Co dělat, když ztratíte telefon?

bigstock-Girl-with-smart-phone-in-the-h-102187169

Váš smartphone je v podstatě vaším osobním počítačem. Žádné jiné zařízení s vámi není takřka každou vteřinu každého dne. Zajisté obsahuje spoustu důležitých a citlivých dat, ale i vzpomínek v podobě fotografií, videí či zpráv. V duchu hesla "better safe than sorry" vám nejprve řekneme, jak ztrátě telefonu i dat co nejlépe zamezit.

Uzamčení obrazovky

Pokud se váš telefon dostane do rukou cizí osobě, jediná věc, která mezi ní a vašimi daty v první chvíli stojí, je uzamčená obrazovka,“ říká na úvod Aleš Wagner, specialista na záchranu dat. Proto je důležité nastavit na ní co nejneprostupnější ochranu. Kód či gesto k odemčení většinou naleznete v Nastavení -> Zabezpečení nebo Nastavení -> Zámek obrazovky. U iOS pak v Nastavení -> Touch ID a kódový zámek. 

Umožňuje-li to váš přístroj, použijte k přístupu do telefonu i biometrické údaje, jako je otisk prstu nebo rozpoznání obličeje. Nastavujete-li odemykání gestem, zvolte gesto co nejkomplexnější, které nebude snadné uhádnout.

Nastavení zprávy na uzamčenou obrazovku

U některých telefonů můžete v Nastavení -> Zabezpečení -> Informace o majiteli nastavit kontaktní údaje, podle kterých vás případný nálezce může najít.

Android Device Manager 

Majitelé zařízení s operačním systémem Android mohou využít nástroje Android Device Manager, který jim pomůže se sledováním ztraceného nebo ukradeného zařízení. „Postačí jen mít aktivovaný Google účet,“ pokračuje Aleš Wagner, spolumajitel společnosti DataHelp.  

  • 7 tipů, jak se lépe postarat o zabezpečení OS Android

Díky Android Device Manageru můžete své zařízení také na dálku vymazat. Android Device Manager si můžete stáhnout jako aplikaci od společnosti Google, ovládat ho můžete i přes webové rozhraní. „Android Device Manager vám po přihlášení k vašemu Google účtu zobrazí veškerá vaše zapnutá zařízení na mapě. Obdobně jako u služby Najít iPhone si jeho prostřednictvím můžete na dálku přehrát zvuk nebo obnovit výchozí nastavení," blíže vysvětluje specialista na záchranu dat.

Jak najít iPhone přes službu iCloud? 

Společnost Apple myslí i na případy, kdy dojde ke ztrátě nebo odcizení mobilního telefonu s iOS. Důležité je mít aktivovanou službu Najít iPhone. Na stránce icloud.com/find se přihlaste za pomoci svých přihlašovacích údajů k iCloud účtu a vyhledejte své zařízení.

  • Doporučujeme - velký průvodce zálohování pro platformu Apple, čtětě :-)

Pokud zjistíte, že se nachází daleko od vás, zapněte Režim ztráty a na dálku uzamkněte zařízení unikátním kódem. Dále na uzamčené obrazovce nastavte zobrazení zprávy, která by měla obsahovat sdělení o tom, že zařízení bylo ztraceno, a výzvu, aby vás nálezce kontaktoval na alternativním telefonním čísle nebo e-mailové adrese. „Vrácení telefonu může urychlit i zmínka o nálezném,“ dává dobrou radu Aleš Wagner, odborník na záchranu dat. 

Dvoufázová a dvoufaktorová autentifikace

Dvoufázové a dvoufaktorové ověření dodá vašemu zařízení ještě další úroveň zabezpečení. Při pokusu o přístup do vašich Google či iCloud účtů. Dvoufaktorové ověření u Google účtu si můžete aktivovat zde, v iOS zařízeních pak v Nastavení -> Apple ID -> Heslo a zabezpečení.

Poznamenejte si důležité údaje

Dobrým nápadem je také poznamenat si na nějaké bezpečné místo IMEI kód svého telefonu, stejně jako jeho sériové číslo. Obvykle tyto údaje najdete v Nastavení -> O tomto telefonu -> Status, v případě iOS zařízení pak v Nastavení -> Obecné -> Informace. Tyto údaje pak můžete v případě zcizení zařízení poskytnout policii.

Telefon je pryč. Co teď? 

  • Zavolejte si

Ze všeho nejdříve zkuste na svůj telefon zavolat nebo poslat zprávu. Díky tomu zjistíte, jestli se třeba nenachází ve vaší těsnější blízkosti. Na Android zařízeních můžete z webového rozhraní Android Device Manager, u iOS zařízení pak na webu iCloud

  • Zamkněte své zařízení 

Pokud se vaše zařízení neozvalo, příslušné weby ještě neopouštějte. Můžete na nich totiž nastavit zprávu, která se zobrazí případnému nálezci, na dálku zařízení uzamknout nebo vymazat. Poslední možnost rozhodně proveďte v případě, že jste si jisti, že vám byl telefon ukraden. 

  • Nahlaste ztrátu zařízení 

Pokud jste již veškeré hledání vzdali, je potřeba nahlásit ztrátu telefonu. Kontaktujte svého poskytovatele mobilních služeb a uveďte, co se stalo, aby se zabránilo nezákonnému využívání vašeho telefonního čísla. Měli byste také zkusit kontaktovat místní policejní oddělení.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group