Co dělat se zaplaveným pevným diskem nebo notebookem?

bigstock-Pop-Art-Comic-Style-Surprised--167090312

Jak moc byl disk nebo notebook zaplaven?

V první řadě je potřeba zjistit rozsah poškození, tedy kolik vody se do počítače nebo disku dostalo. Pokud byl pouze lehce politý, je pravděpodobné, že voda nepronikla do prostoru ploten a čtecích hlav a záchrana je pak relativně snadná. Doporučujeme ale jednat rychle. Voda v notebooku – především voda v klávesnici a monitoru notebooku – dokáže způsobit pěknou neplechu. 

Dostala se voda a nečistoty dovnitř?

Všechny pevné disky disponují otvorem pro vyrovnávání tlaku. Aby se do disku nedostával prach, je tento otvor z vnitřní strany opatřen uhlíkovo-membránovým filtrem. Pokud voda proteče přes tento filtr, je poměrně čistá. Problém představuje asi v polovině případů, kdy filtr neodolá vnějšímu tlaku vody a odpadne. Pak se do prostoru ploten dostanou nečistoty, což situaci komplikuje.

Jak bychom měli postupovat?

Zde platí pravidlo 3x NE. Nezapínat, Nesušit, Nerozebírat. Disk co nejrychleji dopravit k diagnostice, kterou provedeme bezplatně, a zjistíme, v jakém stavu se zařízení nachází. Především určíme, zda se voda a nečistoty dostaly dovnitř či nikoliv. U elektronické části provedeme vyčištění, osušení a proměření.

Polili jste si notebook?

Politá klávesnice nebo voda v displeji notebooku? To je bohužel něco, s čím se alespoň jednou za život setká téměř každý z nás. V případě lehkého polití notebooku ho rychle vypněte pomocí tlačítka, odpojte od elektřiny, vyjměte baterku a odpojte vše, co odpojit jde. Vytáhněte myš, paměťové karty, USB a jiné kabely. Přístroj rozevřete na maximum a položte ho klávesnicí dolů na suchý ručník. Jedině tak může voda v klávesnici notebooku vytéct. Dejte přitom ale pozor, aby voda zbytečně nenatekla do displeje nebo dalších vnitřních částí.

Přístroj nechte vysychat až několik dní. „Rozhodně nezkoušejte urychlit sušení fénem, ani vymývat sladké nápoje vodou“, radí Aleš Wagner, odborník na záchranu dat. Maximálně přistavte do blízkosti klasický ventilátor, který zvýší proudění vzduchu. Typickým scénářem jsou pak nefunkční klávesy, touchpad nebo celá klávesnice. Přestože přístroj naběhne, doporučujeme nechat provést diagnostiku. Jedině tak se dozvíte, zda jsou všechny součástky v pořádku. 

Jak probíhá čištění?

Poněkud horší je situace, kdy počítač stál nějakou dobu ve vodě nebo jste na něj vylili velké množství silně ochuceného nápoje, jako je káva nebo limonáda. „V tomto případě paradoxně představuje největší problém vyschnutí přístroje“, říká Aleš Wagner, spolumajitel společnosti DataHelp.

Na povrchu ploten se totiž nečistoty usadí a musíme je šetrně odstranit. A to nelze dělat mechanicky. Ani tak ale nemusí být vašemu přístroji konec. Urychleně se obraťte na odborníky, kteří přesně určí rozsah škod a citlivé součásti profesionálně vyčistí pomocí ultrazvuku a chemických roztoků.

Je možné, že disku se ve vodě nic nestane?

Voda v počítači je sice zlo, ale asi ve 20 % případů stačí disk nebo notebook osušit, nechat vyschnout (až několik dní) a elektronika funguje. Vystavujeme se ale riziku, že uvnitř probíhá skrytá oxidace, což může způsobit závadu v budoucnosti. V 80 % případů se zapnutí utopeného přístroje rovná spolehlivé likvidaci dat i samotného zařízení.

První pomoc

Nejdůležitější je přesně zjistit, zda se voda dostala dovnitř. I tak totiž může zařízení naběhnout, ale funguje jen do chvíle, než se čtecí hlavy dostanou do kontaktu s první nečistotou. A malér je na světě. Pokud víte, že se tekutiny do disku či notebooku dostalo hodně, na nic nečekejte a odneste přístroj do servisu. Čas bohužel hraje proti nám.

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás!

Záchranu dat z utopených disků a notebooků provádíme naprosto standardně. „Největší nápor jsme zaznamenávali v období povodní, kdy jsme běžně řešili i celé zatopené počítače“, uzavírá celé téma Aleš Wagner, specialista na záchranu dat. V případě jakýchkoliv otázek či nejasností nás neváhejte kontaktovat, rádi vám poradíme.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies