Odblokovat mobil je hračka, když teda znáte správnou vteřinu

Mikroskop a zákl. deska

Na první pohled, to vypadá jako opravdu výjimečně špatný start dne, ale v dnešní době je takovýto postup „umrtvení“ mobilního přístroje docela běžnou záležitostí. „Často nám teď do prodejny chodí zákazníci s tím, že se jim zacyklil či zablokoval telefon a nemůže se načíst a jestli bychom si s tím uměli poradit“, vysvětluje Aleš Wagner, majitel společnosti DataHelp. 

Co je firmware a jak dochází k blokaci?

Každý dnešní mobilní telefon má svůj tzv. hlavní firmware, což je vlastně označení pro operační systém celého přístroje. „Ale abychom byli maximálně přesní, tak musíme zmínit i to, že mobily mají firmware více než na jedné konkrétní úrovni jako je právě příkladem hl. operační systém. Na těch dalších úrovních to je firmware pro Wi-Fi nebo pro vůbec komunikaci s telefonní sítí“, rozvádí více do detailů Aleš Wagner. Ale právě firmware, který je spjat s daným operačním systémem telefonu, tak ten je právě příčinou zablokování přístroje.

Vše začíná takto. Mobilní přístroj vždy uživatele čas od času svého majitele upozorní, neboli notifikuje, že je možné aktualizovat firmware, což je dobré pro zvýšení stability funkčnosti. A pak je samozřejmě už jen na uživateli, zda povolí aktualizace, nebo ne (samozřejmě ještě existuje varianta, že si uživatel najde sám špatný firmware, kterým se následně snaží aktualizovat svůj mobil, ale tato varianta není tak častá). 

A pak jsou i mobilní přístroje, které prostě „nemají potřebu uživatele o všem informovat“ a aktualizace firmwaru probíhá kolikrát bez jeho vědomí. „A to byl přesně známý případ v minulém roce v prosinci, na který doplatili uživatelé telefonů značky Xiaomi, kteří si nezakázali v nastavení telefonu vypnutí automatické aktualizace firmwaru. Chyba byla způsobena v kódu u českého jazyka ze strany výrobce.“ doplňuje majitel společnosti DataHelp.

Samsung zezadu

V momentě, když se aktualizace mobilu najednou nemůže podařit, tak se mobil vnitřně zablokuje, anebo dojde k jeho zacyklení. „To zacyklení vzniká tak, že procesor v telefonu se neustále snaží dokončit aktualizaci, která se mu ale z nějakého důvodu nedaří. Takže se spouští ten kolovrátek. A v takovým momentě mobil vypnete jen vytažením baterky“, přibližuje specialista na záchranu dat, Aleš Wagner. 

A jak vrátit zpět mobil na svět „živý a zdravý“?  

Specialista se nejdříve musí dostat k „vnitřnostem“ telefonu. Takže je nutné telefon rozebrat a připravit se na práci s jeho základní deskou. „To vypadá jako práce na pár minut, ale ono samotné rozlepení telefonu probíhá tak, že nejdříve musíme sundat měděné pásky, kdy samozřejmě šroubky jsou až vtipně pod nimi“ usmívá se Aleš Wagner. 

Zákl. deska telefonu I.

Když je deska připravena a mobil řádně rozlepen, tak si specialista vše odnáší do speciálně upravené laboratoře, kde přibere na pomoc mikroskop. „Náš technik musí potom najít na desce 2 ultra malé body, které musí ručně propojit, aby pak mohl telefon úspěšně resetovat do továrního nastavení. Ten resetovací proces potom musí technik provést ve vhodném časovém okamžiku, což je takový malý adrenalin na závěr“, dále pokračuje Aleš Wagner.

Detail na mikroskopu

A nyní nastává už finální krok k zprovoznění mobilního přístroje – dohledání za pomocí internetu příslušného firmwaru, který potom technik ručně nahraje. A jaká je cenová hladina? „Cenově celá tato operace zmrtvýchvstání mobilu vychází od 2 do 8 tisíc korun. Ono hodně záleží na konkrétní modelové náročnosti“, vysvětluje Aleš Wagner, specialista na záchranu dat.

Může si člověk sám pomoci při zablokování mobilu při aktualizace firmwaru, nebo je lepší radši vyhledat odbornou pomoc? „Tak člověk si samozřejmě může přečíst nějaký obecný chytrý článek či se podívat na YouTube, aby se pokusil svépomocí vzkřísit telefon, ale otázkou je, jestli se mu opravdu stoprocentně podaří převést do úspěšné praxe i v jeho případě. A dokonce musím říci, že mezi naše zákazníky na odblokování mobilu patří i lidé, kteří si nejdříve pokusili pomoci sami podle nějakého návodu“, uzavírá téma zprovoznění a odblokace telefonu, majitel společnosti Data Help.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies