webovou stránku https://www.amazon.com/b/?_encoding=UTF8&node=15547130011&ref_=cd_auth_home a vlevo z bočního menu pod položkou Amazon Drive vybrat možnost Sign In.

Budete přesměrováni na jednoduchý formulář, kde do prvního políčka vepište svou e-mailovou adresu a pod položkou "Do you have an Amazon.com password?" zaškrtněte volbu "No, I am a new customer" (Jsem nový uživatel).

Na další stránce vyplňte své jméno, opětovně svou e-mailovou adresu a zvolte si heslo, které musí mít alespoň 6 znaků. Kliknutím na potvrzovací tlačítko se ihned dostanete do svého nového cloudového úložiště.

Webové rozhraní Amazon Drive je intuitivní a přehledné, dokumenty je možné organizovat do přednastavených složek anebo si můžete vytvářet vlastní hierarchie dle potřeby. Své soubory můžete uploadovat přes modré tlačítko Upload, případně je přetáhnout z počítače levým tlačítkem myši pomocí funkce drag & drop.

Rady a tipy:


Kapacita - Abyste zjistili, kolik místa máte na Amazon disku již zaplněno a kolik vám zbývá, stačí přejít na stránku Manage Storage - https://www.amazon.com/clouddrive/manage.

Předplatné - Změnu nastavení předplatného (limitů pro upload souborů), včetně volby platební metody, kdykoliv provedete také v sekci Manage Storage - https://www.amazon.com/clouddrive/manage.

Jazyk - V případě, že se vám automaticky nedetekuje správné jazykové rozhraní, můžete provést  změnu po přihlášení do služby Amazon Drive. Vpravo nahoře zvolíte položku pro nastavení účtu (Account Settings) a z menu Change Language si vyberete z nabídky preferovaný jazyk a potvrdíte kliknutím na tlačítko OK.

RAW formáty - Především majitelé digitálních zrcadlovek ocení, že Amazon Drive rozpozná fotografie vyfocené v surovém formátu RAW. Mezi podporované přípony patří NEF (fotoaparáty Nikon) a CR2 (některé fotoaparáty Canon).

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies