Znáte zálohovací pravidlo 3 - 2 – 1?

bigstock--153572771

Podle četných výzkumů o data přichází nejen řadoví uživatelé, ale i větší společnosti. Velká část uživatelů zanedbává takové složky zálohování, jako je třeba šifrování

Co je zálohovací strategie 3 - 2 - 1?

Strategie 3 - 2 - 1 ve zkratce znamená, že si vždy uděláte minimálně tři kopie svých dat, z nich dvě budou místní, ale na rozdílných zařízeních, a minimálně jedna kopie mimo domov či kancelář.

Ukázat si to můžeme na příkladu životopisu ve formátu Word. Jeden soubor s názvem "Zivotopis.docx" máte na svém počítači u sebe doma. Jednu kopii uchováváte na externím HDD, na který provádíte běžné zálohy svého počítače. Další kopii máte uloženou v rámci zálohy na cloudové úložiště - to je kopie, kterou si můžete stáhnout prakticky odkudkoliv. Cloud funguje na bázi pravidelného procházení souborů ve vašem PC a nahrává příslušná data do datového centra.

Zálohování vs. archivace

Ačkoli se jedná o často zaměňované pojmy, existují mezi nimi určité rozdíly. Ve zkratce řečeno, zálohování je určeno především v případech, kdy je potřebná obnova dat např. z důvodu selhání hardwaru, krádeže počítače aj. Naopak archivace slouží k dlouhodobému uložení dat, která si chcete uchovat do budoucna. Podrobněji o rozdílech referuje následující tabulka:

Zálohování

Archivace

Umožňuje rychlou obnovu aktuálních a měnících se dat

Ukládá data, jež nejsou aktualizována a uživatel je v danou dobu aktivně nevyužívá

Existují kopie stejných dat na více zařízeních

Obvykle se jedná o jedinou kopii dat

Rychlost obnovy dat je podstatná

Rychlost vyhledávání určitých dat je nepodstatná

Krátkodobé uložení dat; data jsou ukládána po tu dobu, co jsou aktivně užívána

Dlouhodobé uložení dat; ukládá data dobu požadovanou uživatelem či na neurčito

Duplicitní kopie jsou periodicky přepisovány

Nedochází k přepisu ani odstraňování dat

Kdy je vhodné použít zálohování?

  • Soubor je neustále „aktivní“ a editován.
  • Vhodné např pro dokumenty, korespondenci, nastavení aplikací či přechodné systémové informace.

Kdy je naopak vhodné použít archivaci?

  • V případě ukládání ukončených projektů či primárních dat.
  • Vhodné např. pro fotografie a videa, jež mohou být použita někdy v budoucnu, či pro média, jež považujete za cenná pro vaši firmu.

Proč 2 místní a jedna offsite záloha?

Ať už zálohujete na Macu nebo PC, místní záloha je nejjednodušší cestou, jak svá data uložit a zpětně k nim získat přístup. Pokud přijdete o svůj počítač, můžete použít zálohu na externím HDD, kterou máte doma.

Offsite záloha je však jednou z klíčových součástí vaší zálohovací rutiny. Pokud totiž uchováváte dvě zálohy na tomtéž místě, existuje u obou prakticky stejné riziko, že o ně přijdete při případných neočekávaných událostech, jako jsou živelné pohromy nebo vykradení bytu či kanceláře. Vaše soubory budou nejvíce v bezpečí, pokud jejich zálohu budete provádět i offsite formou.

 

Ztráta dat

Neztraťte hlavu, když přijdete o data, pomůžeme vám!

Zdroj fotky: Vytvořeno ve spolupráci s DALL-E

Faktory, které vás přesvědčí o užívání cloudu

Jedná se o stále více využívané řešení, jehož rozšíření pramení zejména z postupujícího vývoje technologií a rovněž z rostoucí konkurence mezi poskytovateli cloudu, což má samozřejmě pozitivní dopady na spotřebitele, zejména v oblasti financí.

Mezi nesporné výhody cloudového řešení patří následující:

  1. Rychlost a pokrytí širokopásmového připojení

Nejen, že stále roste rychlost služby, také její schopnost pojímat data z různých lokací se zvyšuje. Svá data můžete do cloudu ukládat nejen z domova, kanceláře, školy aj., ale rovněž v případě, že se zrovna nacházíte na nejvyšší hoře světa – Mount Everestu. Nehrozí tedy riziko, že přijdete o nezapomenutelné zážitky z cest!

  1. Komfort

Jistě by vás nebavilo všude s sebou nosit externí zařízení (někdy to ale může dávat smysl), na které byste si uložili data mimo svou primární lokaci. Díky cloudu lze data nahrávat odkudkoli, jak již bylo výše zmíněno.

  1. Odolnost

Datová centra jsou navržena tak, aby chránila data před výpadky, přerušením služby, selháním hardwaru i před přírodními katastrofami.

  1. Sdílení a spolupráce

Řešení ocení především uživatelé, jež často pracují na společných projektech. Pomocí cloudu je jasně stanoveno, kdo má k datům přístup, a je rovněž možno posílat na soubory jiným uživatelům odkaz, jenž jim umožní data využívat dočasně či permanentně.

  1. Příjem dat

S rostoucím digitálním rozlišením se neustále zvětšuje velikost mediálních souborů, čímž rychle dochází k zaplnění úložiště a zpomalení přenosu dat. Některá cloudová řešení nabízí služby, které umožňují fyzický přesun dat přímo do cloudu.

Funguje to? 

Neexistuje nic jako dokonalá zálohovací strategie – to je potřeba mít neustále na paměti. Systém 3 - 2 - 1 je ale skvělým řešením jak pro osobní, tak i pro obchodní či pracovní použití. „Tento efektivní systém zálohování dokonce doporučuje od roku 2012 i vláda Spojených Států,“ uzavírá toto téma Aleš Wagner, spolumajitel společnosti DataHelp a specialista na záchranu dat. Více informací k doporučení zálohovací strategie 3 - 2 - 1 naleznete v této publikaci.

Strategie je vhodná zejména pro uživatele, jež se zabývají fotografováním (v minulosti jsme psali pro fotografy článek, jak zálohovat) či tvorbou videí, kteří disponují velkým množstvím dat. Nicméně, ačkoliv tento fakt dobře znají, realizovat zálohování v praxi je obtížnější. Přečtěte si ještě i názor Štěpána Mikeše, druhého spolumajitele společnosti DataHelp na otázku cloudu ve firemním prostředí.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies