Obnovte si ztracené soubory svépomocí. Ale pozor, má to svá rizika

bigstock-Full-red-recycle-bin-folder-ic-119902505

Těch způsobů je hned několik, ale ne všechny jsou 100 % spolehlivé a zcela bezpečné. Ale i tak je dobré vědět, jaké že to způsoby mohou být.

Je soubor opravdu smazaný?

Pokud si nejste jisti, zda jste soubor opravdu trvale smazali, nejprve projděte svůj počítač. U systému Windows to znamená otevřít Koš a prohledat ho. K prohledání Koše můžete využít vyhledávací pole v pravém horním rohu okna, případně můžete kliknout pravým tlačítkem a srovnat soubory podle data, díky čemuž uvidíte soubory či složky, které jste smazali naposledy.

Je potřeba si ale uvědomit, že programy jako CCleaner při svém spuštění vyprázdní Koš. Pokud tedy máte obdobný program spuštěný na pozadí, de facto si tím nikterak nepomůžete a obnovu souboru bude lepší radši stejně přenechat kvalifikovaným odborníkům,“ radí Aleš Wagner, specialista na záchranu a obnovu dat. 

Zkontrolujte své zálohy

Pravidelné zálohování by mělo být běžnou součástí vaší rutiny. Ušetříte si tím spoustu času a starostí při případném nechtěném smazání souboru. Systém Windows má vlastní zálohovací nástroje (podívejte se pro více info např. sem na otázku číslo 20), proto je zálohování většinou jen otázkou několika kliknutí.

Apple

A jak je tomu u Macu? Pokud je poslední věcí, kterou jste provedli, pouhé smazání souborů, klikněte ve Finderu v panelu nabídek v horní části obrazovky na Úpravy -> Odvolat akci. Soubor se vrátí do jeho původního umístění. Můžete také rozkliknout ikonku Koše (v pravé části Docku) a na daný soubor kliknout pravým tlačítkem -> Vrátit zpět.

Jak ale na Macu obnovit soubory, které jste z Koše smazali? Pokud máte aktivovanou Time Machine, můžete obnovit soubory ze zálohy. Zálohujete-li do Dropboxu, najdete při troše štěstí své soubory v něm.

Software

Na obnovu smazaných dat můžete využít i speciální software. Mezi nejčastěji používané programy patří Recuva od tvůrců CCleaneru. „Recuva je poměrně solidní softwarový nástroj, který určitě můžete zkusit, ale nedá vám 100% spoleh, že vám soubory skutečně vrátí,“ popisuje Aleš Wagner, spolumajitel společnosti DataHelp.

Tento způsob se může na první pohled jevit jako snadný a spolehlivý, je však také riskantní, protože zahrnuje zapisování na disk. „Po instalaci nástroje, jako je Recuva, je možné přepsat data smazaného souboru programovými daty Recuvy. Proto, když s tímto nástrojem chce člověk pracovat, tak ho rozhodně neinstalovat na stejný disk, ze kterého se data smazala. To by byla ta největší chyba,“ blíže vysvětluje specialista na záchranu dat.

Stejně tak je možné, že další programy, běžící na pozadí, budou moci zapisovat na disk a přepisovat data. Skutečně kvalitní a spolehlivý software mají k dispozici firmy, specializující se na záchranu dat, proto bude lepší obrátit se na ně.

Profesionální obnova dat 

Pokud jste přišli o skutečně důležitá či citlivá data, nemáte k dispozici žádné zálohy a netroufáte si využít volně dostupný software, existuje ještě nejspolehlivější a nejbezpečnější varianta, a tou je záchrana dat z rukou profesionálů.

Pokud je to možné, vypněte co nejdříve svůj počítač. Čím déle totiž běží, tím více dat se na zapíše na pevný disk a klesá tak šance na záchranu,“ radí dále Aleš Wagner. Profesionálové mají po ruce skutečně kvalitní a silné nástroje a udělají vše pro to, abyste svá ztracená data dostali zpět. Investované peníze se vám v tomto případě rozhodně vyplatí.

Prevence

Nejlepší prevencí proti ztrátě dat je pravidelné a pečlivé zálohování. Zálohy byste v ideálním případě měli provádět jak na pevné úložiště v počítači, tak i na externí HDD a do cloudu.

A pamatujte; obnova ze zálohy je vždy rychlejší, bezpečnější a jistější, než alternativní způsoby zpětného získání smazaného souboru.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies