Jak zjistit aktuální stav vašeho HDD?

Obrázek HDD

Co je to S.M.A.R.T.?

Co je to S.M.A.R.T.? SMART je zkratkou anglického výrazu "Self Monitoring And Reporting Technology", tedy technologie, monitorující a posuzující stav disku. Jedná se o důležitý prvek prevence selhání. SMART dokáže na základě získaných údajů předpovídat případná selhání disku, a umožní vám data včas zálohovat nebo provést jiná opatření. SMART (jako firmware) je naštěstí součástí drtivé většiny v současné době vyráběných disků.

Kontrolované položky a jak interpretovat výsledky testů 

Pokud SMART stav hlásí FAIL, je potřeba v první řadě pečlivě zálohovat veškerá data. FAIL stav je předzvěstí možných problémů. 

Výsledky testů zobrazí řadu údajů, v nichž není pro laika lehké číst, pojďme si to tedy přeložit:

  • Informace s označením "Value" ukazuje aktuální výslednou hodnotu,
  • "Worst" nejhorší výslednou hodnotu.
  • Pod položkou "Warn" se skrývá hodnota, při jejímž dosažení nebo překročení není vhodné disk dále používat.
  • "Raw" značí aktuální či kumulovanou hodnotu sledovaného parametru.

Mezi další důležité položky v tabulce s výsledky patří například Raw Read Error Rate (počet chybných čtení dat z plotny), Power On Hours Count (počet odpracovaných provozních hodin), Seek Error Rate (počet chybných seeků – přemísťování hlavy nad stopu plotny disku) nebo Calibration Retry Count, tedy počet opakovaných pokusů o rekalibraci. Posledně jmenovaná položka by měla mít nulovou hodnotu, stejně jako Reallocated Event count a Current Pending Sector.

Vhodné programy pro diagnostiku disku

Stav vašeho pevného disku můžete kontrolovat s pomocí nejrůznějších užitečných programů. Podrobná diagnostika HDD vám dokáže odhalit mnoho aspektů – aktuální stav disku, životnost, výkon, vadné sektory, chyby,… Některé programy mohou pevný disk dokonce monitorovat, tedy nepřetržitě sledovat jeho aktivity.

Mezi klasické programy na diagnostiku pevných disků se dnes řadí například utility HD Tune, CrystalDiskInfo a Speedfan, dobrou službu vám prokáže i Hard Drive Inspector.

Utility pro SMART kontrolu disků nabízejí i jednotliví výrobci - příslušný program vydala třeba společnost Western Digital, Hitachi a Seagate.

Došlo k nejhoršímu - co dělat a nedělat?

Důležitou položkou záchrany disku a dat je prevence, jejíž součástí je pečlivá volba disku. Jak ale postupovat, pokud už k nějakému neštěstí došlo? 

Nejjistější cestou je odnést disk k odborníkům, kteří profesionálně provedou záchranu dat a další potřebné kroky. Mezi hlavní příčiny poškození patří nedostatečné zajištění provozních podmínek, viry, výrobní vady, vadné sektory a nejrůznější mechanická poškození.

Žádná z uvedených příčin není problémem, se kterým by si odborníci ve specializovaném servisu nedokázali poradit. Dostala se vám do počítače voda? I v tomto případě existují způsoby, jak zachránit data.

V žádném případě nezkoušejte vadný disk amatérsky opravit doma a stoprocentně se vyhněte "zaručeným" radám, zahrnujícím dvacetiminutový pobyt disku v mrazáku apod.

Jak prodloužit životnost disku

Jak jsme již výše zmínili, řadě komplikací lze bez problémů předcházet. Vaše data jsou cennou záležitostí, které stojí za to obětovat trochu času, peněz i námahy. 

Jednou z klíčových položek je teplota, která by u disku neměla přesáhnout hodnotu 40°C. Pozornost věnujte i umístění disku nebo jeho fyzické ochraně. Způsobů, jak prodloužit životnost disku, není mnoho, a vyplatí se jimi řídit.

Pravidelné zálohování je klíč k úspěchu

Nezapomeňte, že pouze pravidelná kontrola a diagnostika HDD vám dokáže včas odhalit i skryté poškození pevného disku, a tím předejít ztrátě dat. Pevné disky je však vhodné z preventivních důvodů pečlivě zálohovat, neboť nikdy nevíte, co se může přihodit.

Veškeré soubory uložené na jiném paměťovém či cloudovém úložišti (fotografie, dokumenty, videa atd.) můžete v případě potřeby snadno obnovit zpět. Ať už dojde k náhodnému znehodnocení zařízení nebo nezdařenému pokusu o opravy hard-disku, obnova dat ze zálohy vám ušetří nejen drahocenný čas, ale i peníze.

 

Rubrika: Zálohovaní dat, prevence

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group