Jak rootnout Android?

Jak a proč rootovat Android - DataHelp

Většina uživatelů telefonů s operačním systémem Android už alespoň jednou v životě zaslechla pojem „růt“, anglicky root. „Rootování“ nebo „rootnutí“ je stále velmi populární mezi pokročilejšími uživateli Androidu, avšak také stále častěji skloňované i mezi laiky.

Běžně lze na zmínění rootu narazit i v popisu aplikací uveřejněných v obchodě Google Play. Pokud jste tedy rootem prozatím nepolíbeni a zajímá vás, co to je a čemu to slouží, jsou níže uvedené odstavce určené vám.

Zakázané jablko oprávnění

To, že je konkrétní telefon rootnutý, je jen zjednodušené označení toho, že uživatelský účet má udělena nejvyšší oprávnění operačního systému. Běžné oprávnění udává uživateli možnost prohlížet, vytvářet, měnit a mazat data v telefonu. Avšak pouze ve vymezených souborech a adresářích. A stejně tak mají tato oprávnění i uživatelovy aplikace.

S hodně velkou nadsázkou by se dalo říct, že je to jako v restauraci, kde vám z kuchyně donesou jakékoliv jídlo, které si objednáte. Jakmile máte jídlo na svém stole, můžete si s ním dělat, co chcete. Nesmíte však nikdy do kuchyně. Nesmíte se podívat, z čeho a jak kuchař vaří. Nemáte k tomu oprávnění.

K čemu je oprávnění root užitečné

Na uvedeném příkladu s restaurací a kuchyní lze také srozumitelně vysvětlit, jaké možnosti skýtá nejvyšší oprávnění uživatele, tedy root. Najednou smíte vstoupit do kuchyně, a pokud víte jak, můžete pokrm vylepšit dle svých chutí. Jídlo vám pak může více chutnat, ale pokud nevíte přesně, co děláte, můžete vytvořit nepoživatelnou šlichtu, nebo dokonce něco nenávratně zničit.

Vraťme se tedy k našim Androidům. Jakmile se nám podaří získat pro svůj uživatelský účet nejvyšší oprávnění, můžeme v operačním systému vytvářet, měnit a mazat všechna data ve všech adresářích. Proč ale nemá uživatel přístup ihned po prvním spuštění telefonu?

Ve svěrací kazajce pro vlastní bezpečí

Protože výrobci mobilních telefonů dbají na bezpečí svých zákazníků (na tohle téma jsme nedávno psali o výrobcích telefonů z Číny). Tedy alespoň většina, neb jak jsme psali v jednom z našich článků, i mezi výrobci telefonů se výjimečně najdou ti, kteří uvedou na trh zavirovaný telefon. Ale zpět k tématu.

Stěžejním důvodem proč telefony od výroby nedávají uživateli oprávnění root je to, že pak nemohou toto oprávnění získat ani jeho aplikace. Nemůže se tedy stát, že kdejaká „apka“ si jednoduše a nepozorovaně začne dělat, co chce v naší Androidí „kuchyni“. Především nahlížet do osobních účtů, využívat placené služby či jiné neřesti. Dalším důvodem je to, aby ve své neodbornosti uživatel nedopatřením telefon nezničil.

Praktická využití rootu

Nyní se dostáváme k tomu, co je na rootu nejzajímavější a to je jeho využití. Pro začátek jsou zde možnosti některých stahovaných aplikací, které bez rootu mají omezenou funkčnost. Nejčastěji to bývají funkce pokročilého zálohování dat, změny systémových nastavení za účelem zvýšení výkonu či prodloužení výdrže baterie.

V neposlední řadě nové možnosti změny vzhledu celého uživatelského prostředí. Pokročilejší uživatelé potřebují root, aby mohli použít ještě mocnější nástroje, jimiž jsou alternativní Recovery. Pro jednoduchou představu je to prostředí, které běží mimo uživatelské prostředí Android. Uživatel se do něj musí přepnout ihned po zapnutí telefonu, ještě před tím, než najede samotný systém Android.

Zde pak může všechno v telefonu smazat nebo naopak vytvořit kompletní zálohu celého systému včetně všech dat. Výsledná záloha neboli obraz, může mít později cenu zlata, dojde-li nějaké nepříjemné situaci. Může také provádět flash instalace od binárních souborů či malých aplikací až „flashnutí“ ROM a úplně jiné verze operačního systému. K využití alternativní Recovery je však zapotřebí ještě odemknutí Bootloaderu, což by však vyžadovalo samostatný článek.

Nebezpečí rootu

Rizika spojená s oprávněním root jsou nasnadě. Špatný zásah do těch nesprávných souborů mohou vést k „Bricknutí“ telefonu, tedy ve volném překladu k vytvoření drahého těžítka. Někdy se může jednat o poškození vratné, v případě, že telefon spustí alespoň Recovery, nebo i bez zjevných známek života stále komunikuje alespoň skrz USB. Bohužel někdy se může jednat i o nevratnou „totálku“.

I když si uživatel sám telefon nepoškodí, může se stát terčem podvodných aplikací. Ty by mohly využít rootu ve svůj prospěch a nenápadně získat přístup k citlivým údajům uživatele. V neposlední řadě s rootem automaticky telefon ztrácí záruku výrobce.

Kdy je root ku prospěchu a kdy je na škodu

Každý by měl zvážit před rootováním svého telefonu především tyto základní otázky: „je pro mě root přínosem, nebo jen rizikem bez užitku?“ V zásadě lze říci, že telefony, které ještě jsou v záruce a všechny své funkce plní bez ztráty kytičky, root prostě nepotřebují. Root nabízí nové možnosti buď tam, kde výrobce šetřil na vývoji a optimalizaci své vlastní verze Androidu anebo tam, kde již zavřel dveře softwarové podpoře a aktualizacím. Právě zde je root nepostradatelný díky komunitě nadšených vývojářů, kteří se snaží potenciál různých telefonů využívat naplno díky kompilaci nových ROM založených na nových anebo vylepšených verzích Androidu. Rovněž je root určen pro nadšence, kteří záruka, ne záruka chtějí využívat pokročilých možností, které root přináší.

Jak provést root Androidu

Nyní se dostáváme k tomu, jak vlastně takový root operačního systému Android provést. Potíž je v tom, že jediný univerzální návod neexistuje, neboť každý výrobce, ba dokonce i různé modely od jednoho výrobce mají postup specifický. V obecné rovině však lze popsat asi takto.

V zásadě existují dvě cesty jak dosáhnout oprávnění root. Tou první a snazší je použití některé z aplikací, které všechny práce odedřou za nás. Nejznámějšími aplikacemi s nejširším portfoliem podporovaných zařízení jsou například KingoRoot, BaiduRoot, One Click Root, Towelroot. Některé z nich vyžadují připojení kabelem k PC s nainstalovanou aplikací, jiné fungují samostatně v telefonu s využitím cloudu. Jediné co uživatel musí udělat, je ověření, která aplikace podporuje právě jeho telefon s konkrétní verzí systému Androidu.

Druhou cestou je poněkud zdlouhavější postup vyžadující připojení telefonu k PC a ruční zadávání příkazů v příkazovém řádku. Tento postup sice nese vyšší riziko způsobené lidskou chybou, avšak má dobré výsledky. V rámci Androidí komunity, například na známém fóru XDA, je třeba najít návod na konkrétní telefon a krok po kroku jej následovat až do zdárného konce. Nezbytné je nevynechat žádný detail a číst postup až do konce.

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies