Jaký externí disk? 5 užitečných rad pro výběr

bigstock--154664969

Výběr externího disku se může zdát na první pohled jednoduchý. Přeci jen potřebujete pouze nějaké místo navíc, nic náročného. Při pohlédnutí do nabídky prodejců se však ceny pohybují od pár stovek až po několik tisíc. Kladete-li si otázku, kdo se v tom má vyznat, pak jste tu správně.

S těmito několika tipy si nabídku snadno vyfiltrujete, abyste věděli naprosto přesně, který externí disk je určen přesně pro vaše potřeby. K tomu je ovšem vhodné nejprve znát důvody, které vás vedou k pořízení pevného disku.

#1 - Jaký typ externího disku?

Hned z oleje je zapotřebí rozdělit externí disky do dvou kategorií. Nenechte se zaleknout názvy, skrývá se za nimi velice jednoduché opodstatnění. Jako první přichází na řadu odvěký souboj HDD vs. SSD (psali jsme - SSHD vs. SSD).

Takzvané HDD se svými daty pracují mechanicky – uvnitř se nacházejí záznamové plotny, ze kterých čte hlavice potřebná data – podobně jako gramofon, dalo by se říci. Oproti tomu SSD svým principem připomínají flashdisky, které mnoho lidí nosí neustále s sebou.

Rozdíly obou typů jsou jak z hlediska rychlosti, kapacity, bezpečnosti a přenosnosti, tak zejména v ceně. Zatímco HDD pořídíte za poměrně symbolickou cenu, SSD ke své výrazně dražší cenovce má naopak dobré důvody.

#2 - Který externí disk je rychlejší?

Během používání externího disku je jedním z nejpatrnějších faktorů jeho rychlost. V souboji mezi HDD a SSD je jasným vítězem SSD, které je schopné se soubory pracovat až desetkrát rychleji. Při výběru každého z typů je potřeba dbát na dvě různé hodnoty.

Jelikož HDD ke svým souborům přistupuje skrze záznamové plotny, je jeho rychlost definována počtem otáček za minutu, které se mohou pohybovat mezi hodnotami 5 až 10 tisíc, popřípadě i více. Vyšší počet otáček přirozeně souvisí s větší rychlostí.

Oproti tomu SSD mají k těmto souborům takřka okamžitý přístup, přičemž se rychlosti čtení i zápisu určují daleko přesněji v rámci MB/s, kdy opět platí přímá úměra. I natolik velké soubory (jako například filmy) je možné ukládat a přetahovat v rámci pár vteřin – nikoliv minut jako tomu je v případě HDD.

K čemu slouží funkce TRIM?

Většina výrobců doplňuje firmware pro externí pevné disky o funkci TRIM, která funguje jako takový prostředník komunikace mezi řadičem zařízení a operačním systémem. Tento příkaz podává informaci o skutečně volných buňkách na disku ještě před zápisem dat, což výrazně napomáhá ke zrychlení výkonu.

Funkce TRIM má bohužel i jednu stinnou stránku. Pokud uživatel z externího disku smaže jakékoliv soubory při aktivované funkci TRIM, už je nebude moci nikdy obnovit. Při tomto procesu totiž dochází k trvalému smazání dat, kdy je řadič disku informován, že datové bloky už neobsahují platná data.

#3 – Který typ nabízí větší kapacitu?

bigstock--133922915

Odpověď je kupodivu jednoduchá – HDD. Přestože jsou jinak SSD dominantní téměř ve všech ohledech, svojí kapacitou svého nepřítele stále nedohnaly. 

I ta nejlevnější SSD jsou dražší, než pětkrát objemnější HDD. Pokud si tedy potrpíte především na množství souborů, které můžete na svůj disk uložit, aniž byste si lámali hlavu s rychlostí, pak je zpravidla lepší sáhnout po HDD.

Hledáte-li kompromis, tedy vysokorychlostní SSD s velkou kapacitou, připravte si peněženku. V opačném případě je nutné se rozhodnout mezi ukládáním většího množství dat nebo mnohonásobně rychlejšího přístupu k nim.  

#4 – Který typ externího disku je bezpečnější?

K zodpovězení otázky si stačí představit obě zmíněné technologie. Jelikož HDD se svými daty pracuje mechanicky, za pomoci zmíněných záznamových ploten, je pochopitelné, že tato technologie daleko více inklinuje k poškození.

Zatímco SSD přežije i tvrdší pád, s HDD je nutné manipulovat velmi opatrně. Přenášení v tašce či kabelce je nejrychlejší cesta, jak jej poslat do hrobu. Pokud tedy plánujete svůj externí disk často přenášet, mějte na paměti tato rizika, která levnější HDD přinášejí.

Pokud naopak budete využívat externí disk převážně v domácnosti mezi několika počítači, postačí s přehledem obyčejný HDD, který své výhody nabízí v jiných směrech (viz předchozí body).

Z hlediska bezpečnosti je vhodné mít na paměti i faktory jako hmotnost či rozměry. Některé modely dokonce nabízejí zvýšenou odolnost, nárazuvzdornost či vodotěsnost. Opět je potřeba se zamyslet nad tím, jakými podmínkami externí disk ve vašich rukou projde.

#5 – Software a vybavenost externích disků

Jako poslední je potřeba dbát už jen na drobnosti. Některé externí disky oplývají dodatečným softwarem. Může se jednat o úsporná řešení, kdy šetří spotřebu energie; popřípadě nástroje pro zálohování dat; nebo například podpůrné technologie, které uživatele upozorňují, když je s diskem něco v nepořádku.

Užitečné může být také rozhraní USB 3.0 (popřípadě Thunderbolt), které výrazně napomůže v přenosové rychlosti – tedy pokud externí disk připojíte k novějšímu počítači, který si s tímto rozhraním poradí. Není potřeba se ale bát, že by si modernější disk nerozuměl se staršími stroji.

Výrobci externích disků se v těchto dodatcích neustále předhánějí. Je vhodné se tedy ohlédnout i na tyto parametry, které mohou být pro někoho důležitým faktorem.

Jak chránit data na disku?

Data na externích paměťových zařízeních jsou při běžném používání teoreticky v naprostém bezpečí. Uživatelé by si nicméně měli dávat velký pozor na několik zásadních situací, kvůli kterým mohou o svá data nevědomky přijít. Jedním z nejčastějších problémů je předčasné odpojování zařízení. Než přenosný disk odpojíte od počítače nebo notebooku, vždy se raději přesvědčte, že byl již ukončen přenos dat.

Jinými slovy počkejte, než se na disk uloží všechna data, s nimiž jste pracovali. Nejjednodušší způsob odpojení zařízení ve správnou chvíli provedete přes funkci operačního systému pro bezpečné odpojení zařízení (v OS Windows je ukryta pod ikonou „Bezpečně odebrat hardware“ na hlavním panelu).

Další riziko ztráty dat hrozí, když externí disk po připojení k zařízení zobrazuje zprávu, že pro další používání disku je vyžadováno formátování. Disk se tak začne chovat, když byl při předchozím používání přerušen proces přenosu dat, například z důvodu předčasného odpojení disku od počítače nebo výpadku elektrického proudu. Jestliže víte, že máte na externím HDD uloženy soubory, v žádném případě formátování neprovádějte, jinak o ně přijdete. Tuto práci přenechejte počítačovým odborníkům.

Odborníci si poradí se záchranou dat z jakéhokoliv modelu externího HDD. Mezi nejfrekventovanější výrobce externích disků patří Western Digital a Seagate, v menší míře uživatelé volí značky Toshiba, Samsung a Hitachi.

Cena záchrany dat

Pohybuje se v závislosti na druhu závady – může se jednat o poškozenou vnější elektroniku, vadné čtecí hlavy či chybu operačního systému. Technici na disku provedou důkladnou diagnostiku, aby poznali příčinu obtíží, a data zachrání.

Kromě klasického fyzického poškození, kdy dojde ke znehodnocení konektoru mechanickým zaviněním (ohnutí nebo ulomení portu), mohou na externí disk negativně působit také vnější vlivy. Přenosná zařízení nemají ráda extrémně vysoké nebo nízké teploty. Nepropadejte panice, i disk, který nedopatřením spadne do rozpáleného ohniště či zamrzne v rybníku, je možné zachránit.

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies