Jak vybrat pevný disk do NAS serveru?

Mladá slečna vybírající si HDD disky od společností Seagate a Western Digital

NAS servery se stávají čím dál populárnější formou úložiště dat, která pak můžete libovolně ukládat, stejně jako k nim snadno a rychle přistupovat kdykoliv a odkudkoliv. NAS servery si získávají oblibu nejen ve větších i menších firmách, ale i v nejedné domácnosti.

Co je NAS?

Pod zkratkou NAS (Network Attached Storage) se ukrývá datové úložiště, které je připojené k domácí nebo kancelářské síti přes LAN. Do tohoto inteligentního úložného zařízení můžete ukládat libovolná data (například dokumenty, fotografie, videa, hudbu) a sdílet je s různými uživateli po celém světě. K serveru NAS můžete přistupovat jak přes webový prohlížeč, tak přes speciální aplikaci v chytrém mobilním telefonu nebo tabletu. NAS tvoří jeden nebo více pevných disků, které tvoří větší datové struktury nebo RAID pole.

Co je RAID?

Označení RAID (Redundant Array of Independent Disks) představuje pole jednotlivých pevných disků uspořádaných takovým způsobem, aby se prokládáním a ukládáním dat dosáhlo redundantních dat na fyzicky jiném disku.

  • RAID polí existuje hned několik druhů. Jaké to jsou, se dozvíte v našem dalším článku!

Jaká jsou pravidla pro výběr disku?

Vybíráte-li pevný disk do NAS serveru, je jedním z hlavních pravidel znát všechny informace o serveru. Jedině tím předejte případnému nevhodnému výběru, zapříčiněnému nekompatibilitou. Základním pravidlem je, že jedině stoprocentně kompatibilní disk vám zaručí perfektní fungování.

Seznamy podporovaných a kompatibilních zařízení většinou naleznete přímo na stránkách výrobce. Obecně by se dalo říci, že pokud sáhnete po proslulých a ověřených značkách typu Western Digital (řada RED) nebo Seagate, nedá se téměř nic zkazit.

Kapacita úložiště

Dalším důležitým kritériem výběru je kapacita úložiště, přičemž je opět potřeba zohlednit faktory, jako je účel používání vašeho NAS serveru. Větší NAS server pro firemní účely má zcela jiné požadavky, než jeho domácí verze.

Pečlivě zvažte, zda je nasazení NAS serveru zrovna ve vašem podniku natolik velké, aby bylo nutné zakoupení skutečně velkokapacitních pevných disků. Větší výrobci produkují speciální série velkokapacitních disků pro business použití.

Zapomeňte na 500GB disky, které jsou dnes již běžným vybavením kdejaké domácnosti. Na výběr máte i z disků o velikosti od 1TB až do 10 TB a více. Důležité je zjistit, zda váš NAS server podporuje disky o vámi zvolené kapacitě.

Účel NAS serveru

Při výběru disku je velice důležité zohlednit i účel použití vašeho NAS serveru. Pokud je server spíše "pasivní" a využíváte ho hlavně k zálohování či dlouhodobému ukládání dat, nebojte se sáhnout po pomalejším disku s nízkou spotřebou a tichým chodem.

Streamujete z NAS serveru multimediální soubory - například filmy o vysoké kvalitě do vaší chytré televize? Pak je potřeba zvolit takový disk, který si s úlohami tohoto typu poradí, tedy rychlejší a s označením 24/7, tedy optimalizovaný pro nonstop provoz.

Výdrž disku

Jak je to s výdrží pevných disků? Ta závisí nejen na výrobci, ale i na značce NAS serveru a v neposlední řadě na účelu jeho používání. Existují statistiky, sledující hodnotu s názvem AFR, tedy míru chybovosti.

V průměru 80% disků bývá funkčních i po pěti letech provozu. Podle průzkumu jednoho z českých technologických serverů (Živě.cz) si překvapivě dobře vedou kromě Western Digital i disky značky Hitachi.

Značka disku

Která značka pevného disku pro váš NAS server bude skutečnou sázkou na jistotu? Mějte na paměti, že vždy je potřeba vybírat z disků, které váš NAS server podporuje - seznam podporovaných disků naleznete na stránkách výrobce. Obecně patří mezi nejoblíbenější a nejlépe hodnocené značky WD (Western Digital) a Seagate.

Seagate

NAS HDD společnosti Seagate nabízí disky řady Enterprise, lišící se od sebe rychlostí, velikostí cache a pochopitelně i kapacitou.

Western Digital

Sáhnete-li po značce Western Digital, můžete se rozhodnout mezi početnější řadou RED nebo Gold. Druhá jmenovaná řada se kromě nastavení pro nonstop provoz vyznačuje širokým výběrem kapacitních variant (do 10TB), konfigurací pro vysoké zatížení a zároveň nižší spotřebou energie.

Za klasiku mezi HDD pro NAS se ale považuje řada RED od WD, kde najdete i verzi Mobile. Někteří výrobci nabízejí k diskům i redukční rámečky pro případ, že by vámi zvolené HDD neodpovídalo formátu disku (z 2,5" na 3,5").

Kompatibilita

Před nákupem konkrétního modelu NAS se vyplatí ověřit, zda si bude rozumět s pevnými disky, které do něj chcete umístit. Každý výrobce by měl mít na svých internetových stránkách zveřejněný seznam kompatibility (compatibility list), díky němuž můžete snadno zkontrolovat, jaká zařízení HDD nebo SSD jsou s NAS kompatibilní.

Nastavení NAS serveru 

Pokud svůj NAS server nastavujete poprvé, neváhejte se obrátit na odborníky, kteří vám profesionálně poradí jak se samotným nastavením na základě vašich požadavků, tak i se správným výběrem všech potřebných komponent.

 

Rubrika: Technologie

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies