Koupit hybridní SSHD, nebo „jen“ SSD disk?

bigstock--137612624

Co je to SSD?

SSD znamená solid-state drive, tady disk bez pohyblivých částí, jenž je nutno připravit pro práci. Můžeme tedy říct, že se jedná o větší a výkonnější USB disk. Vaše soubory jsou zapsány na paměťové čipy místo na otočné magnetické plotny, jako je to v případě HDD (mrkněte taky na náš detailnější popis, jak funguje HDD).

  • Zmínili jsme USB disk, víte, jak z něho zbytečně neztratit data?

Co je to SSHD?

SSHD znamená solid-state hybrid drive. Jedná se o tradiční pevný disk (HDD) obohacený o paměť SSD disku (přibližně 8 GB z celkové kapacity). Ve vašem počítači ho uvidíte jako jeden disk a kontrolní čip bude rozhodovat, zda data zapíše na HDD část, nebo SSD část. Některé značky SSHD disků rozpoznají, které programy využíváte nejčastěji, a budou se snažit soubory z nich zapisovat na SSD část pro rychlejší práci s nimi. Co se týče výkonu samotných programů a souborů zapsaných na SSD části, zde výkon stále kolísá za SSD, ale je lepší než u HDD.

Kdy si pořídit jaký?

Pro získání odpovědi na tuto otázku je potřeba si určit, zda disk budete kupovat do svého prostorem omezeného notebooku nebo do stolního PC.

Kdy si pořídit SSD?

SSD disk je ideální pro operační systém a uplatnění najde všude tam, kde je potřeba získat rychlý přístup k datům. Doporučuje se především pro náročné uživatele, kteří na PC pracují každý den, případně pro ty, kteří používají náročné aplikace (např. aplikace na střih videí aj.) Preferujete-li tedy výkon před kapacitou, řešení v podobě SSD disku je tím pravým. Vzhledem k tomu, že není příliš náchylný k mechanickému poškození, hodí se také v případech, kdy disk plánujete často přenášet.

Kdy si pořídit SSHD?

Nechcete-li dělat přílišné ústupky a potřebujete získat jak rychlý přístup k datům, tak i vyšší kapacitu pro své dokumenty, hudbu či fotografie, poohlédněte se po SSHD disku. Doporučuje se zejména tam, kde není možné osadit více disků či SSD s vyšší kapacitou. Mimo jiné potěší i jedince s omezeným rozpočtem.

Pro notebook

Pokud plánujete pracovat na notebooku, který má často místo pouze na jeden disk, pak se musíte rozhodnout mezi výkonem a kapacitou. Pokud preferujete výkon (rychlé načtení operačního systému, přesun dat apod.), pak je SSD jasnou volbou. Pro co největší objem dat na jednom disku potom SSHD. Jestli cena je vaším rozhodujícím faktorem, držte se klasického HDD disku.

Pokud svůj notebook budete často přenášet, neměli byste zapomenout na riziko pádu, ke kterému jsou náchylné jak HDD, tak SSHD. Jedním z faktorů může být také celková konfigurace notebooku/PC.

Jestliže se jedná o starší nebo slabší kousek, který má jen málo paměti RAM (např. méně než 4 GB), lze zabít dvě mouchy jednou ranou. Pokud nahradíte HDD novým SSD, lze v systému nastavit funkci PageFile, neboli virtuální paměť RAM vyčleněnou na disku. Operační systém pak toto vyčleněné místo používá jako RAM. Toto však považujeme za nouzové řešení, protože tím výrazně trpí životnost SSD disku, jak jsme ostatně uvedli v našem dalším článku.

Ve volbě disků často hlavní roli hraje právě cena. Stejnou kapacitu SSD můžete v HDD podobě koupit až za šestinu ceny. Pozor je nutné si dát také na velikost disku, jelikož se SSHD jednotlivých značek liší a vámi pořízený by se nemusel vejít do vašeho notebooku.

Pro stolní PC

V otázce stolního PC prostor, velikost a počet disků nehrají příliš důležitou roli. Pokud budete chtít, můžete zabudovat i několik disků dle vaší libosti. V tomto případě tedy není důvod pro investování do SSHD disku. Mnoho nejnovějších PC mají v sobě jak SSD, tak HDD, kdy operační systém je umístěn na kapacitně menším SSD disku (pro rychlejší spuštění) vedle dalších programů, kdežto HDD nabízí mnohonásobně vyšší kapacitu pro dokumenty, hudbu a fotografie.

Jak fungují?

SSD disk

SSD disk je typem úložného zařízení, které představuje alternativu ke klasickým pevným diskům. Zařízení je založeno na soustavě energeticky nezávislých flash pamětí osazených na destičce tištěného spoje. Stejně jako u flash disků, i zde se data ukládají do paměťových čipů. Jedná se tedy čistě o elektronické ukládání dat, ke kterému nejsou potřebné pohyblivé mechanické části.

SSHD disk

SSHD disk kombinuje vlastnosti obou světů, tedy jak SSD pyšnící se svou rychlostí, tak HDD poskytující vyšší kapacitu. SSHD disk disponuje zabudovaným řadičem paměti a sám rozděluje a zapisuje data dle četnosti jejich užívání. Rychlost prvního bootu po instalaci systému je poměrně pomalá, avšak po několika nabootováních je již disk schopen rozpoznat často používané systémové soubory, které přesune na SSD část, díky čemuž dojde ke zrychlení naběhnutí systému.

Srovnání disků

Výhody a nevýhody jednotlivých disků

Při pořízení SSHD, SSD nebo HDD je vhodné také vycházet z dalších výhod a nevýhod jednotlivých disků. Díky absenci pohyblivých částí u SSD tyto disky vykazují menší spotřebu a nevydávají hluk a jsou odolné vůči otřesům, což může být pro některé rozhodujícím faktorem.

Naproti tomu nevýhodou je omezená životnost maximálním počtem zápisů do stejného místa (výrazně nižší než u HDD). Omezená životnost se týká všech flash pamětí, nevyjímaje ani tu část hybridního disku, která souží ke zrychlení celého SSHD. Z principu je navržena k tomu, aby byla neustále zaplněna nejčastěji používanými soubory a přepisována, což jí na životnosti nepřidá. Nelze tedy říct, že jedna volba je jasně lepší než druhá. V tomto případě záleží na preferencích samotného uživatele.

Rychlost

Rychlost jednotlivých disků ve specializovaném softwaru dosahuje pořadí výše cen. Nejrychlejší přenos dat a spuštění systému Windows vyhrává SSD, kousek za ním je SSHD. HDD disk v rychlosti pokulhává a je za ostatními značně pozadu.

Poměr cena/výkon

V době, kdy hybridní disky ještě nebyly v prodeji, by současný stav cen hovořil ve prospěch SSD. Za dvojnásobnou cenu přinášejí totiž mnohonásobný nárůst výkonu. SSHD však zamíchaly kartami, neboť za cenu vyšší jen v řádu 10 % nabízí dvakrát vyšší výkon než klasický HDD. Svým výkonem sice nejsou ani zdaleka na úrovni SSD, zato poměrem cena/výkon se deklasovaly HDD.

Spolehlivost

Spolehlivost HDD disků lze určit poněkud obtížněji. Záleží na značce a řadě disků. Má se však za to, že nejméně spolehlivé jsou disky od značky Seagate, nejvíce Hitachi (HGST) a někde uprostřed je značka Western Digital.

U SSD je žebříček spolehlivosti značek ještě složitější. Značka konečného produktu je sestavena z NAND pamětí od jednoho výrobce a řídícího čipu od výrobce druhého. Na trhu je tedy velké množství kombinací, jejichž srovnání by bylo na samostatný článek. S investováním do disku je to trochu jako se sázkou do loterie, proto doporučujeme vždy zálohovat.

 

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies