Jak jsme zachraňovali milionové fotografie Ondřeje Pýchy

Pýcha

Ve světě showbyznysu a sportu se pohybují nemalé peníze. Ti nejlepší spolupracují jenom s těmi nejlepšími. Něco o tom ví i Ondřej Pýcha, fotograf hvězd a celosvětově známých sportovců.

Ať se snažíte sebelépe, pravděpodobně vše nemáte zálohováno ve virtuálním cloudovém úložišti a vždy se najdou data, která zapomenete na vašem starším disku. Když si za několik let vzpomenete, že disk opět využijete, můžete být neblaze překvapeni. Disk se nenačítá, data jsou nedostupná.

Stejný problém měl i Ondřej Pýcha. Jeho značná práce byla uvězněna na nefunkčním disku, do kterého se potřeboval dostat co nejdříve. Ondra nás kontaktoval a my si přímo k němu pro disk zajeli. Po rychle diagnostice, kterou mají naši klienti zdarma i se svozem, jsme zjistili, že se jedná o vadné čtecí hlavy a poškozené plotny.

Ondrovi jsme zavolali, ať se nestrachuje. Jeho disk i fotografie budou v pořádku.

Po odsouhlasení prací jsme započali se záchranou.

Jaké datové médium se zachraňovalo?

3 TB externí mechanický plotnový disk značky Seagate využívající médium 3,5“. Tato série se bohužel vyznačuje vysokou reklamací až ze 60 %.

Co se přesně stalo?

U disku náhle přestaly fungovat čtecí hlavy. Ukázalo se také, že jsou poškozené plotny.

Diagnostika poškození

V prvé řadě byla nutnost se podívat na samotné čtecí hlavy, jejich funkčnost a načítání. Zde jsme zjistili, že díky hardwarové závadě došlo k poškození hlav, které následně fyzicky narušily povrch vedlejších ploten obsahujících cenná data. Jelikož jsou zásadní pro chod, disk se přestal načítat.

Příčina poruchy

Porucha vznikla chybou na straně výrobce disku. Součástky, které disk obsahoval byly vadné. Hardware nebyl správně nastaven a zpracován. Funkčnost čtecích hlav brzy odešla. Kvůli vadným hlavám došlo k poškození samotných ploten disku, které přestaly fungovat.

Postup záchrany dat

Nefunkční disk Ondřeje bylo nutno rozdělat a demontovat nejdříve samotné plotny. Následně jsme provedli čtení a rekonstrukci dat ze servisní stopy a čtení firmwaru z elektroniky disku. Nakonec jsme zapsali data do náhradního PCB a vyměnili čtecí hlavy za funkční.

Ponaučení a prevence

  • Vždy zvažte, zda data, které máte umístěné na disku jsou pro vás cenná. Pokud víte, že je můžete někdy v budoucnu ještě využít, zálohujte si je na virtuálním cloudovém úložišti, od kterého nezapomeňte heslo. Google Drive nebo Dropbox nabízejí bezplatný prostor o velikosti až 2 GB.
  • Pokud vlastníte disk značky Seagate, buďte obezřetní. Disky této značky v testech vycházejí jako nejvíce poruchové.
  • I při sebeopatrnějším zacházení s diskem se může stát, že jeho hardware bude vadný. Data tak můžete i nenávratně ztratit.

 

Rubrika: Naše aktivity

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies