Co dělat, když se iPhone „koupal“ ve vodě? Dají se vaše data zachránit?

iPhone ve vodě

Mobilní telefon, který se koupal ve vodě, nestačí jen osušit. Když se nad konstrukcí iPhonu více zamyslíte, uvědomíte si, že má v sobě několik skulinek. Ať už se jedná o sluchátkový jack, nabíjecí port nebo krytku pro baterii, skrývá se v nich nebezpečná cestička pro vodu. 

Voda dokáže být velmi rychlá, a tak i pouhých několik vteřin může na mobilním telefonu zanechat ošklivé následky. Čas je při záchraně ovšem rozhodujícím faktorem. Čím déle otálíte, tím menší šanci na resuscitaci máte.

Krok #1 – Okamžitě vypnout

Stejně jako byste nelili vodu do zásuvky, byste neměli nechávat mobilní telefon běžet při podezření na zásah vodou. Stačí jeden špatný zkrat ve špatnou chvíli na špatném místě, a může se jednat o poslední kapku mobilní životaschopnosti. Okamžitě tedy vypnout.

Krok #2 – Otřít ručníkem

Vezměte čistý hadřík, ručník či jinou čistou suchou látku, a pořádně telefon osušte se všech stran. Nenechte se ale unést momentem. Prudké otírání může vodu naopak vtlačit více do nitra. Postupujte tedy pomalu a jistě.

Krok #3 – Vypojte všechno

Každá skulinka do sebe okamžitě žene vodu, a tak je potřeba se k těmto místům co nejdříve dostat. Vyjměte tedy telefon z krytu, vytáhněte sluchátka, SIM kartu, případně i další konektory. Pokud vlastníte telefon jiné značky, nezapomeňte otevřít i zadní kryt a vyjmout baterii. Apple takové řešení bohužel nenabízí, jedinou jistotou by byla návštěva servisu. 

bigstock-Loei-Thailand-November----155734739

Krok #4 – Oklepat

Nepoužívejte raději žádné fény, které svoji silou vodu nevysuší, ani nevyženou ven. Raději vezměte mobilní telefon do ruky a pořádně s ním švihejte. Nejdříve z jedné strany, poté z druhé. S trochou štěstí vyklepete alespoň pár kapek.

Krok #5 – Ponořte jej do sáčku rýže

Zatímco někteří tvrdí, že rýže nepomáhá, druzí nedají na tuto metodu dopustit. Pokud si chcete být maximálně jistí záchranou svého mobilního telefonu, nepřeskakujte tento krok. V rýži nechte mobilní telefon sušit alespoň 24 hodin, v lepším případě 48 hodin.

bigstock--132553622

Krok #6 – Nenabíjejte jej

Dokud neprovedete veškeré předešlé kroky, vyvarujte se jakémukoliv nabíjení. I kdybyste se jen chtěli přesvědčit o tom, zda funguje či ne. Po vysušení v rýži zkuste mobilní telefon zapnout. S trochou štěstí bude v naprostém pořádku. Pro horší scénář pokračujte v článku.

Pokud se telefon nezapnul

Není všem dnům konec. Mobilní telefon může být jen vybitý. Zkuste jej zapojit do akumulátoru a zapnout během nabíjení.

Jestliže je telefon funkční, může být buďto zcela zachráněn nebo mít jen poškozenou baterii. Nechte jej tedy nabíjet alespoň půlhodiny a poté z akumulátoru vyjměte. Pokud se i přesto vypne, stačí vyměnit baterii.

Nic nezabralo

Všechny důležité kroky jste podnikli, telefon jste nechali sušit 1-2 dny, chvíli jej nabíjeli, a ani tak se vám nepodařilo ho zprovoznit? V takovém případě už pomůže jen zručnost profesionálů. Pokud si netroufáte na kompletní rozebrání sami, zaneste jej do nejbližšího servisu.

Pokud je na vás cena opravy příliš drahá, a tak se rozhodnete raději koupit zcela nový mobil, nemusíte se loučit se svými daty. Naše služby zahrnují i záchranu dat z mobilních telefonů. O své fotky, videa či cenné dokumenty tedy nepřijdete.

 

Rubrika: První pomoc

Máte doma něco, z čeho potřebujete dostat data zpět?
Obraťte se na nás
Diagnostika vždy zdarma.

archiv článků

může vás zajímat:

 

zachraňujeme:

Copyright © 2024, Všechna práva vyhrazena. | Nastavení cookies
tvorba webových stránek Aira GROUP, s.r.o.Aira Group