Jste si jistí, že vaše soubory nepůjdou znovu na disku obnovit?

bigstock-Computer-Harddisk-Drive-88053608

Lidé se často nevědomky ženou do velkých problémů, protože neumí uložená data z pevného disku nenávratně smazat. „A v momentě, když se k jejich disku dostane někdo cizí, který budě alespoň trochu zběhlý, tak si smazaná data obnoví tzv. lusknutím prstu“, říká Aleš Wagner, majitel společnosti DataHelp.

Zrovna nedávno tuto smutno realitu krásně vystihla nedávno zveřejněná studie bezpečností společnosti Blancco Group. „ Přes eBay a internetový bazar Craiglist nakoupili asi na 200 disků, aby zjistili, kolik osobních dat z nich půjde zpětně obnovit“, pokračuje Aleš Wagner. Výsledky studie jsou velmi překvapivé:

  • Ze 78 % disků se podařilo bez problémů obnovit původní data
  • Celkem v 68 % případech se jednalo o soukromé informace (fotografie, životopisy či finanční data)
  • U 36 % SSD nebo HDD uživatelé odstranili soubory začátečnickým způsobem pomocí tlačítka Delete, případně je přesunuli myší do koše.

Myslíme si, že formátování disku je pro smazání dostatečné! Není!

Bohužel formátování disku nemá s odstraněním dat nic společného, soubory na disku zůstávají. „Pouze jsou skryty očím uživatele. Abyste měli 100% jistotu, že vaše data budou bezpečně smazána, tak je třeba použít některý ze speciálních programů jako je např. Eraser, které fungují zcela odlišně“, uzavírá celou záležitost Aleš Wagner.

Místo obyčejného odebrání souborů ze zařízení bude celý obsah disku zaplněn náhodnými daty. Kompletní přepsání úložného zařízení sice není otázkou několika minut, ale za to máte jistotu, že se k vašim soukromým informacím v budoucnosti nedostane někdo jiný, komu se pevný disk či SSD dostane do ruky.

Blogujeme také na téma:

  • Zajímá vás, jaké bylo nedávné školení v Polsku u společnosti RuSolut, které bylo předně o reverzním inženýrství? Přečtěte si o tom zde.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group